Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) was de best presterende ETF in februari 2024, terwijl Global X Uranium UCITS ETF de slechtst presterende was. Dit is Morningstar's overzicht van de 10 beste en de 10 slechtst presterende ETF's in Belgë over februari.

Bella Albrecht 06 maart, 2024 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te ontdekken, hebben we de ETF's in de aandelen-, allocatie- of vastrentende categorieën van Morningstar die in Belgë verkrijgbaar zijn, gescreend. Fondsen met een totaal vermogen van minder dan USD 25 miljoen hebben we uitgesloten.

Binnen onze lijst vielen vijf fondsen in de aandelencategorie technologie, waar de gemiddelde ETF in februari met 7,18% steeg. De rendementen van de best en slechtst presterende ETF's varieerden van 24,9% tot -10,4%, een verschil van 35,3 procentpunten.

De rendementen van de best en slechtst presterende ETF's liepen uiteen van 12,8% tot -8,2%, een verschil van 21 procentpunten. Onder de slechtst presterende ETF's zijn er twee in de categorie vastgoed - indirect Europa, die in fberuari een daling van 6,96%kende.

 

De 10 best presterende ETF's:

1. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) EXV5

2. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU

3. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC

4. Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF ASHR

5. HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF ITEK

6. Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF BOTZ

7. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF WITS

8. iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS ETF (DE) EXH4

9. iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF IFFF

10. iShares BIC 50 UCITS ETF BRIC

 

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

1. Global X Uranium UCITS ETF URNU

2. iShares European Property Yield UCITS ETF IPRP

3. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) EXI5

4. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6

5. iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) IAUP

6. iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE) EXH9

7. iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (DE) EXH3

8. Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF XASX

9. iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) EXV2

10. Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF US10

 

Morningstar over de best presterende aandelen ETF's

 

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

Met een rendement van 12,78% nam de €137 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF in februari de vierde plaats in onder de ETF's. De passief beheerde Invesco ETF presteerde beter dan het gemiddelde rendement van 4,86% van het aandelenfonds voor consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 17,54% rendement geboekt, meer dan de 8,47% gemiddeld van de fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 22e percentiel staat voor deze periode.

De iShares STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts UCITS ETF heeft een Silver Morningstar Medalist Rating en werd gelanceerd in juli 2002. 

 

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Expense Ratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op een na best presterende aandelen-ETF was de €30 miljoen grote Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die in februari een winst boekte van 10,79%. Deze passief beheerde Global X ETF versloeg het gemiddelde verlies van 1,62% op fondsen in de aandelencategorie natuurlijke hulpbronnen voor die maand. In het afgelopen jaar daalde het Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF met 28,55%, waarmee het minder daalde dan het 7,51% verlies van het gemiddelde fonds in zijn categorie en het in het 94e percentiel eindigde.

De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in december 2021.

 

iShares China Large Cap UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen China

De iShares China Large Cap UCITS ETF van €440 miljoen omvang stond op de derde plaats in de maand met een rendement van 9,84% in februari. Deze ETF presteerde in februari ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van 8,88% voor fondsen in de categorie Chinese aandelen. In de afgelopen 12 maanden is het iShares ETF 14,36% gedaald, waarmee het 19,77% minder verloor dan het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 14e percentiel staat voor prestaties.

De iShares China Large Cap UCITS ETF heeft een negatieve Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat Morningstar-analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende fondsen in zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na vergoedingen zal opleveren.

 

Xtrackers Harvext CSI300 UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar-categorie: China Aandelen - A-Aandelen

Met een rendement van 9,59% nam de €302 miljoen grote Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF in februari de vierde plaats in onder de ETF's. Het passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het 10,03% rendement van het gemiddelde China aandelenfonds. In de afgelopen 12 maanden is het fonds 17,46% gedaald, minder dan de 21,06% daling van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 29e percentiel staat voor deze periode.

De Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF heeft een Neutral Morningstar Medalist Rating. Het werd gelanceerd in januari 2014.

 

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,59%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op vier na best presterende ETF was de €81 miljoen grote HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF, die in februari 9,12% won. Dit passief beheerde HANetf ETF versloeg het gemiddelde rendement van 7,18% van fondsen in de categorie aandelentechnologie voor de maand. In het afgelopen jaar steeg het HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF met 26,71%, waarmee het onder het rendement van 31% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde en in het 62e percentiel terechtkwam.

De HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF, geïntroduceerd in oktober 2018, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral.

 

Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €50 miljoen grote Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF was de op vijf na best presterende Belgische ETF in februari met een rendement van 8,52%. Het rendement van de passief beheerde Global X ETF overtrof de 7,18% winst van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie technologie van Morningstar voor de maand. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF een rendement behaald van 29,89%, waarmee het onder het rendement van 31% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waardoor de ETF in het 57e percentiel staat voor prestaties.

Het Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF met Bronze rating is geïntroduceerd in november 2021.

 

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF

Morningstar-rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zeven na best presterende ETF in februari was de €468 miljoen grote iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF. Het passief beheerde iShares ETF behaalde in februari een rendement van 7,81%, ongeveer in lijn met het gemiddelde aandelen-technologie fonds, dat 7,18% won in de maand. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF een rendement behaald van 60,64%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 31%, waarmee de ETF in het 6e percentiel staat voor prestaties.

De iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

 

iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriële Materialen

De €154 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS ETF (DE) stond op de achtste plaats voor de maand met een rendement van 6,72% in februari. DezeiShares ETF overtrof de gemiddelde winst van 4,22% op fondsen in de categorie aandelen van industriële materialen in februari. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 18,98% teruggegeven, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 9,71%, waarmee het ETF in het 36e percentiel staat voor prestaties.

De Silver rated iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS ETF (DE) is geïntroduceerd in juli 2002.

 

iShares MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Azië ex-Japan

Met een winst van 6,71% stond de €754 miljoen beheerd vermogen tellende iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF in februari op de negende plaats onder ETF's. Deze iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het 5,77% rendement van het gemiddelde Asia ex-Japan aandelenfonds. In de afgelopen 12 maanden is het fonds 3,53% gedaald, achter het verlies van 1,38% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 67e percentiel staat voor deze periode.

De iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF, geïntroduceerd in oktober 2005, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral.

 

iShares BIC 50 UCITS ETF

Morningstar Rating: 1 ster
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: BRIC-aandelen

De op negen na best presterende aandelen-ETF was de €98 miljoen kostende iShares BIC 50 UCITS ETF, die in februari een winst van 6,4% behaalde. Deze passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde maandrendement van fondsen in de BRIC aandelencategorie met 3,61%. In het afgelopen jaar daalde het iShares BIC 50 UCITS ETF met 11,59%, minder dan het verlies van 2,41% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het in het 100e percentiel staat.

De iShares BIC 50 UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in april 2007. 

 

Morningstar over de slechtst presterende aandelen ETF's

Global X Uranium UCITS ETF

Morningstar-rating: N.V.T.
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Op de vijfde plaats staat de €163 miljoen tellende Global X Uranium UCITS ETF, die in februari 8,2% verloor. De passief beheerde Global X ETF daalde minder dan de gemiddelde daling van 1,62% voor fondsen in de aandelencategorie natuurlijke hulpbronnen voor de maand. In het afgelopen jaar steeg het Global X Uranium UCITS ETF met 34,68%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 3e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. Het deed het beter dan het gemiddelde verlies over 1 jaar van de categorie van 7,51%.

De Global X Uranium UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in april 2022. 

 

iShares European Property Yield UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op vijf na slechtst presterende ETF in februari 2024 was de €1,3 miljard grote iShares European Property Yield UCITS ETF, die in februari 8,18% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde in februari slechter dan het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie vastgoed - indirect Europa. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares European Property Yield UCITS ETF met 1,98%, waarmee het in het 29e percentiel binnen zijn categorie staat en minder daalde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 3,18% verlies.

Het iShares European Property Yield UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in november 2005.

 

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op zeven na slechtst presterende ETF in februari was de € 78 miljoen kostende iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), die met 7,79% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa in februari. In de afgelopen 12 maanden daalde het ETF met 2,24% naar het 37e percentiel binnen zijn categorie, ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 3,18% over een jaar in de categorie.

De iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in september 2006, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral.

 

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE)

Morningstar-rating: 1 ster
Kostenratio: 0,45%
Morningstar-categorie: Aandelen Industriële Materialen

De €362 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) was de op drie na slechtst presterende ETF in februari, met een verlies van 6,56%. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 4,22% op fondsen in de categorie industriële grondstoffen in februari. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 12,95% en belandde in het 93e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 9,71% presteerde.

De Silver rated iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) werd gelanceerd in juli 2002.

 

iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc)

Morningstar-rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,55%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

Op de vijfde plaats staat de €1,3 miljard grote iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc), die in februari 5,87% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met de gemiddelde daling van 6,37% van fondsen in de categorie edelmetalen voor de maand. In het afgelopen jaar daalde het iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) met 3,42%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 22e percentiel binnen de categorie edelmetalenfondsen. Het daalde minder dan het gemiddelde verlies over 1 jaar van de categorie van 8,52%.

De iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in september 2011.

 

iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Nutsbedrijven

De op vijf na slechtst presterende ETF in februari 2024 was de €239 miljoen kostende iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE), die in februari 5,67% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 2,16% op fondsen in de aandelencategorie nutsbedrijven in februari. In de afgelopen 12 maanden steeg het iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE) met 0,46%, waarmee het in het 21e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het verlies van 3,24% op het gemiddelde fonds in zijn categorie.

De iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in juli 2002.

 

iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

Met een verlies van 3,07% was de €244 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (DE) de op zeven na slechtst presterende ETF in onze lijst voor februari. De passief beheerde iShares ETF presteerde in februari slechter dan de gemiddelde winst van 4,86% op fondsen in de categorie van aandelen in consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden verloor het iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (DE) 5,88%, waarmee het ETF in het 91e percentiel binnen zijn categorie staat en onder het rendement van 8,47% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteert.

De iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,08%
Morningstar Categorie: UK Grootkapitaalaandelen

De op acht na slechtst presterende ETF in februari was de €304 miljoen grote Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF, die met 2,85% daalde. De Xtrackers ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 0,2% op fondsen in de categorie uk large-cap equity in februari. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 0,33% en stond in het 92e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 3,1% presteerde.

De Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF, geïntroduceerd in juni 2007, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Communicatie

De 140 miljoen euro aan vermogen tellende iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) was het op acht na slechtst presterende ETF in februari, met een daling van 2,33%. Deze iShares ETF presteerde slechter dan de gemiddelde 1,64% winst van fondsen in de categorie aandelencommunicatie in februari. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 4,13% en belandde in het 91e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 24,53% presteerde.

Het iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en werd gelanceerd in april 2001.

 

Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,07%
Morningstar-categorie: USD Staatsobligaties

Op de tiende plaats staat de Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF van €694 miljoen aan vemrogen, die in februari 1,91% verloor. Deze Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 1,21% op fondsen in de USD staatsobligatiecategorie voor de maand. In het afgelopen jaar daalde het Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF met 4,82%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 84e percentiel binnen de categorie USD staatsobligaties. Het ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies over 1 jaar van de categorie van 0,76%.

De Silver rated Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF werd gelanceerd in oktober 2018.

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten