Aftellen naar de Morningstar Awards for Investing Excellence 2024

Het Morningstar Awards seizoen staat voor de deur. Lees alles over de methodologie en bekendmaking van genomineerden en winnaars van deze prestigieuze awards.

Jeffrey Schumacher, CFA 22 februari, 2024 | 13:16
Facebook Twitter LinkedIn

awards 2024

De fondsanalisten van Morningstar zijn 2024 begonnen met het jaarlijks terugkerende ritueel: de selectie van de genomineerden en winnaars voor de felbegeerde Morningstar Awards for Investing Excellence. Sinds 2022 worden de genomineerden en winnaars niet langer uitsluitend bepaald op basis van hun historische voor risico gecorrigeerde rendement over de afgelopen vijf jaar, maar is de selectie mede gebaseerd op de kwalitatieve analyses van Morningstar’s Europese fondsanalisten. We reiken hierbij vier categorie awards uit en twee asset manager awards.

 

Categorie Awards

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door bijvoorbeeld een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee vooruitkijkend, waarbij de Morningstar Medalist Rating¹ een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek.

Selectieproces
De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende award. Voor de awards komen uitsluitend voor Belgische retailbeleggers relevante fondsklasses in aanmerking die een Morningstar Medalist Rating hebben van Gold, Silver of Bronze. Een combinatie van voorkeurstemmen van analisten en rangschikking op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

 

Asset Manager Award

De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. De fondshuis beoordeling, die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Medalist Rating, speelt hierin een belangrijke rol.

Selectieproces
Om kans te maken op de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Een rangschikking op basis van de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

Naast de reguliere fondshuis award is er ook een award voor het beste fondshuis duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van Morningstar’s duurzaamheidsdata, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun omvangrijke engagement en proxy-voting activiteiten.

Selectieproces
Voor de award voor beste fondshuis duurzaam beleggen komen uitsluitend fondshuizen die door Morningstar’s fondsanalisten zijn beloond met een Morningstar ESG Commitment Level van Leader of Advanced in aanmerking. Diverse duurzaamheidsdata voor het relevante fondsengamma worden in ogenschouw genomen, waarna fondsanalisten hun stem uitbrengen om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is het fondshuis met de meeste voorkeurstemmen.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking genomineerden en winnaars

De genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence worden aangekondigd op woensdag 28 februari. De winnaars worden vervolgens op woensdag 13 maart tijdens de Trends Investment Summit bekend gemaakt.

De volledige methodologie achter de Morningstar Awards for Investing Excellence vindt u hier.

___________

¹De Morningstar Medalist Rating is de toekomstgerichte fondsrating die tot stand komt op basis van een beoordeling van drie pijlers: People, Process en Parent. De rating kan op drie manieren toegekend worden: middels een kwalitatieve analyse door Morningstar’s fondsanalisten, middels een algoritme dat de besluitvorming van analisten zoveel mogelijk nabootst, of een hybride vorm. De Medalist Rating kent een schaal van vijf niveaus: Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative, die op fondsklasseniveau worden toegekend. Fondsklassen van actieve fondsen die een positieve rating krijgen worden in staat geacht om over een volledige marktcyclus een positieve netto alpha te realiseren ten opzichte van hun Morningstar categorie index. Voor passieve fondsen met een positieve Medalist Rating verwachten we dat de gegenereerde netto alpha de categoriemediaan overstijgt of groter is dan nul, afhankelijk van welke van beide lager is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten