ASMI is een te dure parel in de chipindustrie

Chipmachinemaker ASM International is dankzij zijn ALD-machines een bijzondere nichespeler in de chipindustrie. De markt stuwt jubelend de aandelenkoers op, maar Morningstar vindt het aandeel overgewaardeerd. Toch ziet onze analist een zonnige toekomst voor ASMI.

Rentsje de Gruyter 26 februari, 2024 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

asmi

Veel analisten die de wereldwijde chipindustrie voor banken, vermogensbeheerders of brokers volgen, zijn uiterst enthousiast over ASM International, ofwel ASMI. Zou je hun adviezen opvolgen, dan zou je het aandeel pronto moeten kopen. Bij dat enthousiasme past ook dat de koersdoelen voor de chipmachinemaker de lucht in vliegen. Zo verhoogden analisten van ING en Bank of America afgelopen maand hun koersdoel, naar respectievelijk €650 en €619.

Zo niet analist Javier Correonero, die ASMI onlangs is gaan volgen voor Morningstar: hij vindt dat ASM International (ASM) momenteel juist zwaar overgewaardeerd wordt op de beurs. De aandelenkoers piekte kortgeleden op €585 en schommelt nu de €560 en dat is beduidend hoger dan Correonero's reële waarde (Fair Value) van €470 die hij aan het aandeel toekent. De opmars van ASMI op de beurs was de afgelopen jaren indrukwekkend, want in mei 2022 stond de koers nog onder de €200.

Daarmee laat Correonero echt een ander geluid horen dan de jubelverhalen die recent vaak te horen waren in de Nederlandse media over de drie Nederlandse kanonnen uit de chipmachinewereld. Die drie - ASML (ASML), ASMI en Besi (BESI) – leverden de Amsterdamse beurs volgens Het Financieele Dagblad zelfs een koosnaam op: ‘Nasdaq aan de Amstel’. Op zich is het geen wonder dat beleggers blij zijn met de drie chipmachinemakers, want die bezorgden hen de afgelopen tijd veel winst en daarvan profiteerden óók al degenen die belegd zijn in de AEX, de hoofdindex van de Nederlandse beurs.

 

Chipaandelen zijn zwaargewichten

Gezamenlijk maken ASML, ASMI en Besi inmiddels bijna een kwart uit van de totale beurswaarde van de AEX. Dus als hun koersen stijgen, beweegt de AEX vrolijk mee omhoog. Dat leverde ook voor de AEX nieuwe records op, richting 860 punten. In beursmedia wordt nu een AEX-stand van 900 punten als nieuwe mogelijkheid voorgespiegeld. Het kan verkeren: het is pas een maand geleden dat de AEX de 800 punten weer aantikte, eind januari.

Van het chiptrio is ASML overigens met een straatlengte voorsprong het grootste fonds: zijn beurswaarde is een kleine €350 miljard. Voor ASMI is dat ‘slechts’ ruim €28,7 miljard en de marktwaarde van Besi is met ongeveer €12,5 miljard minder dan de helft van ASMI.

 

ASMI bezit concurrentievoordelen

Morningstar-analist Correonero is intussen wel degelijk positief over de toekomst van ASMI. Het is weliswaar veel kleiner dan ASML - en ook dan de vier andere echt grote chipmachinemakers (Applied Materials, Lam Research, KLA en Tokyo Electron), maar ASMI beschikt toch over concurrentievoordelen als fabrikant van (onder andere) ALD-machines.

ALD staat voor atomic layer deposition en dat is een techniek waarmee je op wafers (de siliciumschijfjes waaruit je halfgeleiders maakt) hele dunne, gladstrijkende laagjes kunt aanbrengen. Die laagjes zijn extreem dun: de hoogte ervan bedraagt maximaal een nanometer, ofwel een miljoenste deel van een millimeter. Hoe dunner hoe beter, want dat is nodig om de steeds ingewikkelder chips te fabriceren die de wereld nodig heeft. Die worden niet alleen gebruikt om auto’s en computers te maken, maar ook voor allerhande toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie, 5G en de cloud.

ASMI maakt weliswaar niet als enige partij ter wereld ALD-machines (een positie die ASML wél heeft met zijn EUV-machines). Maar gezien de enorme vraag op de lange termijn naar geavanceerde chips bekleedt ASMI als nichebedrijf wel een bijzondere positie op de wereldwijde chipmarkt.

Wie eenmaal de ALD-machines van ASMI gebruikt, zal ook niet snel overstappen op die van de concurrent, schrijft analist Correonero. Dat brengt teveel risico met zich mee in het uiterst complexe productieproces van geavanceerde chips. Van die trouw profiteert ASMI dubbel: klanten sluiten ook abonnementen voor onderhouds- en reparatiewerk aan ALD-machines af bij ASMI. Correonero verwacht dat de inkomsten daaruit met meer dan 10% per jaar zullen groeien. Alles bij elkaar komt de analist tot een Narow Moat voor ASMI.

 

Morningstar over ASMI

Fair Value Estimate: €470 

Morningstar Rating: 2 sterren

Economic Moat Rating: Narrow

Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Goede vooruitzichten

Al met al acht Correonero de kans groot dat ASMI’s omzet en bruto winst het komende decennium jaarlijks met dubbele cijfers zullen groeien. En dan te bedenken dat ASM International eigenlijk helemaal niet van plan was om zelf chipmachines te gaan maken. Die beslissing nam het alleen maar doordat een joint venture met Applied Materials begin jaren zeventig niet doorging. Pas daarna evolueerde ASMI van siliciumverkoper (silicium is de grondstof van een chip) tot chipmachinefabrikant, zo blijkt uit eerdergenoemd FD-artikel.

ASMI’s schaalgrootte is de afgelopen vijf jaar behoorlijk toegenomen, constateert Correonero. Dat stelt het bedrijf in staat om in de toekomst nog meer aan research & development uit te geven dan nu – belangrijk in deze innovatieve, competitieve branche. Bovendien kunnen door ASMI’s gegroeide omvang de winstmarges ook hoger worden.

 

Aantrekkelijk dividend

De onderneming is ook goed voor beleggers: ASMI geeft een aanzienlijk deel van zijn vrije kasstroom terug aan de aandeelhouders. Dat gebeurt zowel in de vorm van een groeiend dividend als door eigen aandelen in te kopen. Sinds 2012 heeft het concern de hoogte van het dividend verhoogd; in 2023 bedroeg dat €2,50 per aandeel.

Ook is de financiële positie solide – prettig voor een bedrijf dat in zo’n cyclische tak van sport opereert. Veel grote klanten betalen deels vooruit, en dat vangt de behoefte aan werkkapitaal op. Op de balans staan geen schulden; ASMI heeft een buffer van €300 à 400 miljoen om tegenvallers op te vangen.

Tot slot lijkt ASMI in betrouwbare handen bij de nieuwe bestuursvoorzitter, Hichem M’Saad, die de huidige ceo, Benjamin Loh, op 13 mei opvolgt. M’Saad is nu al Chief Technology Officer en een ervaren rot in het vak. Voordat hij in 2015 bij ASMI begon, werkte hij namelijk vijftien jaar bij Applied Materials, een van de Big Five-partijen wereldwijd op het gebied van chipmachines.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten