Novo Nordisk beleggersdag: is het aandeel koopwaardig?

Novo Nordisk is een topspeler wereldwijd op het gebied van diabetes- en obesitas-medicijnen. Maar de Deense farmaceut moet wel nieuwe generaties geneesmiddelen hebben klaarstaan als de patenten op de huidige kaskrakers aflopen. Daar heeft Morningstar vertrouwen in, maar rechtvaardigt dat de hoge waardering van het aandeel?

Rentsje de Gruyter 14 maart, 2024 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

novo nordisk

 Het Deense Novo Nordisk (NOVO B) is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in Europa, dankzij het succes van het obesitasmedicijn Ozempic. Het aandeel is dit jaar al met 32% gestegen en is volgens data van Morningstar een van de meest gekochte aandelen door fondsbeheerders in 2024. We kijken naar de waardering en vooruitzichten van het bedrijf in de nasleep van zijn beleggersdag.

De groep mensen met diabetes, blijft maar groeien. En hetzelfde geldt voor het aantal mensen dat obesitas ontwikkelt. Volgens de meest recente schattingen van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) hebben wereldwijd inmiddels 540 miljoen mensen diabetes en in 2030 zijn dat er naar verwachting 643 miljoen. Obees zijn sinds 2022 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie inmiddels in totaal één miljard mensen.

Het zijn vanuit maatschappelijk perspectief natuurlijk dramatische getallen. Maar kijk je wat ze betekenen voor een farmareus als Novo Nordisk, die middelen voor zowel obesitas als diabetes ontwikkelt en verkoopt, dan denk je óók: goed voor de toekomstige omzet en winst. Want de Deense farmaceut heeft een vooraanstaande positie op de markt van medicijnen voor mensen met diabetes én obesitas.

Zo ontwikkelde Novo Nordisk de werkzame stof semaglutide, waarop het patent nog jaren doorloopt. Deze stof vormt de basis voor de injectievloeistof en pillen die het concern onder verschillende merknamen verkoopt, al naar gelang de medische indicatie. Zo heet de injectievloeistof die artsen voorschrijven aan diabetespatiënten Ozempic en het afvalmiddel voor mensen met obesitas Wegovy.

Om de marktpositie van Novo Nordisk iets preciezer te duiden: de Deense farmaceut is volgens Morningstar-analist Karen Andersen de grootste aanbieder van diabetesproducten wereldwijd. Van alle merkgeneesmiddelen voor diabetes (dus alle middelen waar nog een geldig patent op zit en die concurrenten niet mogen namaken) is grofweg een derde afkomstig van Novo Nordisk. 

Morningstar statistieken over Novo Nordisk

• Economic Moat: Wide
• Fair Value: 570 DKK
• Actuele koers: 905 DKK
• Koers/Fair Value: 1,61
• Uncertainty Rating: High

Aandeel Novo Nordisk sterk overgewaardeerd

Maar de prachtige marktpositie en verwachte hoge groei van het aantal mensen met diabetes en obesitas ten spijt, vindt Andersen het aandeel Novo Nordisk momenteel niet koopwaardig. In haar ogen is het namelijk sterk overgewaardeerd: de Fair Value van 570 Deense kronen per aandeel (omgerekend circa $83,50) staat in schril contrast met de huidige beurskoers van meer dan 900 Deense kronen (ruim $130). En dan heeft de analist de Fair Value begin maart zelfs nog iets verhoogd, van 540 naar 570 Deense kronen.

Wat is hier aan de hand? Om te beginnen baseren Morningstar's analisten de reële waarde per aandeel mede op de hoogte van de kasstroom van de onderneming, de opmars van concurrenten die de positie van Novo Nordisk bedreigen en de ontwikkeling (door Novo zelf dus) van nieuwe producten die níet op het semaglutide-molecuul gebaseerd zijn. De analisten kijken anders, breder ook, naar het concern dan veel beleggers die het aandeel gekocht hebben.

 

Bedreigingen voor Novo Nordisk's kaskrakers

Over dat laatste punt: Andersen wijst er terecht op dat Ozempic en Wegovy niet eeuwig kaskrakers zullen blijven. Zo is onzeker of Ozempic in de Verenigde Staten vergoed zal blijven worden binnen Medicare – het sociale verzekeringspakket van de federale overheid, voor bejaarden en mensen met bepaalde zware handicaps en aandoeningen. 

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Novo Nordisk al vanaf 2028 genoegen moet nemen met een lagere vergoeding voor Ozempic en Rybelsus door Medicare. Rybelsus is net als Ozempic een geneesmiddel voor diabetespatiënten en heeft dus ook als werkzame stof semaglutide, maar dan in pilvorm.

Daarnaast denkt analist Andersen dat als meer commerciële verzekeraars Wegovy gaan opnemen in hun pakket, ze wél zullen willen begrenzen onder welke voorwaarden obese mensen dit middel vergoed krijgen. Zo zou het kunnen dat zij het aantal keren beperken dat mensen in hun leven Wegovy vergoed krijgen, schrijft Andersen in haar rapport.

Ook kan de verkoopprijs onder druk komen te staan doordat de concurrenten van Novo Nordisk aan kracht winnen. Tegen de tijd dat op steeds meer plekken ter wereld het patent op semaglutide afloopt (per land verschilt wanneer dat is, in de EU wat later dan in de VS), is de vraag of het verlengd wordt. Dat is geen gegeven: onlangs verlengde Brazilië het patent juist niet. Dan moet Novo Nordisk wel andere veelbelovende geneesmiddelen klaar hebben staan, wil het de huidige omzet- en winstniveaus kunnen vasthouden.

Want als semaglutide eenmaal in generieke medicijnen gebruikt mag worden, zullen de inkomsten uit middelen als Ozempic en Wegovy natuurlijk hard gaan dalen. In de VS is dat het geval vanaf 2032. Patentloze middelen zijn veel goedkoper dan merkmiddelen. De hamvraag is dus wat er nu allemaal in de pijplijn zit aan nieuwe geneesmiddelen bij Novo Nordisk. Daar heeft de farmaceut begin deze maand tijdens zijn capital markets day meer duidelijkheid over gegeven, schrijft Andersen in haar nieuwe rapport naar aanleiding van deze beleggersdag.

 

Positieve verwachtingen voor Novo Nordisk

Analist Andersen heeft naar aanleiding van die update door Novo Nordisk haar taxaties voor de verwachte verkoopcijfers en winstmarges verhoogd – en daarom stelde zij ook de Fair Value voor het aandeel naar boven bij. Zij is onder de indruk van de vooruitgang die het farmacieconcern boekt in het ontwikkelen van medicijnen die níet gebaseerd zijn op het semaglutide-molecuul.

Zo vordert Novo Nordisk met CagriSema, een next generation middel tegen obesitas dat net als Ozempic hormonen uit de zogeheten GLP-1-categorie bevat. GLP-1 geeft een gevoel van verzadiging nadat je iets gegeten hebt (bij obesitas-patiënten); bij diabetespatiënten vertraagt het de noodzaak om nieuwe insuline in te nemen.

Andersen denkt dat de markt voor deze GLP-1-medicijnen in 2031 wereldwijd in totaal goed is voor $170 miljard. Van dat bedrag zou $120 miljard opgaan aan geneesmiddelen voor obesitas en overgewicht. Veertig procent van die taart gaat naar Novo Nordisk, verwacht de analist. Dat is een verwachting, geen zekerheid, want de positie van Novo Nordisk is niet onaantastbaar. De concurrentie – de voornaamste zijn Eli Lilly, AstraZeneca en Sanofi – zit natuurlijk ook niet stil. Zo heeft Eli Lilly tirzepatide ontwikkeld, een werkzame stof die óók goed werkt bij diabetes en obesitas.

 

Novo Nordisk behoudt zijn Wide Moat

Maar al met al heeft Andersen na de update van het management van Novo Nordisk op de beleggersdag voldoende vertrouwen in het innovatievermogen van de farmareus om vast te houden aan de Wide Moat. Met andere woorden, de Denen beschikken nog steeds over grote concurrentievoordelen.

Daarvoor is Novo Nordisk niet uitsluitend afhankelijk van het ontwikkelen van nieuwe werkzame stoffen en geneesmiddelen. Het concern slaagt er namelijk ook wonderwel in om de levensduur van oude stoffen, zoals semaglutide, te verlengen.

Diabetesmiddel Ozempic wordt sinds 2017 in de VS verkocht (sinds 2018 in de EU en Canada), daarna volgde afvalmiddel Wegovy, dat ook semaglutide als werkzame stof heeft. Maar dat was nog niet alles: eerder deze maand (maart) oordeelde de Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen, de FDA, dat Wegovy ook het risico op ondermeer een hartaanval of beroerte verkleint.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten