Wat betekent Nvidia's aandelensplitsing voor beleggers?

Het aandeel van de chipgigant heeft nu na de 10-voor-1 splitsing een fair value van $105 gekregen.

Brian Colello, CPA 11 juni, 2024 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia conference May 2024

Chipontwikkelaar Nvidia (NVDA) heeft de 10-voor-1 aandelensplitsing voltooid die het onlangs tegelijk met de sterke resultaten over het eerste kwartaal aankondigde. De aandelensplitsing betekent dat beleggers negen extra aandelen krijgen voor elk aandeel dat ze al bezitten.

“De splitsing is redelijk omdat de aandelenkoers zo aanzienlijk is gestegen”, zegt Brian Colello, technologiestrateeg bij Morningstar.

De aandelenkoers van Nvidia is dit jaar met meer dan 145% gestegen en in de afgelopen 12 maanden met meer dan 210%, dankzij de sleutelrol die de grafische chips spelen bij het trainen en uitvoeren van modellen voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Het aandeel noteerde voorafgaand aan de splitsing op ruim $1.000 per aandeel, terwijl het eind 2023 nog maar $495 kostte. Het aandeel ruilde van eigenaar in mei 2023 voor $305 per aandeel, net voordat het bedrijf een enorme winst rapporteerde die de AI-aandelengekte op gang bracht. De vorige aandelensplitsing van het bedrijf was in juli 2021, toen het drie nieuwe aandelen uitgaf voor elk bestaande aandeel, dus een vier-voor-één-splitsing.

 

Nvidia's aandelenkoers na splitsing

Wat betekent Nvidia’s aandelensplitsing?

Morningstar-analist Colello verhoogde zijn schatting van de Fair Value (reële waarde) van het aandeel Nvidia van $910 naar $1.050 na de resultaten van het bedrijf over het eerste kwartaal, met een omzet van $26 miljard, een stijging van 18% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en een stijging van 262% ten opzichte van het vorige kwartaal.  

Hoewel de splitsing het aantal uitstaande aandelen dat in omloop is, laat stijgen, zal het de totale waarde van het bedrijf niet veranderen en evenmin beinvloedt het Morningstar's kijk op het aandeel. “Het splitsen van de aandelen zou in theorie geen economische waarde moeten creëren, maar het zal het bedrijf toegankelijker maken voor kleinere beleggers,” legt Colello uit. Hij legt uit dat $500 niet genoeg was om één aandeel Nvidia te kopen, maar na de splitsing wel om meerdere aandelen te kopen.

Na de splitsing is de Fair Value (reële waarde) van Nvidia aangepast naar $105. De Wide Economic Moat rating blijft ongewijzigd, net als de 3-sterren rating (wat betekent dat het aandeel als redelijk gewaardeerd wordt beschouwd) en de zeer hoge onzekerheidsrating.

 

Nvidia's AI-boom

De resultaten over het eerste kwartaal laten zien dat Nvidia “de duidelijke winnaar blijft in de race om generatieve kunstmatige intelligentie uit te bouwen”, schrijft Colello. “We zijn bemoedigd door de toelichting van het management dat de vraag naar zijn aankomende Blackwell-producten het aanbod tot in kalenderjaar 2025 zou moeten overtreffen, en we zien ook geen tekenen dat de AI-vraag zal vertragen.”

Colello kijkt vooruit naar een sterke omzetgroei uit datacenters in de komende kwartalen, en hij verwacht extra groei uit een hogere installed base van AI-apparatuur. Hij verwacht een omzet van $29,7 miljard in het volgende kwartaal, iets meer dan de schatting van Nvidia.

Voorlopig zal de stormloop van klanten op Nvidia's chips niet stoppen, denkt Colello. Nvidia's productie is nog steeds goed afgestemd op de vraag van klanten, zegt hij, hoewel het een risico is dat in de gaten moet worden gehouden. “Gezien de astronomische groei van Nvidia blijven we het risico inschatten dat bedrijven te snel te veel AI GPU's kopen, wat op een bepaald moment in de toekomst leidt tot een luchtbel en overtollige voorraad. Dergelijke tekenen zien we vandaag niet,” schrijft hij.

 

Waarom splitsen bedrijven hun aandelen?

Wanneer een bedrijf zijn aandelen splitst, wordt elk aandeel verdeeld in meerdere nieuwe aandelen. Hoewel het aantal uitstaande aandelen hierdoor toeneemt, verandert dit niets aan de totale waarde van het bedrijf, ofwel de marktkapitalisatie. Bedrijven doen dit meestal wanneer hun aandelenprijs dramatisch gestegen is tot een bedrag dat het moeilijk maakt voor individuele beleggers om ze te kopen. Een groter aantal goedkopere aandelen om meer kopers aan te trekken kan de liquiditeit helpen verbeteren, en lagere prijzen kunnen ook het psychologische effect hebben dat aandelen aantrekkelijker lijken voor beleggers, ook al is de onderliggende waarde van het bedrijf niet veranderd.

 

Andere recente aandelensplitsingen

Nvidia is niet het enige grote bedrijf dat zijn aandelen de afgelopen jaren heeft gesplitst. Retailgigant Walmart (WMT) voerde in februari een 3-voor-1 splitsing door, terwijl Alphabet (GOOGL/GOOG), Tesla (TSLA) en Amazon (AMZN) hun aandelen in 2022 splitsten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten