Deze ETF's volgen de GRANOLAS aandelen

Morningstar zet een reeks ETF's op een rij waarmee u kunt beleggen in GRANOLAS, de 11 grootste en belangrijkste Europese aandelen die net als de Amerikaanse Magnificent Seven het grootste deel van de koerswinsten op de aandelenbeurzen hebben bewerkstelligd.

Valerio Baselli 29 februari, 2024 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

Granolas UK Main

Na de eerdere gehypede afkortingen FAANG, BRICS en PIGS is GRANOLAS de jongste noviteit die beleggers in vervoering brengt. Deze is toe te schrijven aan analisten van Goldman Sachs. Want in 2020 wilde de zakenbank aangeven dat de financiele markten in Europa voor een belangrijk deel aangejaagd worden door een relatief kleine groep aandelen die erbovenuit steekt wat resultaten, marktpositie en koersontwikkeling betreft.

Goldman Sachs kwam tot een groep van 11 aandelen die kwaliteit, groei-orientatie en internationale marktpositie als gemeenschappelijke kenmerken hebben. Het acroniem GRANOLAS staat voor alle voorletters van hun namen en is geinspireerd op de Amerikaanse Magnificent Seven en de FAANG-aandelen die op Wall Street menig professionele en particuliere beleggingsportfeuille tot grote hoogten hebben opgedreven in de afgelopen 5 jaar.

De GRANOLAS zijn deze Europese zwaargewichten: GSK (GSK), Roche (ROG), ASML (ASML), Nestlé (NESN), Novartis (NOVN), Novo Nordisk (NOVO B), L'Oréal (OR), LVMH (MC), AstraZeneca (AZN), SAP (SAP) en Sanofi (SANOFI).

Samen hebben ze een gecombineerde marktkapitalisatie van omstreeks €2.700 miljard. Deze 11 namen waren goed voor meer dan de helft van de koerswinsten op de Europese aandelenmarkten in het afgelopen jaar.

Zijn vooruitzichten voor GRANOLAS positief?

In een recente notitie stellen analisten van Goldman Sachs dat deze bedrijven kenmerken vertonen die naar verwachting zullen floreren in de huidige cyclus, zoals een solide winstgroei, hoge en stabiele marges en sterke balansen.

Volgens Sharon Bell van Goldman Sachs Research zouden Europese aandelen als geheel in 2024 met 7,5% kunnen stijgen, gesteund door een verbeterend economisch klimaat, redelijke waarderingen en het vooruitzicht van bijna vlakke lange-termijn obligatierendementen: "Hoewel de Europese economie haar problemen heeft, streven de grootste Europese bedrijven groei na over de hele wereld. En dat maakt ze heel aantrekkelijk." Bovendien denkt de bank dat ze ook kunnen profiteren van de "structurele verschuiving naar passieve beleggingen en het gebrek aan liquiditeit op de Europese aandelenmarkt.".

Over passieve beleggingen gesproken; beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan GRANOLAS zonder alle individuele effecten te hoeven kopen, hebben een aantal opties via exchange-traded funds (ETF's).

 

Zes ETF's om in GRANOLAS te beleggen

Tot nu toe zijn er geen producten die zich specifiek richten op GRANOLAS. Daarom moesten we een analyse maken van de portefeuilles van aandelen-ETF's die in Europa zijn gevestigd om de ETF's te identificeren die het meest zijn blootgesteld aan de genoemde 11 aandelen. Dit zijn de beste voorbeelden.

De belangrijkste aandelenindices over Europese large-cap aandelen bevatten allemaal de 11 aandelen, zij het in verschillende wegingen. De STOXX Europe 50 bijvoorbeeld heeft 42-43% van zijn portefeuille blootgesteld aan GRANOLAS.

ETF's die dit volgen zijn bijvoorbeeld de iShares STOXX Europe 50 UCITS ETF EUR Dist of de Deka STOXX Europe 50® UCITS ETF. Deze fondsen besteden ongeveer 7,1% van hun vermogen aan Novo Nordisk, 5,1% aan Nestlé en 4,2% aan LVMH, tot 1,5% aan GSK.

De Euro STOXX 50-index daarentegen stopt bij 27-28% blootstelling, terwijl dit stijgt tot 36% bij de ESG-variant hiervan, gerepliceerd door de Deka EURO STOXX 50® ESG Filtered UCITS ETF. Dit fonds heeft 12,2% van zijn portefeuille in aandelen ASML, 8,4% in LVMH en 6,7% in SAP.

De MSCI Europe index is met 425 aandelen aanzienlijk meer gediversifieerd dan de vorige benchmark, maar biedt ook blootstelling aan alle 11 GRANOLAS-aandelen. In dit geval is hun weging echter ongeveer 22% van de totale activa.

Dit aandeel stijgt echter naar 33% in het geval van de Amundi MSCI Europe Climate Action UCITS ETF Dist (AE5B), die is ontworpen om Europese bedrijven te identificeren die worden beoordeeld als leiders in hun sector wat betreft hun positionering voor klimaattransitie. Opnieuw is Novo Nordisk de leider met 5,5% van de portefeuille, gevolgd door ASML met 5,2%.

Hetzelfde geldt voor de STOXX Europe 600, die vanwege de breedte van zijn portefeuille geen significante blootstelling aan de GRANOLAS kan bieden en stopt bij 20 procent van het vermogen.

Dit geldt echter niet voor de Franklin STOXX Europe 600 Paris Aligned Climate UCITS ETF (EUPA). Het wijdt 35% van zijn activa aan de 11 GRANOLAS-aandelen, met ASML als belangrijkste component (5,5%).

Een vergelijkbaar geval doet zich voor bij SPDR's STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF EUR Acc (600X), waarvan de portefeuille bijna 35% van zijn blootstelling wijdt aan acht van de 11 GRANOLAS-aandelen. De blootstelling is hier gelijkmatiger verdeeld, van 3,5% Novo Nordisk tot 1% Sanofi.

Dan zijn er nog de sector-ETF's. Binnen de GRANOLAS groep behoren zes van de 11 bedrijven tot de farmaceutische industrie: Novo Nordisk, Novartis, AstraZeneca, Roche, Sanofi en GSK zijn ook de top zes posities in fondsen zoals de SPDR MSCI Europe Health Care UCITS ETF of de iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF USD. Deze strategieën zijn van nature zeer geconcentreerd, met deze zes namen die ongeveer 70% van de totale blootstelling uitmaken.

Het geval van technologiestrategieën is anders en omvat de iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF, waar een blootstelling van 50% aan de GRANOLAS-groep alleen wordt bereikt door een grote weging in ASML (32%) en SAP (18%). Dit maakt het dus onbeduidend. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten