Themaweek thematisch beleggen: dit worden de grote thema's

Wat worden de grote beleggingsthema's van 2024? Kunstmatige intelligentie blijft onverminderd favoriet, maar fondsbeheerders kijken ook naar andere onderwerpen.

Robert van den Oever 15 april, 2024 | 14:39
Facebook Twitter LinkedIn

wind

Morningstar brengt u ook dit jaar weer een aantal themaweken waarbij we een specifiek onderwerp centraal stellen dat belangrijk is voor beleggers. Deze week concentreren we ons op thematisch beleggen. We bekijken welke grote thema's er leven in de beleggingsindustrie die interessant zijn voor u als belegger op de langere termijn.

Het grote thema van 2023 was kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) dat flink wat nieuw geld van beleggers wist aan te trekken. Maar wat wordt dit jaar het populairste thema? Niemand heeft een kristallen bol, maar toch hebben een aantal fondsmanagers een paar voorzetten gegeven.

De hausse in kunstmatige intelligentie is duidelijk zichtbaar en duurt nog wel even voort. Volgens een analyse van Ark Invest Europe veroveren Europese exchange-traded funds (ETF's) rond robotica, automatisering en AI zo'n 65 procent van de totale stromen naar thema's in 2023, ofwel $1,4 miljard. Gegevens over de eerste twee maanden van 2024 lijken de aanhoudende interesse in dit segment te bevestigen, met $586 miljoen aan instroom volgens Ark Invest Europe. Dat wijst erop dat dit thema meer instromen opvangt dan alle andere samen.

Technologie-ETF's vertoonden vorig jaar een positieve trend, vooral in de eerste twee kwartalen, terwijl de belangstelling in de tweede helft van het jaar wat lijkt te zijn afgenomen. Data van Morningstar laten echter zien dat het beheerd vermogen in Europa zich grotendeels in dat segment bevindt. Een ander belangrijk deel zit in beleggingsproducten die zich richten op de echte wereld, vooral alternatieve energie. Dat thema heeft in het afgelopen jaar echter minder goed gepresteerd.

 

De beleggingsthema's voor 2024

Vooruitkijkend heeft Robeco twee belangrijke thema's geïdentificeerd om in de gaten te houden in 2024. Dat zijn sociaal-demografische veranderingen en het behoud van de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen.

Sociaaldemografische veranderingen bieden gediversifieerde beleggingskansen, variërend van gezondheid en gezondheidszorg tot mode en de vraag naar krachtige computersystemen voor kunstmatige intelligentie.

Bescherming van de planeet creëert kansen op de lange termijn, zeggen de experts van Robeco, op het gebied van duurzame energieproductie, -transmissie en -opslag, afvalbeheer, elektrificatie van auto's, biodiversiteit, water en de circulaire economie.

Pictet heeft eveneens de voor hen belangrijkste thema's voor de komende twaalf maanden gedefinieerd. Dat zijn AI, cybersecurity, klimaatverandering en groene huizen, gezond leven, Alzheimer-zorg en de beleveniseconomie (recreatieve en culturele activiteiten, waaronder e-sports en virtual reality).

Kunstmatige intelligentie komt ook veelvuldig voor in de vooruitzichten van veel andere fondsmanagers. Sommigen van hen noemen ook met nadruk het thema infrastructuur. Paras Anand, chief investment officer van Artemis, stelt dat "in het komende decennium wereldwijd enorme uitgaven aan infrastructuur zullen worden gedaan, voornamelijk als gevolg van de klimaatverandering". Maar ook worden hoge investeringen verwacht voor de installatie van elektrische oplaadpunten voor auto's op veel meer plaatsen. Ook de fysieke faciliteiten voor servers en andere computer-gerelateerde apparatuur en netwerken zullen fikse investeringen vergen.

 

Wat krijgt u van ons?

In de komende themaweek nemen we alle aspecten van thematisch beleggen onder de loep: welke thema's zijn volgens Morningstar belangrijk? Welke themafondsen presteren het best en welke het slechtst in termen van rendement? Welke themafondsen wisten het meeste geld aan te trekken en welke kampten juist met uitstroom van vermogen? Levert themabeleggen met zijn specifieke keuzes meer rendement op dan de brede markt volgen?

Ook krijgt u een uitgebreid video-interview met Kenneth Lamont, Morningstar's expert op het gebied van thematisch beleggen. Hij deelt met u waar hij de kansen en de bedreigingen ziet als het gaat om thematisch beleggen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten