Vooruitblik op Nvidia: is het aandeel onder- of overgewaardeerd?

Nvidia is een van de spectaculairste aandelen van de laatste tijd, zowel vanwege de enorme stijging van de aandelenkoers als de sterke groei van de resultaten die keer op keer de verwachtingen verslaan. Blijft dat zo? Morningstar blikt vooruit.

Brian Colello, CPA 16 februari, 2024 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia logo with a share price chart

Als chipontwikkelaar Nvidia (NVDA) op woensdag 21 februari op Wall Street nabeurs met zijn jaarcijfers komt, dan zal bij beleggers vooral de actviteit op het gebied van datacenters op de radar staan. Deze activiteit domineert de omzet, winst en waardering van Nvidia. Het bedrijf heeft eerdere verwachtingen steevast overtroffen en heeft zijn vooruitzichten voor het komende kwartaal verhoogd. De analisten van Morningstar rekenen daar voor de komende periode ook op.

De grootste factoren die een plafond vormen voor de winstgevendheid van Nvidia zijn de beperkingen in het aanbod en Morningstar is benieuwd naar uitspraken van het bedrijf over of en hoe snel zijn productiepartners uitbreiden om aan de vraag naar zijn grafische processors (GPU's) voor kunstmatige intelligentie te voldoen.

Kunstmatige intelligentie zal top of mind zijn bij beleggers die de jaarcijfers analyseren. We zien veel beweging binnen de AI-markt voor Nvidia en zijn concurrenten. Morningstar's analisten vragen zich af: welke impact hebben de Amerikaanse beperkingen op de verkoop van AI-versnellers in China gehad? Welke vooruitgang heeft Nvidia geboekt om ervoor te zorgen dat zijn nieuwe producten aan de regels voldoen? Zullen de beperkingen ondertussen een deuk maken in het groeitraject van het bedrijf?

Wat is de vraag vanuit nationale overheden? Het lijkt erop dat soevereine overheden Nvidia GPU's kopen om supercomputers te bouwen. Hoeveel zal dit bijdragen aan de omzetgroei?

Hoe groot is de markt voor AI-acceleratoren? Advanced Micro Devices (AMD) heeft zijn prognose voor de totale te bedienen markt voor de sector in 2027 verhoogd van 150 miljard naar 400 miljard dollar. Dit omvat andere soorten chips dan GPU's, maar impliceert nog steeds een enorme groei van GPU's en Nvidia domineert nog steeds de AI GPU-business.

Welke investeringen ziet Nvidia in datacenters? Technologiebedrijven met megakap hebben hun uitgavenplannen voor AI in 2024 verhoogd en cloudleiders kopen de komende jaren mogelijk veel meer GPU's dan de markt verwacht.

Reuters meldde onlangs dat Nvidia een chipontwerpunit op maat aan het bouwen is die zou kunnen helpen bij het bouwen van gespecialiseerde AI-chips voor anderen. We zijn geïnteresseerd in alle inzichten rond dit initiatief en de kansen die het zou kunnen bieden voor Nvidia. Al deze punten zullen ons helpen om onze schattingen voor de toekomstige omzetgroei van datacenters te onderbouwen, en op hun beurt de vrije kasstroomgeneratie en onze schatting van de reële waarde. 

Morningstar over Nvidia

• Fair Value Estimate: $480 
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide 
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

 

Morningstar's waardering van Nvidia 

Met een 2 sterren rating zijn wij van mening dat het aandeel Nvidia overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $480 per aandeel, wat een eigen vermogenswaarde impliceert van meer dan $1.100 miljard, een koers/(aangepaste)winst verhouding voor 2024 van 45 en een  k/w van 31 voor het boekjaar 2025.

Onze schatting van de reële waarde is gebaseerd op de vooruitzichten in het datacentersegment en AI GPU's. We verwachten een enorme expansie in de markt voor AI-processoren in het komende decennium en we zien ruimte voor een enorme omzetgroei, zowel bij Nvidia als bij concurrerende oplossingen van externe chipmakers, zoals AMD of Intel, of bij oplossingen die in eigen huis worden ontwikkeld door hyperscalers, zoals de chips van Alphabet en Amazon.

De datacenteractiviteiten van Nvidia hebben al een exponentiële groei doorgemaakt, van $3 miljard in boekjaar 2020 naar $15 miljard in 2023. Het bedrijf zou zelfs nog een versnelling kunnen meemaken in het boekjaar 2024, waarin de inkomsten uit datacenters meer dan kunnen verdubbelen tot $41 miljard.

We zien deze piek niet als gevolg van vooruitbetaalde orders of een opbouw van overtollige capaciteit, aangezien we een groei van 46% voorspellen voor de inkomsten uit datacenters in 2025 tot meer dan $ 60 miljard. Voor de daaropvolgende jaren voorspellen we een groei van 23%, 20% en 13%, waardoor de omzet van het segment in 2028 kan uitkomen op $100 miljard. Klanten van Nvidia zullen niet achter willen blijven en aanbieders van cloud computing zullen geen nee willen verkopen aan hun eindklanten vanwege een tekort aan AI GPU's.

 

Bulls over Nvidia

• Nvidia’s GPU's bieden toonaangevende parallel processing die voorheen bedoeld was voor PC gaming applicaties maar die nu ook bij crypto mining gebruikt worden en voor AI en wie weet wat nog meer in de toekomst. 

• Nvidia’s datacenter GPU's en Cuda software platform hebben het de dominante speler op het gebied AI model training gemaakt; die toepassing kan exponentieel groeien in de komende jaren. 

• Nvidia heeft het voordeel als first-mover in de wereld van autonoom rijden en dat kan leiden tot wijdverspreide adoptie van zijn Drive PX self-driving platform.

Bears over Nvidia

• Nvidia is tegenwoordig de leidende AI chip verkoper, maar andere sterke spelers, zowel chipmakers als technologiereuzen zijn gefocused op chipontwikkeling in eigen huis. 

• Hoewel Cuda onmisbaar is bij AI training software en tools, zouden leidende cloudaanbieders graag meer concurrentie in deze business zien; ze zouden kunnen overstappen naar alternatieve open-source tools als die beschikbaar zouden zijn. 

• Nvidia’s gaming GPU business heeft vaak boom-or-bust cycli meegemaakt op basis van fluctuaties in de consumentenvraag naar PC's en recenter ook in die van cryptocurrency mining.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten