Aandeel ABN Amro onderuit na teleurstellend lage kapitaalbuffers

Het aandeel ABN Amro gaat onderuit vanwege teleurstellend lage kapitaalbuffers, wat de ruimte voor aandelenkoop beperkt, terwijl dividend nu juist een cruciale factor is voor bankaandelen.

Robert van den Oever 15 mei, 2024 | 12:07
Facebook Twitter LinkedIn

abn amro

Aandelen van banken doen het goed de laatste maanden in heel Europa. en niet alleen de grote namen, zoals in Nederland ING Groep (INGA) en ABN Amro (ABN), maar ook de kleinere spelers, zoals Van Lanschot Kempen (VLK); dit Midkap-aandeel heeft dit jaar tot dusver al 40% koerswinst geboekt, vergeleken met 30% voor ABN Amro en 27% voor ING.

Het aandeel ABN Amro krijgt woensdagochtend echter een knauw met bijna -5% na de cijfers over het eerste kwartaal. die tonen een gedaalde CET1-kapitaalratio (van 14,3 in Q4 2023 naar 13,8 in Q1 2024) en dat is slecht nieuiws. Volgens analisten van ING betekent dit dat er minder ruimte is voor aandeleninkoop door ABN Amro. Deze kapitaalratio vertoont een dalende trend in de voorbije kwartalen, want in het eerste kwartaal van 2023 was het nog 15,0. De bank zelf heeft 13,55 als doel.

Ter vergelijking: bij ING was deze CET1-ratio in het eerste kwartaal van dit jaar 14,8. Het aandeel ING wordt niet echt meegetrokken door het verlies van ABN Amro's aandelenkoers en noteert woensdagochtend een bescheiden minnetje van 0,3%.

De rente-inkomsten zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de winst van banken, zo ook bij ABN Amro in het eerste kwartaal. Maar bij zowel ABN Amro als ING valt op dat de rentemarges inmiddels licht aan het krimpen zijn. Bij ABN Amro daalden de rente-inkomsten met 2% op jaarbasis in het eerste kwartaal, en bij ING was dat 5%.

De grootste boost voor de rente-inkomsten lag in de eerste helft van vorig jaar, toen het effect van de renteverhogingen duidelijker sterker was. Inmiddels ligt in het huidige klimaat waarin al uitgegaan wordt van lagere rentes, de focus sterk op hoe de rente-inkomsten zich verder zullen ontwikkelen, zegt Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz. Hij voorziet een lastiger tweede halfjaar voor ABN Amro, omdat de bank zelf zijn jaarverwachting niet verhoogde, ondanks de sterke operationele kwartaalcijfers.

 

 

Morningstar statistieken over aandeel ABN Amro

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Fair value: €21
• Economic Moat: Narrow
• Uncertainty Rating: High 

Bij de kwartaalcijfers spreekt ABN Amro CEO Robert Swaak van "verbeterde macro-economische omstandigheden" die tot uiting komen in een groei van de hypotheken met €800 miljoen en het corporate-leningenboek met €300 miljoen. De kredietkwaliteit blijft solide, met een stabiel gedeelte slchte leningen, zegt analist Scholtz in reactie op de cijfers. 

De Narrow Moat rating krijgt ABN Amro vanwege de sterke positie op de Nederlandse markt, en dan in het bijzonder de hypotheekmarkt, waar het marktleider is. Ook is het dominant op het gebied van rekeningen voor particuiieren met 20% marktaandeel en zakelijke rekeningen met 25% marktaandeel.

Morningstar statistieken over aandeel ING

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Fair value: €17
• Economic Moat: Narrow
• Uncertainty Rating: High

Over ING Groep is Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz wat minder bullish dan eerder het geval was, maar hij is nog steeds van mening dat het aandeel waarde zal creëren. In een sectorrapport van april schrijft hij te verwachten dat de inkomsten dit jaar met 17% zullen dalen. Daarom heeft de analist de Fair Value eind februari verlaagd naar €17. Zelf gaat ING uit van 3 à 6% minder rente-inkomsten dit jaar. 

Aandeleninkoop cruciaal voor beleggers

Aandeleninkoop is voor veel beleggers een cruciaal punt, omdat bankenaandelen inmiddels  (na de dividendloze corona-periode) weer in plek in hun portefeuilles hebben gekregen vanwege het aantrekkelijke dividend in combinatie met inkoop van eigen aandelen.

ABN Amro heeft een inkoopprogramma van €500 miljoen, aangekondigd in februari dit jaar, deze maand afgerond. In zijn toelichting op de kwartaalcijfers noemt CEO Robert Swaak geen nieuw bedrag of termijn voor verdere aandelenkoop.

De analist gaat er niettemin – gezien de blijvende winstgevendheid – van uit dat ING de komende drie jaar eigen aandelen zal inkopen ter waarde van jaarlijks ongeveer €4 miljard. Maar net als bij ABN Amro vindt hij dat ING daarmee wel wat meer tempo kan maken. In totaal zou de bank in zijn opinie ter waarde van 17% van zijn huidige marktwaarde moeten uitgeven aan dividend en aandeleninkoop.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten