Hier liggen de beste kansen in wereldwijde high yield obligaties

VIDEO - Vanwege income investing week kijken we naar high yield obligaties; hun uitstekende rendementen van vorig jaar zullen lastig te evenaren zijn, maar toch zijn er kansen, zegt Tim Crawmer van Payden & Rygel.

Valerio Baselli 22 mei, 2024 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. De stijgende wereldwijde obligatierendementen blijven de interesse en vraag naar obligatiefondsen aanwakkeren. In een dergelijk landschap kijken beleggers die hongerig zijn naar inkomsten ook naar hoogrentende obligaties. Maar wat zijn de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie in 2024? En wat zijn de risico's? Om deze vragen te beantwoorden, is vandaag bij mij Tim Crawmer, Global Credit Strategist bij Payden & Rygel.

Tim, high yield obligaties hebben het in 2023 erg goed gedaan. Denk je dat dergelijke prestaties in 2024 moeilijk te evenaren zullen zijn? En wat zijn over het algemeen je vooruitzichten voor de korte tot middellange termijn?

Tim Crawmer: Zeker. In 2023 zagen we uitstekende rendementen in wereldwijde high yield van 12% tot 13% in dollar-termen. Dat soort prestaties zal dit jaar heel moeilijk te evenaren zijn. Er gebeuren echter veel goede dingen binnen wereldwijd high yield. Bedrijven hebben zeer sterke fundamentals die worden ondersteund door sterke wereldwijde macro-economische omstandigheden. En de vraag naar wereldwijd hoogrentende obligaties is momenteel veel groter dan het aanbod dat op de markt komt. Dit zal de waarderingen ondersteunen en wij denken dat je in 2024 een rendement van ongeveer 5% tot 7% zult krijgen. 

Baselli: Als het gaat om high yield obligaties, is de keuze van obligaties natuurlijk erg belangrijk. Wat is uw beleggingsproces binnen het high yield vastrentende universum? En waar ziet u op dit moment de beste kansen?

Crawmer: Zeker. In het wereldwijde high yield universum is bond picking, zoals u al aangaf, uiterst belangrijk. Hier bij Payden zijn we trots op onze uitgebreide bottom-up fundamentele analyse. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een zeer ervaren groep analisten. En wat ons onderscheidt, is dat onze analisten hun sectoren wereldwijd bestrijken. Ze bestrijken dus Amerikaanse high yield emittenten, Europese high yield emittenten en high yield emittenten uit opkomende markten in hun sectoren. Hierdoor kunnen ze wereldwijd de beste relatieve-waarde kansen vinden voor onze beleggingsstrategie.

En momenteel zien we de beste kansen in de bankensector. We hebben ontdekt dat veel van de achtergestelde obligaties van de wereldwijd sterkere systeembanken aantrekkelijke waarderingen bieden in vergelijking met andere hoogrentende emittenten. Dat is voor een groot deel te wijten aan het feit dat mensen zich nog steeds slecht herinneren wat er vorig jaar met Credit Suisse is gebeurd. En dat heeft de waarderingen aan de goedkope kant gehouden, maar we zien daar momenteel kansen. 

Baselli: Interessant. Tot slot, wat zijn de belangrijkste risico's waar beleggers zich bewust van moeten zijn als ze beleggen in high yield obligaties, vooral in de huidige economische omgeving? 

Crawmer: De belangrijkste risico's die we zien is het feit dat waarderingen veel van het goede nieuws van dit moment weerspiegelen. Waarderingen weerspiegelen dus de sterke positieve fundamentals en de dispersie is relatief laag. De financieringskosten zijn echter aanzienlijk gestegen voor hoogrentende emittenten. Dit zal dus een negatieve impact hebben op emittenten, omdat hun schuldkosten aanzienlijk zijn gestegen. Wij denken dat dit het meest gevoeld zal worden in het lager gekwalificeerde deel van de high yield markt. Specifiek voor bedrijven die hun balansen te sterk hebben geleveraged, waren ze te agressief met het lenen van schulden in de verwachting dat de rente niet zou stijgen. En nu dat wel het geval is, zullen ze de rekening gepresenteerd krijgen en ervoor moeten zorgen dat ze die hogere schuldkosten kunnen aanpakken. Het is dus van het grootste belang voor onze strategie dat we deze namen vermijden. 

Baselli: Tim, dank je wel voor je tijd. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten