Amerikaanse inflatie drukt Europese markten

De Consumer Price Index (CPI) in de Verenigde Staten kwam over januari hoger uit dan verwacht en dat zet de Europese aandelenmarkten direct onder druk. Renteverlagingen  door de Federal Reserve lijken verder weg dan eerst. De markt rekent nu niet meer op een verlaging in maart.

Tom Lauricella 13 februari, 2024 | 16:19
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve image

De Europese aandelenmarkten daalden dinsdagmiddag nadat de inflatiecijfers in de Verenigde Staten hoger uitvielen dan verwacht. Dat verandert de verwachtingen in de markt over wanneer de Federal Reserve zal beginnen met het verlagen van de rente; dat zal langer op zich laten wachten. 

Het Bureau of Labor Statistics meldde dat de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) in januari met 3,1% is gestegen op jaarbasis – lager dan de 3,4% van december en veel lager dan de piek van januari 2023 met 6,4%. Toch ligt het cijfer voor januari hoger dan economen vooraf hadden verwacht.

De kerninflatie, die de volatiele kosten van energie en voeding uitsluit, steeg in januari met 3,9% over de voorbije 12 maanden en in december was dat eveneens 3,9% op jaarbasis.

De inflatie als totaal bedroeg 0,3% in januari op maandbasis na 0,2% in december, en de kerninflatie was 0,4% in januari na 0,3% in december.

US CPI vs. Core CPI

Data as of January 30, 2024 Source: Bureau of Labor Statistics.

Geen paniek, de inflatie is onder controle

Preston Caldwell, chef-econoom bij Morningstar in de VS, zegt in een reactie: “Er is geen reden voor paniek naar aanleiding van de kern-CPI van vandaag: 0,4% maand-op-maand. De opwaartse verrassing werd veroorzaakt door huisvesting, waar de prijzen met 0,6% stegen, maar de leidende gegevens blijven erop wijzen dat de huisvesting-inflatie uiteindelijk zal dalen. De inflatie in de gezondheidszorg bleef versnellen, maar de PCE-index gebruikt een andere methodologie en zal deze stijging niet registreren.

"Alles bij elkaar bedraagt de kerninflatie ex-huisvesting de afgelopen drie maanden 2,3% op jaarbasis en deze zal waarschijnlijk rond de 1,5% liggen voor de PCE. Het ziet er nog steeds naar uit dat de inflatie onder controle komt, afgezien van de rumoerige gegevens over de prijzen van huisvesting van deze maand. Het nieuws van vandaag maakt een einde aan de mogelijkheid van een renteverlaging in maart, maar een verlaging in mei blijft volgens ons nog steeds heel waarschijnlijk." 

Economen hadden een overall CPI verwacht van 2,9% op jaarbasis in januari en een kerninflatie van 3,7%. Op maandbasis ging de alhgemene verwachting uit van 0,2% overall en 0,3% voor de kerninflatie zonder voeding en energie.

De prijzen van voeding in de VS stegen met 0,4% in januari na een stijging van 0,2% in december. Boodschappen werden 0,4% duurder, terwijl uit eten 0,5% meer kostte.

Change in Selected CPI Components

Data per 30 januari 2024. Bron: Bureau of Labor Statistics.

This article was partially generated by Wordsmith, an automated smart-text platform, using data from the Bureau of Labor Statistics. The article has been reviewed by Morningstar editors.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten