Is aandeel Arm koopwaardig na kwartaalcijfers?

De resultaten zijn sterk, maar de waardering van het aandeel Arm is erg hoog na een rally van 56% dit jaar tot dusver.

Javier Correonero 15 mei, 2024 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

arm logo on building

Arm Holdings heeft zijn vierdekwartaalcijfers bekendgemaakt op 8 mei. Het aandeel Arm is dit jaar al 56% gestegen en hier is Morningstar’s visie op de resultaten van Arm en de verwachtingen voor het aandeel.

Hoewel Arm beter dan verwachte omzet en winst per aandeel boekte, gingen de aandelen op de dag van het winstrapport 10% omlaag. Dit toont aan hoe veeleisend de markt zal zijn met Arm. Voor het volgende kwartaal zal alles wat niet aan de bovenkant van de verwachtingen zit of beter is, worden gezien als een misser.

Het management gaat uit van een omzetgroei van ongeveer 20% in 2026 en 2027, in lijn met de schattingen van Morningstar. Dit laat zien hoe goed Arm bezig is met de uitvoering, met marktaandeelwinst en prijsverhogingen door middel van verhogingen van royaltytarieven. De cloud- en automotive-activiteiten waren de lichtpuntjes, terwijl de industriële markt het zwakste gebied was.

Het aandeel is volgens Morningstar nog steeds sterk overgewaardeerd rond de $100, als gevolg van de hoge verwachtingen. Het aandeel us sinds de piek van $150 in februari met zo'n 20% gedaald, maar kent nog altijd een premie van 105% ten opzichte van de Fair Value.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Arm

• Fair Value Estimate: $57
• Morningstar Rating: ★
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: High

 

Morningstar's Fair Value voor aandeel Arm

Met een rating van 1 ster zijn wij van mening dat het aandeel Arm aanzienlijk overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn. Onze hogere schatting van de reële waarde komt van hogere licentie-inkomsten en royaltytarieven op de langere termijn. We schatten dat de royalty's voor v9 zo'n 3%-4% zouden kunnen bedragen, vergeleken met het gemengde percentage van 1,7% dat het bedrijf rapporteerde in zijn IPO-aanvraag voor 2022. De adoptie van v9 blijft toenemen, vooral dankzij de toepassing in smartphones en het datacenter, en het management ziet deze het komende jaar toenemen. Onze schatting van de reële waarde vertegenwoordigt een EBIT-multiple van 42 keer voor boekjaar 2024 en 38 keer voor boekjaar 2025.

Over het geheel genomen gaan we uit van een samengestelde jaarlijkse groei van de inkomsten van Arm van 13% in de komende 10 jaar. We verwachten dat de royalty-inkomsten met hoge of dubbele cijfers zullen groeien, terwijl de licentie-inkomsten met gemiddelde cijfers zullen groeien. Arm's gemiddelde royaltytarief in 2022 was 1,7%, en we verwachten dat dit zal toenemen tot meer dan 3% in 2030 na de introductie van v9 en toekomstige architectuurverbeteringen. Na onze expliciete periode van 10 jaar, modelleren we dubbelcijferige rendementen op nieuw geïnvesteerd kapitaal en een gemiddelde winstgroei van enkele cijfers voor nog eens 10 jaar, in lijn met de modellering voor een wide Moat bedrijf. 

Economic Moat rating

We kennen Arm een Wide Moat toe op basis van immateriële activa en omschakelingskosten. Arm is de intellectueel eigenaar en ontwikkelaar van de ARM-architectuur (Acorn RISC Machine), die wordt gebruikt in 99% van de CPU-kernen van smartphones ter wereld. Het bedrijf heeft ook een groot marktaandeel in andere apparaten, zoals wearables, tablets en sensoren.

In een chip zit instructieset-architectuur, of ISA, een set instructies die fungeert als tussenpersoon tussen de hardware en de software, en dicteert hoe de hardware zich gedraagt wanneer het software-instructies ontvangt. Voorbeelden van architectuurinstructies zijn 1) rekenkundige instructies (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen), 2) geheugeninstructies, die de overdracht van gegevens tussen de CPU-registers en het geheugen vergemakkelijken, en 3) datapadweginstructies, die de snelheid bepalen waarmee gegevens tussen de CPU en de registers (tijdelijke opslaglocaties) worden verplaatst. Software die geschreven is voor een bepaalde architectuur zal niet zonder meer werken in een andere architectuur, waardoor omschakelkosten ontstaan. 

Risico en onzekerheid

We geven Arm een hoge onzekerheidsbeoordeling, met als belangrijkste risico's China en de langzame maar gestage adoptie van de RISC-V-architectuur.

Meer dan 20% van Arm's omzet komt uit China. Arm China is de enige entiteit die haar IP mag verkopen in het land, maar het bedrijf heeft geen controle over Arm China. Arm licenseert IP aan Arm China, dat het in sublicentie geeft aan Chinese klanten zoals Xiaomi of Huawei. De erkenning van Arm's inkomsten uit het land is afhankelijk van de informatie die Arm China verstrekt, en de controle op de financiële verslaglegging is daar van oudsher zwak. SoftBank, de grootste aandeelhouder van Arm, heeft nog steeds aanzienlijke invloed op Arm China. Gezien de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China zouden er pogingen kunnen worden ondernomen om intellectueel eigendom van Arm China te stelen. De vorige CEO van Arm China, Allen Wu, werd ervan beschuldigd zich onethisch te gedragen en werd in 2022 na maanden van strijd uit het bedrijf gezet, maar hij heeft nog steeds een belang. 

 

Bulls zeggen over aandeel Arm

• Wij verwachten dat Arm marktaandeel zal blijven winnen van x86-architectuur in datacenters, omdat zijn chips minder stroom verbruiken en datacenters hun energieverbruik tot een minimum moeten beperken. We verwachten ook een stijging van het marktaandeel in het autosegment, dankzij de overgang naar elektrische voertuigen. 

• De algemene trend in de richting van het internet der dingen en apparaten die op batterijen werken, is op lange termijn een rugwind voor Arm, omdat het de meest energie-efficiënte architectuur heeft. 

• Als Arm erin slaagt om zijn bedrijfsmodel te veranderen en royalty's per apparaat in rekening te brengen, zou dit een enorme stijging van de inkomsten en marges opleveren. 

Bears zggen over aandeel Arm

• Als Arm erin slaagt om royalty's per apparaat te rekenen, of als het zijn royaltytarieven per chip aanzienlijk zou verhogen, zou het mes aan twee kanten kunnen snijden. Te veel royalty-inkomsten kunnen klanten aanmoedigen om in plaats daarvan open-source RISC-V te gaan gebruiken, waardoor Arm inkomsten misloopt. 

• Arm China is een van Arm's grootste klanten en vertegenwoordigt meer dan 20% van de inkomsten. De financiële rapportering van Arm is van oudsher ondoorzichtig en er zouden pogingen kunnen worden ondernomen om Arm's intellectuele eigendom te stelen. 

• De omzetconcentratie van Arm is erg hoog: de vijf grootste klanten vertegenwoordigen bijna 60% van de omzet. 

Dit artikel is samengesteld door Tom Lauricella.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Javier Correonero  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten