Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's

VanEck voert zowel de lijst van best presterende als die van slechtst presterende ETF's aan over het eerste kwartaal. Dit is Morningstar's overzicht van de 10 beste en de 10 slechtste ETF's in Nederland over de afgelopen drie maanden.

Bella Albrecht 08 april, 2024 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het eerste kwartaal van 2024 waren de best presterende ETF's onder andere aandelensector technologie fonds iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF en consumentengoederen aandelenfonds iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE). Onder de slechtst presterende fondsen zijn Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF en iShares Global Clean Energy UCITS ETF. De data die zijn gebruikt voor dit artikel is afkomstig van Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen kwartaal te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. De rendementen van de best en slechtst presterende ETF's varieerden in een beandbreedte van 18,5% tot -9,6%, een verschil van 41 procentpunten.

 

De 10 best presterende ETF's:

 1. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF WITS
 2. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) EXV5
 3. Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF XNJP
 4. Xtrackers FTSE MIB UCITS ETF DBXI
 5. iShares FTSE MIB UCITS ETF EUR (Dist) IMIB
 6. iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE) EXV1
 7. iShares Edge MSCI Europe Momentum Factor UCITS ETF CEMR
 8. Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF MLPS
 9. Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF BOTZ
 10. Global X Copper Miners UCITS ETF COPX

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

 1. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU
 2. iShares Global Clean Energy UCITS ETF INRG
 3. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)  IBZL
 4. iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE)  EXH9
 5. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE)  EXV6
 6. iShares European Property Yield UCITS ETF  IPRP
 7. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE)  EXI5
 8. iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF DLTM
 9. iShares BIC 50 UCITS ETF BRIC
 10. Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF XDGM

 

Morningstar over de best presterende ETF's

 

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €529 miljoen grote iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF was de best presterende ETF in het eerste kwartaal met een rendement van 18,5%. Dat overtrof de winst van 9,9% van het gemiddelde fonds in de categorie aandelen technologie van Morningstar in het kwartaal. Over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF 53% gewonnen, waarmee deze beter presteerde dan de 29,1% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, zodat de ETF in het 9e percentiel staat.

De iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

 

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumentengoederen

De op een na best presterende ETF was de €145 miljoen omvattende iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) die in het kwartaal 15,2% won en daarmee beter dan het gemiddelde fonds in de categorie dat 7,1% won. In het afgelopen jaar steeg deze ETF met 22,3%, meer dan de 9,3% van de categorie, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het negentiende percentiel. Deze ETF heeft een Silver rating.

  

Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,01%
Morningstar Categorie: Large-Cap Aandelen Japan

De €2 miljard onder beheer hebbende Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF won in het eerste kwartaal 15,1%. Het rendement van deze passief beheerde ETF overtrof de 12% winst van het gemiddelde fonds in deze aandelencategorie. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de ETF een rendement van 28,7% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 23,3% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het elfde percentiel staat voor prestaties. Deze ETF in japanse aandelen heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in januari 2013.

 

Xtrackers FTSE MIB UCITS ETF

Morningstar rating: 4 sterren
Expense Ratio: 0,20%
Morningstar Categorie: Aandelen Italie

De ETF van Xtrackers in Italiaanse aandelen is de op drie na best presterende over het eerste kwartaal met een rendement van 15% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelen-Italie fonds, dat in die periode 9,9% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de ETF 33,9% rendement behaald, waarmee het beter presteerde dan de 19,9% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het vierde percentiel staat voor prestaties.

 

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Dist)

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Italie

De circa €184 miljoen grote iShares FTSE MIB UCITS ETF heeft in het eerste kwartaal een rendement van 15% en overtrof de gemiddelde winst van 9,9% van fondsen in de categorie aandelen Italie. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 33,8% rendement gemaakt, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 19,9%, waardoor de ETF in het tiende percentiel staat voor prestaties. Deze iShares ETF werd in juli 2007 geïntroduceerd. 

 

iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (Dist) 

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Financials

De €1,4 miljard onder beheer hebbende iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF won in het eerste kwartaal 14,6%. Het rendement van deze iShares ETF overtrof de 10,8% winst van het gemiddelde fonds in deze aandelencategorie. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF een rendement van 38,2% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 29,% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het elfde percentiel staat voor prestaties. Deze iShares ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in april 2001.

 

iShares Edge MSCI Europe Momentum Factor UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Europa Large-Cap Groei

Met een rendement van 14,1% nam de €325 miljoen grote Invesco ETF in het eerste kwartaal de zevende plaats in onder de best presterende ETF's. Deze iShares ETF presteerde beter dan het gemiddelde rendement van 8,5% van het gemiddelde fonds in deze aandelencategorie. Het fonds werd gelanceerd in januari 2015 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

 

Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Energie

De Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF omvat €247 miljoen aan beheerd vermogen en boekte een rendement van 14,1% in het eerste kwartaal. Daarmee verslaat deze ETF het gemiddelde categorierendement van 8,1% van het gemiddelde fonds in deze aandelen-sector categorie. Gemeten over de voorbije 12 maanden was de winst 29,6%, waarmee het de categorie verslaat, want die boekte 16,7% winst, zodat de ETF uitkomt in het zesde percentiel. Deze ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en kwam op de markt in mei 2013.

 

Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Deze Global X ETF won in het kwartaal 14,1% en versloeg het categoriegemiddelde van 9,9% winst. In het afgelopen jaar won de Global X ETF 26,7%, waarmee het iets achterbleef bij de 29,1% gemiddelde winst van de categorie en daardoor de periode van 12 maanden afsloot in het 61e percentiel binnen de categorie. Deze Global X technologie ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in november 2021. 

 

Global X Copper Miners UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Deze €87 miljoen aan vermogen tellende Global X ETF won in het kwartaal 13,6% en deed het daarmee beter dan het categoriegemiddelde van 2,7%. In het afgelopen jaar won deze Global X ETF 11,8%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 20e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen; de gemiddelde winst over 1 jaar voor de categorie beloopt 2,5%. Deze Global X ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in november 2021.

 

Morningstar over de slechtst presterende aandelen ETF's

Global X Lithum and Battery Tech UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Deze €31 miljoen tellende Global X ETF verloor in het kwartaal 9,6% en deed het daarmee fors slechter dan het categoriegemiddelde dat een winst inhoudt van 2,7%. In het afgelopen jaar verloor de Global X ETF 27,2%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 98e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen; de gemiddelde winst over 1 jaar voor de categorie beloopt 2,5%. De Global X Lithium ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in december 2021.

 

iShares Global Clean Energy UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Alternatieve Energie

De op een na slechtst presterende ETF in het eerste kwartaal van 2024 was de €3,1 miljard grote iShares Global Clean Energy UCITS ETF die 8,5% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 3,8% in de categorie. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares ETF met 28,1%, waarmee het in het 78e percentiel binnen zijn categorie staat en sterker daalde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 15,8% verlies. Deze iShares ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in juli 2007. 

 

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De op twee na slechtst presterende was de €319 miljoen omvattende iShares Brazilie ETF en die verloor in het kwartaal 5,8% en dat is sterker dan de 4,5% verlies voor de categorie. In het afgelopen jaar gemeten won deze ETF juist 26,1%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 56e percentiel binnen de categorie. De gemiddelde winst over 1 jaar voor het gemiddelde fonds in de categorie beloopt 24,3%. De Bronze rated Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF werd gelanceerd in november 2005.

 

iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Nutsbedrijven

De €317 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Utilities ETF (DE) verloor in het eerste kwartaal 4,7%. Deze iShares ETF, die passief wordt beheerd, deed het slechter dan de categorie die een gemiddelde winst van 0,9% liet zien. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 0,9% naar het 38e percentiel binnen zijn categorie en versloeg het de categorie die over 12 maanden 0,6% gemiddeld verloor. Deze iShares ETF, geïntroduceerd in juli 2002, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriele Metalen

De €372 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) verloor 4,5% in het eerste kwartaal. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 7% bij fondsen in de categorie industriële grondstoffen. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 2,7% en belandde in het 91e percentiel binnen zijn categorie; het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie was juist positief met een winst van 16,6% presteerde. De Bronze rated iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) werd gelanceerd in juli 2002. 

 

iShares European Property Yield UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op vijf na slechtst presterende ETF in het eerste kwartaal was de €1,3 miljard grote iShares European Property Yield UCITS ETF, die 3,7% verloor. Dat is in lijn met het gemiddelde verlies van 3,8% op fondsen in de categorie vastgoed - indirect Europa. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares European Property Yield UCITS ETF met 22,1%, waarmee het in het tiende percentiel binnen zijn categorie staat; de ETF versloeg de categorie, want die won 15,8%. De iShares European Property Yield UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in november 2005. 

 

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De €81 miljoen vermogen tellende iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) verloor in het kwartaal 3,1% en dat is ruwweg in lijn met de categorie die gemiddeld 3,8% verloor. In de afgelopen 12 maanden won deze vastgoed-ETF juist 19,4% naar het 26e percentiel binnen zijn categorie, terwijl de categorie zelf gemiddeld 15,8% won. De iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in september 2006, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral. 

 

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Latijns-Amerika

De op zeven na slechtst presterende was de €364 miljoen omvattende iShares MSCI EM Latin America ETF en die verloor in het kwartaal 1,9% en dat is sterker dan het gemiddelde verlies van 0,7% voor de categorie Latijns-Amerika. In het afgelopen jaar gemeten won deze ETF juist 24%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 32e percentiel binnen de categorie. De gemiddelde winst over 1 jaar voor het gemiddelde fonds in de categorie beloopt 22,1%. Deze Gold rated ETF werd gelanceerd in oktober 2007.

  

iShares BIC 50 UCITS ETF

Morningstar Rating: 1 ster
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen BRIC

De op een na slechtst presterende was de €98 miljoen omvattende iShares BIC 50 ETF en die verloor in het kwartaal 1,6% en dat is sterker dan het gemiddelde verlies van 0,9% voor de categorie. Over het afgelopen jaar gemeten verloor deze ETF 13,3%, terwijl de categorie gemiddeld 0,8% verloor, waarmee het fonds de periode van 12 maanden afsloot in het 100e percentiel binnen de categorie.De gemiddelde winst over 1 jaar voor het gemiddelde fonds in de categorie beloopt 22,1%. Deze Bronze rated ETF werd gelanceerd in april 2007.

 

Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,20%
Morningstar Categorie: Aandelen Mid/Small Cap Duitsland

Onder aan de lijst vinden we een landen-ETF in small- en mid-cap aandelen voor Duitsland;  deze omvat €76 miljoen en boekte over het eerste kwartaal een verlies van 1,1%. Dat is beduidend slechter dan de 0,3% verlies voor de categorie. In het afgelopen jaar daalde deze ETF met 3,4%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 60e percentiel binnen de categorie, die zelf gemiddeld 2,2% verloor in een jaar tijd. Deze Gold rated Xtrackers ETF werd gelanceerd in januari 2014. 

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten