Dit zijn de 10 beste Europese aandelen van dit moment

Een concurrentievoorsprong, goed doordachte kapitaalallocatie en een (soms stevige) onderwaardering. Dat geldt allemaal voor de 10 Europese aandelen die Morningstar beschouwt als de kwalitatief beste en gunstigst geprijsde bedrijven van dit moment. We zetten ze voor u op een rij.

Valerio Baselli 13 februari, 2024 | 14:57
Facebook Twitter LinkedIn

binoculars

Het beleggingsjaar 2024 is goed begonnen na een 2023 waarin beleggers te maken hadden met onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten die werden veroorzaakt door oplopende geopolitieke spanningen en bewegingen van centrale banken die balanceerden tussen inflatiebestrijding en dreigende recessie. De S&P index bereikte op vrijdag 9 februari een nieuw alt-time high doorbrak daarmee voor het eerst de psychologische grens van 5.000 punten. De Europese beurzen stegen de afgelopen maand met 1,6% volgens de Morningstar Europe Index.

Maar het jaar 2024 is verre van risicovrij. De economische en financiële omstandigheden blijven uitdagend en de strijd tegen de hoge kosten van levensonderhoud zal nog steeds bovenaan de agenda van de centrale banken staan. Om nog maar te zwijgen van de oorlogen in verschillende regio's van de wereld, de druk op de grondstoffenmarkten, de vastgoedcrisis en de onvoorspelbare gevolgen van een langdurige periode van hoge rentetarieven.

In zo'n situatie willen beleggers aandelen in portefeuille hebben die zekerheid bieden op het gebied van kasstroom en bedrijfsfundamentals. Morningstar's Amerikaanse aandelenanalisten hebben een lijst samengesteld van Best Companies to Own, met in totaal 137 namen. Deze bedrijven hebben aanzienlijke concurrentievoordelen (bij Morningstar noemen we dit Economic Moat) en onze analisten vinden die stabiel of zelfs groeiende. De beste bedrijven hebben voorspelbare kasstromen en worden geleid door managers zich bewezen hebben met hun keuzes voor kapitaalallocatie.

 

ESG telt mee

De houdbaarheid en het concurrentievoordeel van een bedrijf zijn inherent verbonden met duurzaamheid, dus onze analyse houdt rekening met overwegingen op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed bestuur (environmental, social, governance, ESG). De beste bedrijven hebben businesssmodellen waarmee ze effectief kunnen navigeren door evoluerende ESG-kwesties die hun bedrijf wezenlijk kunnen beïnvloeden. Op de korte termijn werkt het misschien om hoekjes af te snijden of te veel risico's te nemen, maar deze tactieken zullen een bedrijf geen blijvend succes geven.

De bedrijven die op onze lijst staan hebben ook voorspelbare kasstromen, zodat onze analisten nauwkeuriger kunnen inschatten wat de bedrijven waard zijn. Deze bedrijven nemen ook slimme beslissingen over hoe ze hun geld beheren en investeren. Het idee achter deze lijst is dat volgens onze analisten met het oog op de lange termijn een aandeel in een solide bedrijf van hoge kwaliteit beleggers een veel betere positie biedt dan het idee om marktbewegingen of hypes rond bedrijven van lage kwaliteit na te jagen.

 

Wat is de juiste waardering?

Maar pas op, de beste bedrijven zijn niet altijd de beste aandelen om te kopen. De prijs die je betaalt om een bedrijf te bezitten, solide of niet, is ook erg belangrijk. Daarom richten we ons op de beste bedrijven die het meest ondergewaardeerd zijn als we hun aandelenkoersen afzetten tegen de Fair Value die de analisten van Morningstar eraan toekennen.

Om precies te zijn, in dit artikel richten we ons op de 10 beste Europese bedrijven van hoge kwaliteit (dus met een Economic Moat), met een 'voorbeeldige' Morningstar Capital Allocation Rating (deze rating - ook Stewardship Rating genoemd - is een oordeel over hoe een bedrijf het aandeelhoudersrendement weet te verhogen door juiste kapitaalallocatie), met een positieve Morningstar Rating (wat betekent dat ze ondergewaardeerd zijn), en met een gemiddelde of lage Uncertainty Rating.

 

Roche 

Morningstar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Wide
Fair Value: CHF 379
Fair Value Uncertainty: Low

Analisten van Morningstar verlaagden de schatting van de reële waarde van Roche (ROG)  naar 379 Zwitserse frank van eerder 414 frank na beoordeling van de jaarcijfers over 2023 van de farmaciereus en na verwerking van de vooruitzichten voor 2024 in Morningstar's waarderingsmodel. "Hoewel het bedrijf in 2023 een omzetgroei van 1% in constante valuta realiseerde, ondanks de druk van dalende verkopen van covid-gerelateerde diagnose- en behandelingsactiviteiten (die bovendien sterker was dan de eigen verwachting), resulteerde dit in een netto-omzetdaling van 7%", zegt Karen Andersen, strateeg voor de aandelensector gezondheidszorg bij Morningstar.

"Wij blijven echter van mening dat het aandeel Roche ondergewaardeerd zijn. Fundamenteel groeiden de basisactiviteiten van Roche (exclusief covid-business en tegenwind van wisselkoerseffecten) in 2023 met 8% in omzet door een combinatie van 9% farmaceutische en 7% diagnostische groei", legt Andersen uit.

 

Rentokil Initial 

Morningstar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Wide
Fair Value: GBX 600
Fair Value Uncertainty: Medium

Rentokil Initial (RTO) is een toonaangevende wereldwijde leverancier van ongediertebestrijding en commerciële hygiënediensten en is actief in 83 landen. De strategie is sterk gericht op het bereiken en behouden van marktleiderschap in de sterk lokaal georganiseerde markten voor ongediertebestrijding en hygiënediensten waarin het bedrijf concurreert. De strategie is erop gericht om te profiteren van de steeds verder verbeterende kosten door schaalvoordeel als gevolg van de grote marktpsities in de landen waar het actief is. Expansie zoekt het in organische groei en vai een sterke acquisitie-impuls die is gericht op het kralen rijgen in de sterk gefragmenteerde lokale markten voor ongediertebestrijding en hygiënediensten.

"Rentokil Initial heeft sinds 2015 meer dan 200 overnames gedaan en heeft in de periode 2018-2022 jaarlijks gemiddeld 310 miljoen pond uitgegeven aan fusies en overnames. Bovendien is de overname van Terminix Global Holdings eind 2022 een transformatieve en Moat-versterkende deal, waarmee een nieuwe Amerikaanse marktleider wordt gecreëerd", aldus Morningstar's senior aandelenanalist Grant Slade.

"Wij verwachten dat de wereldwijde trends van toenemende verstedelijking en groeiende economische welvaart - vooral in opkomende markten - de uitgaven per hoofd van de bevolking aan ongediertebestrijding en hygiënediensten zullen laten stijgen. Die beweging zal een solide organische omzetgroei voor Rentokil Initial in het komende decennium ondersteunen", vervolgt Slade. Hij verwacht een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei over 10 jaar van ongeveer 7%, waarbij het bedrijfsresultaat met gemiddeld 11% zal groeien naarmate de operationele marges toenemen. Dat is nog exclusief de impact van de deal met Terminix Group Holdings.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten