Vooruitblik op tweede kwartaal: renteverlaging aan de horizon

VIDEO - Na een sterke start voor de Europese aandelenmarkten in de eerste maanden van dit jaar kijken beleggers uit naar een periode van renteverlagingen, zegt Michael Field, Morningstar's Europese marktstrateeg.

James Gard 04 april, 2024 | 14:14
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Nu het eerste kwartaal van het jaar voorbij is, kijken we terug op een sterke periode voor de wereldwijde aandelenmarkten. Ik bespreek dit en meer met Morningstar's Michael Field.

Michael, kun je een samenvatting van het eerste kwartaal geven?

Michael Field: Wel, het is een vreemd kwartaal geweest en zoals je al zei, het was overweldigend positief. Ik denk dat de markt altijd goed heeft gereageerd, ongeacht wat die te verduren kreeg. De markt daalde een beetje in januari en herstelde zich weer, en je kijkt nu naar all-time highs of bijna all-time highs voor de meeste markten. En dat ondanks een gemengd cijferseizoen. Het lijkt erop dat de markt al deze dingen van zich heeft afgeschud.

Gard: Ja, het lijkt erop dat wanneer markten onbezorgd lijken te zijn, zoals een volledig heldere hemel, dat is wanneer ik een beetje zenuwachtig begin te worden omdat ik denk dat er iets slechts om de hoek ligt. Maar jij denkt dat de markt in sommige opzichten op de zaken vooruit is gelopen door te anticiperen op renteverlagingen. Maar die gaan er komen, toch? Dus het vertrouwen van de markt is tot op zekere hoogte gerechtvaardigd.

Field: Ik denk dat dat terecht is. Meestal klagen we dat de markt te kortetermijngericht is, en deze keer heeft die door het slechte nieuws van een gemengd cijferseizoen en wisselende economische vooruitzichten heen gekeken. De markt kijkt direct naar de tweede helft van het jaar, wanneer de rentetarieven over de hele linie zouden moeten dalen. We kunnen het de markt dus moeilijk kwalijk nemen dat ze heeft gedaan wat we wilden. Natuurlijk is er geen garantie dat die renteverlagingen zullen worden doorgezet. Maar zoals je zei, het ziet er steeds waarschijnlijker uit en de datapunten die we hebben gezien, inflatie en andere, ondersteunen dat argument zeker. Het is dus moeilijk om te twijfelen.

Gard: Zeker. Ik bedoel, vanuit het perspectief van het Verenigd Koninkrijk worden veel datapunten naar boven bijgesteld. Er is zelfs optimisme in de prognose van de Bank of England over het BBP. In Europa zullen we dit jaar geen spectaculaire groei of waarschijnlijk helemaal geen groei krijgen. Dus desondanks stijgen de markten. Onlangs las ik je maandelijkse strategie-update en je zei dat dit eigenlijk een goede kans is voor Europa om te schitteren. En dit lijkt me een beetje tegendraads in de zin dat alle stijgingen van de aandelenmarkten in de afgelopen drie maanden, een jaar, werden gedreven door de VS en de sterke economische groei van de VS. In Europa is het wat moeilijker. Maar je denkt dat Europa eigenlijk voor zou kunnen lopen op de VS wat betreft renteverlagingen.

Field: Ik denk van wel. In sommige opzichten is de zwakte van Europa zijn kracht. Dus het feit dat de inflatie in Europa lager is dan in de VS en de werkloosheid iets hoger, geeft de centrale banken iets meer ruimte voor renteverlagingen. Veel mensen denken dat de ECB zal wachten tot de Fed de rente verlaagt. Maar in termen van de omvang van de verlagingen en het aantal verlagingen dat dit jaar zou kunnen komen, is het eerlijk om te zeggen dat de ECB veel meer speelruimte heeft, wat zeer ondersteunend zou zijn voor de markten en de economie in het algemeen.

Gard: Ik bedoel, de ECB was een van de laatste centrale banken die heeft verhoogd. Dus je moet een beetje vertrouwen hebben om te denken, nou, deze keer zullen ze wel doortastend zijn. Maar zoals je zegt, als de inflatiecijfers beter zijn, dan is er geen kans op oververhitting van de economie in Europa, zoals in de VS, met renteverlagingen.

Field: Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat de werkloosheid in de VS op dit moment bijna historisch laag is. De economische groei ligt nog steeds rond de 3%. We hadden verwacht dat het dit jaar iets zou dalen, maar het is nog steeds wonderbaarlijk hoog, gezien alles wat er is gebeurd. En dat is niet het geval in Europa. En je noemde ook het Verenigd Koninkrijk. Maar de groei is op of rond nul op dit moment. In 2025 zou de groei iets hoger moeten zijn. Maar om die economie echt te oververhitten, nemen we in dit stadium waarschijnlijk een atoombom. Dus dat gaat zeker niet gebeuren. En ik denk dat het andere dat over het hoofd wordt gezien, is dat de economische groei in de VS tot op zekere hoogte te danken is aan de grote stimuleringspakketten die werden aangeboden. Dat bracht de economie op gang. En dat hadden we niet in Europa. En het voordeel daarvan is dat onze schuld ten opzichte van het BBP niet zo is toegenomen als in de VS. 

Gard: Het voelt zeker alsof er een soort economische stilstand nadert in de VS in termen van het schuldenplafond. Ik heb het gevoel dat we daar later dit jaar of misschien volgend jaar weer op terug zullen komen. Sinds de pandemie heeft de VS dus alle wapens in de strijd gegooid, maar het is eigenlijk een doekje voor het bloeden. 

Field: Ik denk dat dat inderdaad tot op zekere hoogte terecht is. Het is moeilijk om Europa groot te maken, gezien de lage economische groei. Maar je moet ook zeggen dat het plafond voor Europa de komende jaren een stuk hoger ligt. Wie weet wat de stimulans van lagere rentetarieven voor de economie kan betekenen. Het kunnen dus spannende tijden worden. 

Gard: Zeker. En ook de waarderingen zijn lager. Er is niet echt een soort AI-wonder gebeurd in Europa. Dus je ziet lagere koers-winstverhoudingen over de hele linie en het zijn meer ondergewaardeerde bedrijven. 

Field: Ik zou zeggen dat een deel daarvan eerlijk is om te zeggen, oké, kijk, als je kijkt op een koers/winst-basis, dan is Europa zeker goedkoper gewaardeerd dan de VS. De groei is over het algemeen lager. De VS wordt, zoals we weten, gedomineerd door de Magnificent Seven. En dat blaast de koers-winstverhouding op en daarmee ook de groei. Het is dus moeilijk om te weten hoe het eruitziet als je dat soort dingen uitrekent. Maar inderdaad, vanuit dat perspectief is Europa goedkoper. Onze Fair Value schatting ligt op of rond de actuele koersen. We zien dus niet het soort koopjesjachtgebied van vorig jaar. Maar daarbinnen zijn er zeker waardevaste gebieden. En we geloven ook dat als de rente de komende maanden wordt verlaagd, dat ook het waarderingsbeeld in de sectoren kan veranderen en kansen kan bieden. 

Gard: In je strategierapport zei je dat renteverlagingen in Europa ontwrichtend zullen zijn. Dus om er drie sectoren uit te pikken die je naar voren haalt: de financiële sector zal negatiever zijn voor de banken, maar positiever is het beeldvoor de consumentensector en ook positief voor de nutssector. Dus als je het niet erg vindt, zullen we ons hier een beetje richten op de consumentensector, omdat Ocado heeft gezegd dat de omzetgroei is gestegen en dat het aantal actieve klanten is toegenomen. Ik beschouw Ocado dus als een nuttige graadmeter voor de meer welvarende consumenten in het Verenigd Koninkrijk, hun bereidheid om geld uit te geven, hun bereidheid om meer te betalen voor boodschappen dan nodig is. Dus dat is voor mij een positief teken. Maar je denkt dat we er nog niet zijn. In termen van de Europese consument moet de broekriem nog flink aangehaald worden. 

Field: Ja, inderdaad. Ik denk dat we een aantal voorbeelden kunnen vinden van consumentenbedrijven die het goed hebben gedaan, ondanks de moeilijkheden die we hebben gezien. Ocado was er daar één van. Het zit tot op zekere hoogte in een niche. En je had vanmorgen ook het nieuws over de inflatie van kruidenierswaren in het Verenigd Koninkrijk, die is gedaald tot een dieptepunt van voor de pandemie. Het is 4,5%. Daar is niets op aan te merken. Die is momenteel nog steeds hoog, maar een stuk lager dan de bijna 20% niveaus van ongeveer anderhalf jaar geleden. Dus het gaat zeker beter. Maar als je kijkt naar de recente winsten - en dit is meer wereldwijd - maar Nike of Lululemon, zelfs deze bedrijven waarvan we dachten dat ze in dit soort niches zaten, hebben het momenteel echt moeilijk. En dan heb ik het ook over luxenamen en dat soort voorbeelden. Nogmaals, bedrijven waarvan we dachten dat ze hier onkwetsbaar voor waren, beginnen de barsten te vertonen. Ik denk dus dat de consument nog steeds een moeilijke sector is, maar de waarderingen zien er goedkoop uit. Het wordt dus heel interessant hoe dat beeld zich de komende maanden zal ontwikkelen. 

Gard: Natuurlijk, je hebt helemaal gelijk. Ik bedoel, toen we het inflatietijdperk ingingen, was er een heel idee van, merken zijn Moat-waardig, deze bedrijven kunnen prijsstijgingen doorberekenen en ze zijn op de een of andere manier beschermd tegen de bredere realiteit. En dat is niet het geval geweest. Ik bedoel, ik voel dat hoewel de inflatie daalt, de prijzen op een hoger niveau zijn gezet, toch? Dus de lonen van mensen zijn gestegen, zeker in het Verenigd Koninkrijk, maar het probleem - tenzij we deflatie hebben, betalen we nog steeds hogere prijzen dan twee jaar geleden, een jaar geleden, en er moet toch een pauze komen in de uitgaven. 

Field: Volledig. En ik denk dat zelfs de economische datapunten, zoals de detailhandelsverkoop in het Verenigd Koninkrijk, een interessant gegeven was dat de feitelijke hoeveelheid goederen die mensen kopen nu lager is dan voor de pandemie. Dus de prijsstijgingen die we hebben gezien, hebben het inkomen van mensen weggesnoept in plaats van dat ze meer kochten dan voorheen. 

Gard: En ik vraag me ook af of - ik herinner me dit cijfer dat de Bank of England zei aan het einde van de pandemie dat mensen 100 miljard aan reservegeld hadden dat ze spaarden. Ik vraag me dus af of een groot deel daarvan is opgebruikt voor reizen, een soort wraakuitgaven. Mensen hebben dus hun overtollige reserves opgebruikt. Ze maken nu dus moeilijke keuzes. Ik wil geen X uitgeven aan een nieuwe bank, een nieuwe koelkast, een nieuwe tv. Ik ben niet bereid om de hogere prijs te betalen omdat ik weet wat het een jaar geleden kostte. 

Field: En dat is tot op zekere hoogte ook waar. 100 miljard klinkt natuurlijk als veel geld. Maar als je dat uitspreidt over de hele bevolking van Groot-Brittannië, is het niet veel. En als je het inflatieniveau ervaart waar we het over hebben gehad, wordt het vrij snel opgesnoept. 

Gard: Zeker. Ik bedoel, één ding dat zou kunnen helpen, denk ik, is een aantal snelle renteverlagingen. Ik bedoel, de Bank of England lijkt er geen haast mee te hebben, maar de inflatiecijfers zijn zeker ondersteunend. Ik las deze week iets van Capital Economics, die normaal gesproken behoorlijk tegendraads zijn. Zij zeggen dat de inflatie volgend jaar en in 2026 onder de doelstelling zal liggen. We zouden dus een inflatie van 1% kunnen zien, wat onder de doelstelling van de Bank of England zal liggen, waardoor deze geen andere keuze heeft dan de rente te verlagen tot bijvoorbeeld 4%, 3% of 2%. Ik bedoel, dat lijkt de droom van een hypotheekhouder. Maar dat is misschien een beetje een uitschieter qua voorspelling. 

Field: Ja, kijk, het is een bewegend doel. Het is dus heel moeilijk om precies te voorspellen wat er gaat gebeuren. Maar de Bank of England kijkt hier inderdaad naar. Kijk, ze zijn bezorgd dat de inflatie zou kunnen pieken of dat het voor een korte periode onder het doel zou kunnen komen. Maar uiteindelijk zijn de tarieven in het Verenigd Koninkrijk 5,25%. Ze zijn dus de hoogste in de ontwikkelde wereld. De Bank of England heeft daar veel speelruimte. En ik denk dat ze vroeg of laat zullen beginnen met verlagen. En ze kunnen het marginaal doen en ze kunnen zien hoe dat in het systeem doorwerkt. Ze hebben daar veel speelruimte. Maar het is een experiment. We hebben ons nog niet eerder in deze positie bevonden. Het wordt dus interessant om te zien hoe het precies zal uitpakken en welk effect dat zal hebben op de inflatie. 

Gard: Ja, ik bedoel, ze zijn sowieso van nature voorzichtig. Maar ik denk dat er nog een andere factor is. Ik wil niet wanhopig  de verkiezingen ingaan, hoewel consumenten zullen profiteren van lagere rentetarieven. Er is economische onzekerheid in ongeveer het komende jaar. Het is dus niet echt een makkie voor de consument. Vooruitkijkend weet ik dat je driemaandelijkse vooruitblik eraan komt. Ik kijk er reikhalzend naar uit om het te lezen. Kun je ons een paar wetenswaardigheden of inzichten geven? Ik weet dat we in het tweede kwartaal mogelijke renteverlagingen hebben en we hebben weer een cijferseizoen. Dus, wil je gewoon een klein tipje van de sluier  oplichten? 

Field: Ja, kijk, er gebeurt veel. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat veel van de trends die we in het eerste kwartaal van het jaar zagen, zich voortzetten. Dus dat is een interessante situatie om uit te spelen. Maar we zien enkele tekenen van leven in sommige sectoren. Huizenbouwers in het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, beginnen de huizenverkoop de laatste tijd te zien stijgen. De renteverlagingen aan de voorkant en hoe dat bepaalde sectoren beïnvloedt, zal dus een vrij groot thema zijn dat we volgende maand zullen bespreken.

Gard: Zeker. Ja. Ik bedoel, de huizensector is altijd erg interessant. Die werd in elkaar getrapt. En als je naar de aandelenkoersen kijkt, zijn er voorzichtige tekenen van vernieuwing. Zelfs de koersen van de REIT's zijn weer wat gaan stijgen nu mensen weer naar kantoor gaan en de rentetarieven mogelijk gaan dalen. Maar ik kijk vooruit naar juni. En ik heb het al Super June genoemd, maar ik denk niet dat iemand anders het Superjuni gaat noemen. Maar we hebben 6 juni de ECB, op 12 juni de Fed en 20 juni de Bank of England. Dus mogelijk kunnen we een drievoudige renteverlaging verwachten voor juni, wat een interessant einde van het kwartaal zou zijn. 

Field: Inderdaad. En Super June is behoorlijk pakkend, James. Het zou me verbazen als dat niet aanslaat. Maar nee, inderdaad, inderdaad. En de verwachtingen voor juni zijn over de hele linie hooggespannen. Dus of dat nu één of drie centrale banken zijn die gaan verlagen, ik denk dat je daar op zijn minst iets kunt zien gebeuren. 

Gard: Ja. Ik bedoel, Q1 was fascinerend en zo veel dingen. Je zei in je rapport dat je het gevoel had dat woorden van centrale banken nog nooit zo goed werden nageleefd of opgevolgd door de markt. Het voelt alsof we meer van hetzelfde gaan krijgen in de komende kwartalen. Centrale banken houden alle kaarten in handen. Het is een kwestie van gissen naar wat er nu gaat gebeuren en kijken of ze uiteindelijk gaan snijden. Ze moeten op een gegeven moment gaan snijden, zeker dit jaar. 

Field: Inderdaad. En ik zei over de woorden die zeer, zeer nauwlettend werden gevolgd in de laatste vergaderingen van de centrale banken die we zagen. Maar ik denk dat en wanneer we juni naderen, beleggers op zoek zijn naar iets meer dan woorden. 

Gard: Ja, ze zullen actie willen zien. Maar de volgende keer dat we elkaar spreken, en dat is over een maand, kan er meer duidelijk zijn. Ik kijk er dus erg naar uit om je dan weer te spreken en hopelijk hebben we dan een beter idee van wat de markt in het tweede kwartaal gaat doen. Dus, dank je wel voor je tijd, Michael.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten