Zo zit het met Meta's eerste dividend

Meta's eerste dividend verraste en verblijdde beleggers, ook is het dividendrendement gering. De focus blijft voor Meta op de inkoop van eigen aandelen.

Morningstar Analysts 07 februari, 2024 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn

Meta

Meta Platforms (META) heeft tot dusver al miljarden aan contanten teruggegeven aan zijn aandeelhouders via inkoop van eigen aandelen. Maar vorige week, samen met de publicatie van de winst over het vierde kwartaal, kondigde het bedrijf onverwacht aan dat het een kwartaaldividend ging uitkeren. Aandeelhouders op 22 februari geregistreerd staan, krijgen op 26 maart een dividend van $0,50 per aandeel uitbetaald.

De aandelenanalisten van Morningstar verwelkomden dit nieuws, waarbij senior aandelenanalist Ali Mogharabi schreef: "We prijzen Meta voor het instellen van een dividend naast de inkoop van eigen aandelen."

De combinatie van het dividendnieuws en de algemene teneur van het vierdekwartaalrapport deed de aandelenkoers van Meta vrijdag flink stijgen. Die maakte een sprong van ruim 20,3% naar een nieuw record van $474,87.

Focus blijft op aandeleninkoop

Toch blijft inkoop van eigen aandelen blijft echter het primaire mechanisme waarmee Meta geld uitkeert aan zijn aandeelhouders. De inkopen bedroegen over de periode 2021-2023 in totaal $92,3 miljard en de Morningstar-analisten merken op dat het "vanaf eind 2023 $81 miljard had vastgesteld voor extra inkopen." Het nieuw aangekondigde dividend vertegenwoordigt een uitbetalingswaarde van ongeveer $5,3 miljard voor 2024.

Toen Meta's CFO Susan Li tijdens de earnings call werd gevraagd naar het denkproces van het bedrijf rond het initiëren van een dividend, zei ze dat "het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders een belangrijke prioriteit voor ons blijft en we geloven dat het introduceren van een dividend gewoon een mooie aanvulling is op het bestaande aandeleninkoopprogramma".

"Het dividend verandert niets aan ... de manier waarop we de totale hoeveelheid kapitaal bepalen die we teruggeven, en we verwachten dat het terugkopen van aandelen de primaire manier zal blijven waarop we kapitaal teruggeven aan aandeelhouders. Maar de introductie van een dividend geeft ons een meer gebalanceerd kapitaalteruggaveprogramma en wat extra flexibiliteit in hoe we in de toekomst kapitaal teruggeven."

 

Hoe hoog gaat het dividend worden?

Het initiële jaarlijkse dividend van $2 per aandeel komt overeen met een pay-out ratio (het deel van de winst per aandeel dat wordt uitgekeerd) van 11,1% en vertaalt zich in een vooruitwijzend dividendrendement van minder dan 0,5% bij de recentste slotkoers.

Om dat cijfer in de juiste context te plaatsen: het is iets minder dan de rendementen van Meta's collega-technologiereuzen Apple en Microsoft, die momenteel respectievelijk 0,5% en 0,7% opleveren. Om dit in perspectief te plaatsen; de Morningstar Dividend Composite Index kent een dividendrendement van 3,17%.

Op basis van de winstverwachtingen van Morningstar's aandelenanalisten zou Met'as dividend tegen 2028 kunnen stijgen naar $3,18 per aandeel. Maar zelfs als de aandelenkoers van Meta de komende vier jaar niet zou stijgen, zou het dividendrendement minder dan 1% blijven, ver onder het rendement dat de meeste inkomensgerichte beleggers zoeken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten