Waarom de koperprijs maar blijft stijgen

De koperprijs stijgt door AI en de energietransitie en wie mee wil liften, kan ETC kopen die zich op koper richt. Morningstar selecteerde er zes.

Valerio Baselli 10 mei, 2024 | 14:50
Facebook Twitter LinkedIn

copper production in China

Koper is in trek, en dat is te merken aan de prijs van deze rode metaalsoort: die is in tijden niet zo hoog geweest als nu en blijft maar stijgen. Daarmee zijn mijnbouwbedrijven die veel koper (kunnen) delven ook interessante overnamekandidaten geworden. Dat bleek wel uit het vijandelijke overnamebod dat het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, het Australische BHP, onlangs uitbracht op het veel kleinere Anglo American, een Britse partij.

Kenners denken dat BHP dat bod vooral heeft uitgebracht omdat het met Anglo American onder zijn vleugels óók de allergrootste koperproducent ter wereld wordt. En dat is lucratief, omdat voor de energietransitie weg van fossiele brandstoffen én de steeds grotere inzet van kunstmatige intelligentie (AI) op talloze gebieden koper nodig is – véél koper. Op grond daarvan verwachten analisten dat de vraag naar koper op termijn vele malen groter zal worden dan het aanbod.

Daar komt bij dat twee landen die veel kopermijnen in huis hebben, recent bekend maakten de productie van koper te verlagen: Congo en China. En koper uit Rusland mag sinds half april niet meer verhandeld worden op de London Metal Exchange (LME), een van de belangrijkste Westerse marktplaatsen voor metalen, waaronder koper. Het verbod op de handel in koper, aluminium en nikkel maakt deel uit van een nieuw sanctiepakket tegen Rusland, vanwege de oorlog die dat land ruim twee jaar geleden begon in Oekraïne.

 

Koperprijs op weg naar nieuw record

Ook op de Chicago Mercantile Exchange (CME), waar futures en opties op (onder meer) grondstoffen worden verhandeld, zoals koper, is Russisch koper in de ban gedaan door de VS en het Verenigd Koninkrijk. Daardoor vrezen handelaren dat het aanbod nog kleiner wordt, zegt Maurizio Mazziero, een onafhankelijk expert op grondstoffengebied.

Nu is de koperprijs historisch bezien grillig, maar Mazziero denkt dat de kans op een nieuwe record van $11.000 per ton realistisch is. Op metaalbeurs LME lag de slotprijs op 9 mei op circa $9.780.

 

Grotere vraag naar koper uit China en India?

Een hogere vraag naar zou de verhouding tussen vraag en aanbod nog verder uit het lood slaan. Vooral in China is dat al het geval, waarschuwt grondstoffenexpert Roberta Caselli, die denkt dat de vraag uit India ook een stuk groter zou kunnen worden, omdat de overheid daar nu heel veel geld investeert in de infrastructuur en de energietransitie.

Even los van China en India geldt dat elk land dat serieus werk maakt van de energietransitie veel koper nodig heeft – vooral als het inzet op windenergieparken op zee, maar ook voor windparken op land, zonne-energieparken en kerncentrales, schrijft Baselli. Koper beschikt onder andere over de prachtige eigenschap dat het elektriciteit heel goed en efficiënt kan doorgeven. Daardoor wordt het ook grootschalig ingezet in elektriciteitskabels. Welke grondstoffen nodig zijn, wordt ook duidelijk uit onderstaande grafiek:

Zoals gezegd is kunstmatige intelligentie ook een kopervreter, doordat het wordt ingezet voor het bouwen van datacentra. Volgens schattingen van experts zouden de Verenigde Staten alleen al goed zijn voor een stijging van 2% van de vraag naar koper. En gezien het feit dat koper een schaarse grondstof is, is twee procent veel.

 

In koper beleggen met een ETC

De makkelijkste manier om in koper te investeren, is door een soort ETF te kopen, maar dan een die uitsluitend gericht is op grondstoffen, in plaats van op (een combinatie van) aandelen, obligaties en grondstoffen. Dat heet een ETC (exchange-traded commodity) en met zo’n ETC kun je beleggen in grondstoffen zonder dat je die fysiek hoeft te kopen – net als bij een ETF.

ETC’s zijn gebaseerd op de spotprijs van koper, ofwel de prijs die je nu kwijt zou zijn als je koper zou aanschaffen voor direct gebruik. Eén ETC bestaat uit een mandje van contracten of schuldbewijzen van grondstoffen.

In Europa is de keus in ETC’s die zich uitsluitend op koper richten beperkt. Zeker als je wilt dat die meer dan €1 miljoen aan vermogen onder beheer heeft (wel zo veilig bij zwaar weer), geen gebruikmaakt van short-opties (waarmee je anticipeert op een koersdaling) of hefbomen (die het risico op zware verliezen veel groter maken). Op basis van die selectiecriteria komen volgende zes ETC’s tevoorschijn: 

De rendementen in de tabel laten zien hoe verschillend deze instruments zijn. Ze repliceren vaan verschillende benchmarks, gebaseerd op verschillende methodologieen, en dat resulteert in uiteenlopende risico-rendement ratio's.

 

Vertaling met aanvulling over ETC-methodologie door Rentsje de Gruyter.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten