Deze Europese aandelen bieden het hoogste dividendrendement

Dividendbeleggers kunnen de blik op heel Europa richten met de landkaart die de aandelen met het hoogste dividendrendement voor elk Europees land laat zien.

Sunniva Kolostyak 27 mei, 2024 | 10:18 Ollie Smith
Facebook Twitter LinkedIn

Europe map main

Beleggers die op zoek zijn naar een regulier inkomen uit hun beleggingen konden vorige week volop ideeen opdoen over income investing. We geven dat nog een vervolg door de kaart van Europa in te tekenen met de Europese large-cap bedrijven die de hoogste dividendrendementen bieden.

Het algemene economische beeld in Europa lijkt iets rooskleuriger dan een jaar geleden. De inkoopmanagersindex van S&P Global steeg van 51,7 in april naar 52,3% voor mei 2024. De inflatie in de eurozone is geleidelijk aan gezakt naar 2,4% en begin tin de buurt te komen van de doelstelling van 2% die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert.

Ondanks de duidelijke positieve signalen in de Europese economie blijven inkomsten cruciaal voor de portefeuilles van particuliere beleggers en voor beleggers in aandelen vormen dividenden nog steeds een groot deel van het rendementsplaatje.

In het afgelopen jaar was de trend er een van stabiele dividendgroei in heel Europa, nieuwe dividenden in de Verenigde Staten (met name bij Facebook-eigenaar Meta) en de opmars van aandeleninkoopprogramma's die we in brede zin zien ontstaan. Daarmee willen bedrijven hun aandelenkoersen opkrikken en het geduld van beleggers belonen.

Om de bedrijven op de onderstaande landkaart van best renderende dividendaandelen vast te stellen, hebben we Morningstar Direct gebruikt om Europese bedrijven te selecteren die op enig moment sinds het begin van 2022 dividend hebben uitgekeerd en een verwacht dividendrendement hebben (de formule die wordt gebruikt om het rendement te berekenen is om het jaarlijkse dividend per aandeel dat een bedrijf uitkeert te delen door de huidige aandelenkoers).

In het Verenigd Koninkrijk en de eurozone kunnen beleggers een hoog dividendrendement verwachten van een verscheidenheid aan grotere en kleinere bedrijven. Een waarschuwing: dit is niet noodzakelijkerwijs een goede zaak op de lange termijn, omdat slimme beleggers op zoek zullen gaan naar duurzame inkomstenbronnen van bedrijven met goede balansen en overtuigende concurrentievoordelen, door Morningstar uitgedrukt als Economi Moat.

 

Welke Europese large-cap aandelen bieden het hoogste dividendrendement?

In Belgie vinden we onder meer tankerrederij Euronav (EURN), holdingmaatschappij KBC Ancora (KBCA) en telecommer Proximus (PROX) in de top. Meer uitleg en een top-10 van best renderende dividendaandelen bespreken we apart in dit artikel. 

Nederland gaan verzekeraar NN Group (NN) en vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties (ECMPA) aan kop. In het Verenigd Koninkrijk zijn de drie aandelen met het hoogste dividendrendement bieden voor beleggers: Ithaca Energy (ITH) met een rendement van 18%, TORM (TRMD A) met een rendement van 15% en Phoenix Group (PHNX) met een dividendrendement van 10%. Binnen de eurozone voeren Duitsland, Frankrijk en Spanje de ranglijst aan, met Deutsche EuroShop (DHRPY), het Franse Icade (ICAD) en het Spaanse Enagas (EG4) met rendementen van respectievelijk 24%, 17% en 15%.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten