ASML Fair Value verhoogd door sterkere vooruitzichten

We hebben een groter vertrouwen in de lange-termijn vooruitzichten van de chipmachinefabrikant.

Javier Correonero 06 juni, 2024 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

asml

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €900
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

We verhogen ASML's (ASML) Fair Value naar €900 van eerder €790, omdat we de omzet- en EBIT-prognoses voor de lange termijn verhoen. Hoewel onze ramingen voor 2025 ongewijzigd blijven, verhogen we onze omzetprognoses voor de lange termijn vanwege het grotere vertrouwen in de lange-termijn vooruitzichten van ASML en de grotere zekerheid over de toepassing van extreem ultraviolet met een hoge NA-waarde. Onze reële waarde vertegenwoordigt een koers-winstverhouding voor 2025 van 31,5 keer.

Onze prognose lag al aan de hoge kant van de 2030-voorspelling van het management, aangezien hun vooruitzichten een beetje achterhaald leken omdat ze in november 2022 werden gelanceerd, vóór de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie. Aangezien ASML's omzetdoelstelling voor 2030 een brede bandbreedte heeft (€44-60 miljard), hebben wij er alle vertrouwen in dat ASML dicht in de buurt zal komen van de bovenkant van zijn richtlijn en gaan wij uit van een omzet van €58,5 miljard, vergeleken met €56,7 miljard eerder.

We verhogen ook onze aanname voor het EBI-groeipercentage voor fase 2 naar 9%, van 7% eerder, gezien de routekaart voor halfgeleiders voor het krimpen van knooppunten is vastgesteld voor de komende 20 jaar. De lithografie-intensiteit zal blijven groeien in de logica- en geheugenmarkten naarmate halfgeleiderpatronen blijven krimpen en transistors blijven overstappen op 3D-structuren.

 

Zal TSMC een High-NA EUV machine kopen?

Bloomberg News meldde op 5 juni ook dat Wide Moat Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), 's werelds meest geavanceerde chipfabrikant, tegen het einde van het jaar zijn eerste High-NA EUV-machine zal kopen, die €350 miljoen per stuk kost. Dat wijkt af van TSMC's eerdere verhaal, want in januari uitte TSMC's CEO en voorzitter CC Wei zijn bedenkingen over de adoptie van high-NA EUV. Wei's opmerkingen suggereerden dat de technologie nog niet volwassen genoeg was en dat TSMC “op het juiste moment de juiste beslissing zou nemen”.

Hoewel TSMC High-NA EUV pas na 2026 in een productieomgeving zal gaan gebruiken, verhoogt dit nieuws onze zekerheid dat hoog-NA EUV op de lange termijn zal worden gebruikt, aangezien TSMC operationeel de meest solide chipfabrikant ter wereld is. We vermoeden dat TSMC niet achter wilde blijven bij Intel, dat als eerste High-NA EUV ging gebruiken in december 2023.

Op de korte termijn is er onzekerheid over de vraag of ASML voldoende orders kan binnenhalen om beleggers gerust te stellen over de 2025-richtsnoeren. Naar onze mening is elke pullback van de aandelen een goede gelegenheid om dit breedgemateerde aandeel te kopen, aangezien het langetermijnbeeld sterk blijft.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Javier Correonero  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten