Top-5 Aandelen Japan Large-Cap: Amundi aan kop

De Japanse beurs heeft het all-time high van 1989 binnen bereik. Hervormingen op economisch gebied en in het bedrijfsleven hebben ervoor gezorgd dat Japanse aandelen hun underperformance kunnen afschudden.

Ronald van Genderen 19 februari, 2024 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

japan

Na meer dan drie decennia heeft de Japanse beurs eindelijk het all-time high uit 1989 in het vizier. Dit jaar zijn Japanse aandelen uit de startblokken geschoten, maar over langere periodes steken ze bleek af tegen de prestaties van wereldwijde aandelen. Diverse structureel ogende veranderingen, zowel op economisch gebied alsmede binnen het bedrijfsleven, bieden uitzicht op een einde aan deze jarenlange underperformance.

De jaren 80 van de vorige eeuw waren een bloeiperiode voor Japanse aandelen. Eind 1979 sloot de Nikkei 225 index het jaar af op circa 6.500 punten om bijna tien jaar later, op 29 december 1989, een intra-day stand van 38.957,44 te bereiken en later die dag te sluiten op 38.915,87. Tot op de dag van vandaag staat die stand nog altijd in de boeken als de all-time high. In de jaren daarna barstte de bubbel en tijdens de financiële crisis van 2008 tikte de index een bodem aan van 6.994,90.

Sindsdien hebben Japanse aandelen echter de weg omhoog weer teruggevonden en na 34 jaar ging de Nikkei 225 index weer door de 35.000 punten-grens. Inmiddels staat de index per 23 februari zelfs op 37.963,97 punten en lijkt de hoogste stand ooit binnen handbereik.
Daarmee is niet gezegd dat de Japanse beurs zich sterk heeft onderscheiden op het wereldtoneel. Ondanks dat er positieve rendementen werden geboekt, bleven deze (gemeten aan de hand van de MSCI Japan index, wat een bredere index is dan de Nikkei 225 index) bijvoorbeeld sterk achter bij bijvoorbeeld de MSCI World index. Zo bedraagt de underperformance over de afgelopen vijf, 10, 15 en 20 jaar gemiddeld 3 tot 5 procentpunten per jaar in euro.

 

Verrassende stimulansen Japanse beurs

De Japanse aandelenbeurs is het jaar 2024 echter voorspoedig begonnen. Per 13 februari staat de MSCI Japan index op een plus van 6,39% versus 2,91% voor de wereldwijde aandelenindex. Matige loongroeicijfers en wrang genoeg ook de zware aardbeving op Nieuwjaarsdag zijn verklaringen waarom Japanse aandelen hun weg omhoog voortzetten. Door de natuurramp zou de voorzitter van de centrale bank weleens langer kunnen wachten met het verhogen van de beleidrentes. Dit zorgde voor een lagere Japanse yen, hetgeen goed is voor de exporterende ondernemingen die daarop hun koersen zagen stijgen.

Paradoxaal genoeg zou de kans op renteverhogingen juist een belangrijke stimulans moeten zijn achter een opleving van de Japanse aandelenbeurs op langere termijn. Het kenmerkt namelijk het mogelijke einde van een decennialange periode van economische stagnatie waarin het land zich heeft bevonden. Nu lijkt er eindelijk een einde te komen aan de hardnekkige deflatie en krimpende reëele lonen.

 

Corporate governance in Japan verbetert

Een andere, even zo belangrijke reden zijn de stappen die de afgelopen jaren zijn genomen om de winstgevenheid van het Japanse bedrijfsleven te verbeteren en daarmee de waardering van beursgenoteerde ondernemingen te verhogen. Onder andere ondermaatste corporate governance, zeer conservatieve balansen met relatief veel kasgeld en het systeem van keiretsu’s, oftewel Japanse conglomeraten, zetten lange tijd druk op de waardering van Japanse aandelen.

De voormalige en in 2022 vermoorde premier Shinzo Abe was een drijvende kracht achter de plannen voor verbeteringen en introduceerde onder andere een corporate governance en een stewardshipcode. De eerste moest zorgen voor verbeterd ondernemingsbestuur waarbij het management een meer aandeelhoudersvriendelijke houding aan moest nemen, terwijl de tweede code beleggers er toe moest aanzetten om hun verantwoordelijkheid te nemen en ondernemingen aan moesten spreken op verbeterpunten.

Er is zeker progressie geboekt en veel bedrijven zijn er toe overgegaan om bijvoorbeeld hun overtollige kasgeld te gebruiken voor uitkeringen aan aandeelhouders in de vorm van dividend en/of aandeleninkoop. Echter, het blijft een langzaam voortbewegend proces dat nog zeker niet ten einde is gekomen. Er zijn dan ook al diverse aanpaste versies van de codes verschenen. Daarnaast maakte de Tokyo Stock Exchange in april vorig jaar plannen bekend die de waarde van bedrijven moet verhogen en meer (buitenlandse) beleggers moet aantrekken. Onderdeel daarvan was de vereiste voor bedrijven om met plannen te komen om hun aandelenkoers te verhogen indien hun koers/boekwaarde ratio lager dan 1x is.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf fondsen met de beste prestaties over het afgelopen jaar tot en met eind januari 2024 in de Morningstar categorie Aandelen Japan Large-Cap. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend zijn die niet ouder zijn dan drie maanden.

Amundi MSCI Japan ESG Climate Net Zero Ambition CTB Index voert de lijst aan. Deze ETF volgt de MSCI Japan ESG Broad CTB Select index. Deze index heeft de MSCI Japan index als basis, maar heeft als doel de blootstelling aan positieve ESG factoren te maximaliseren. Over het afgelopen jaar deden onder andere top 10 holdings Toyota Motor (43,75%), Tokyo Electron (67,17%) en Shin-Etsu Chemical (39,43%) het uitstekend. De echte uitblinkers waren echter Disco Corp (183,33%), Kawasaki Kisen Kaisha (150,97%) en Advantest Corp (126,50%).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten