De best presterende Europese dividendaandelen van afgelopen maand

Teleperformance en Euronav behoren tot de best renderende dividendaandelen over mei 2024.

Bella Albrecht 05 juni, 2024 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

dividend 10

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in mei 2024 behoorden het Franse Teleperformance en de Belgische olie en gas dienstverlener Euronav.

Om de top 10 inkomstengerichte aandelen van afgelopen kwartaal te ontdekken, hebben we de Morningstar Eurozone GR Index - die de prestaties van de regiomarkten in de eurozone meet, gericht op de top 97% aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in mei 2024

1. Teleperformance TEP
2. Euronav EURN
3. Imerys NK
4. Befesa Medio Ambiente BFSA
5. Manitou Group MTU
6. Bilfinger GBF
7. Van Lanschot Kempen VLK
8. Renault RNO
9. Ayvens AYV
10. Fomento de Construcciones y Contratas FCC

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan mei steeg de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 8,4,3%. Kijken we alleen naar de maand mei, dan zien we een stijging van 2,7%.

De algehele aandelenmarkt van de eurozone, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index, is in mei met 3,2% gestegen, en won 19,7% in de periode van 12 maanden.

 

Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Teleperformance
Het Franse Teleperformance steeg in mei met 26,6%, maar verloor in de afgelopen 12 maanden 22,6%. Het aandeel wordt verhandeld op €106,75 en heeft een dividendrendement van 3,61%. Het bedrijf betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €3,85 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Euronav
De Belgische olie- en gasdienstverlener Euronava steeg in mei met 24,4% en steeg de afgelopen 12 maanden met 50,9%. Het aandeel staat op €15,66, heeft een forward dividendrendement van 39,13% en een jaarlijks dividend van €2,07 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Imerys
De Franse boumaterialenfirma won 22,6% mei en in de afgelopen 12 maanden 11,6%. De koers van het aandeel van €36,90 geeft het een forward dividendrendement van 3,66%. Imerys betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,50 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

Befesa Medio Ambiente
Afvalverwerker Befesa Medio Ambiente steeg in mei met 20,5% en verloor 4,8% over de afgelopen 12 maanden. Befesa Medio Ambiente noteert op €32,74 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 2,23% en een jaarlijks dividend van €0,73 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Manitou
De Franse fabrikant van zware machines Manitou Group steeg 20,2% in mei en 29,7% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel noteert op €28,10 en het verwachte dividendrendement is 4,8%. Manitou Group betaalt beleggers jaarlijks €0,63 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren. 

Bilfinger
Het Duitse ingenieurs- en bouwbedrijf Bilfinger steeg 19,0% in mei en 57,2% in de afgelopen 12 maanden. Bilfinger heeft een dividendrendement van 3,6% en een jaarlijks dividend van €1,30 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Van Lanschot Kempen
De Nederlandse bank voor welgestelden Van Lanschot Kempen steeg 18,7% in mei en steeg 62,5% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel Van Lanschot Kempen, dat wordt verhandeld op €37,65, heeft een forward dividendrendement van 10,62% en een jaarlijks dividend van €3,75 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

Renault
De Franse autofabrikant Renault steeg 18,6% in mei en won 77,2% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel Renault, dat wordt verhandeld op €53,72, heeft een forward dividendrendement van 3,44% en keert beleggers een jaarlijks dividend uit van €0,25 per aandeel. Het bedrijf heeft een No Moat en noteert tegen een korting van 17% ten opzichte van de geschatte reële waarde van €65 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is en een Morningstar Rating van 4 sterren heeft.

Ayvens
Het Franse verhuur- en leasebedrijf Ayvens steeg in mei met 18,2% en daalde in de afgelopen 12 maanden met 27,2%. De koers van het aandeel van €6,86 geeft het een forward dividendrendement van 6,86%. Ayvens betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,06 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Fomento de Construcciones y Contratas 
Het Spaanse afvalverwerkingsbedrijf Fomento de Construcciones y Contratas steeg 17,8% in mei en steeg 72,0% in de afgelopen 12 maanden. Op €14,84 per aandeel heeft Fomento de Construcciones y Contratas een forward dividendrendement van 3,37% en een jaarlijks dividend van €0,50 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren. 

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu-, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Bedrijven die niet gevolgd worden door de analisten van Morningstar hebben een kwantitatieve rating. Deze bedrijven worden statistisch gekoppeld aan bedrijven die door analisten worden gevolgd, zodat onze modellen een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten