De best presterende Europese dividendaandelen in januari

Mota-Engil en Antin Infrastructure Partners behoren tot de best renderende dividendaandelen over januari 2024.

Bella Albrecht 02 februari, 2024 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

dividend

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in januari 2024 behoorden het Portugese ingenieurs- en bouwbedrijf Mota-Engil (EGL), de Franse regionale bank Antin Infrastructure Partners (ANTIN) en de Italiaanse bank Banca Popolare di Sondrio (BPSO).

Om de top 10 inkomstengerichte aandelen van deze maand te vinden, hebben we de Morningstar Eurozone Index - die de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone meet, gericht op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op bedrijven met een dividendrendement van ten minste 1%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in januari 2024

1.Mota-Engil (EGL)

2. Antin Infrastructure Partners (ANTIN)

3. Banca Popolare di Sondrio (BPSO)

4. Indra Sistemas (IDR)

5. SAP (SAP)

6. HENSOLDT (HAG)

7. La Française des Jeux (FDJ)

8. Buzzi Unicem (BZU)

9. TF1 Groupe (TF)

10. Secunet Security Networks (YSN)

 

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan 31 januari steeg de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 9,7%.

De dividendrendement focus index presteerde ongeveer in lijn met de algehele aandelenmarkt van de eurozone, die 11,0% steeg over de periode van 12 maanden, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index.


Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Mota-Engil
Het Portugese ingenieurs- en bouwbedrijf Mota-Engil steeg in januari met 34,6% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 219,4%. Het aandeel wordt verhandeld op €5,33 per aandeel en heeft een vooruitkijkend dividendrendement van 1,88%. Mota-Engil betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €0,40 per aandeel. Het No Moat aandeel noteert momenteel tegen een koers  die in de buurt van de geschatte reële waarde (Fair Value) van €5,73 per aandeel.

Antin Infrastructure Partners
De Franse vermogensbeheerder Antin Infrastructure Partners steeg in januari met 23,8% en daalde het afgelopen jaar met 14,8%. Het aandeel noteert op €17,06, heeft een vooruitkijkend dividendrendement van 3,75% en een jaarlijks dividend van €1,28 per aandeel. Het aandeel met een Narrow Moat noteert in de buurt van zijn Fair Value van €18,40 per aandeel.

Banca Popolare di Sondrio
De Italiaanse regionale bank Banca Popolare di Sondrio steeg in januari met 20,3% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 62,7%. De koers van het aandeel van €7,05 geeft het een forward dividendrendement van 3,97%. Banca Popolare di Sondrio betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,12 per aandeel. Met een schatting van de reële waarde van €8,22 per aandeel is het No Moat aandeel redelijk gewaardeerd.

Indra Sistemas
De Spaanse IT-dienstverlener Indra Sistemas steeg in januari met 17,6% en steeg daarmee 49,3% in het afgelopen jaar. Het aandeel Indra Sistemas, dat wordt verhandeld op €16,47 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 1,52% en een jaarlijks dividend van €1 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt verhandeld in de buurt van zijn reële waarde schatting  van €16,96 per aandeel.

SAP
Het Duitse softwarebedrijf SAP steeg in januari met 15,3% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 50,3%. Het aandeel wordt verhandeld op €160,80 per aandeel en het verwachte dividendrendement is 1,27%. SAP betaalt beleggers jaarlijks €8,20 per aandeel. Het Narrowe Moat aandeel wordt verhandeld tegen een premie van 22% ten opzichte van de geschatte reële waarde van €132 per aandeel, waardoor het licht overgewaardeerd is.

HENSOLDT
Het Duitse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf HENSOLDT steeg in januari met 14,9% en daarmee met 5,6% over het afgelopen jaar. Het aandeel HENSOLDT staat op €27,84 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 1,08% en een jaarlijks dividend van €1,20 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel wordt verhandeld in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €31,17 per aandeel.

La Française des Jeux
Het Franse gokbedrijf La Française des Jeux steeg in januari met 14,6% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een daling van 0,6%. Het aandeel La Française des Jeux, dat wordt verhandeld op €37,64 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 3,64% en een jaarlijks dividend van €5,48 per aandeel. Het aandeel met een Wide Moat noteert in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €37,25 per aandeel.

Buzzi Unicem
Het Italiaanse bouwmaterialenbedrijf Buzzi Unicem steeg in januari met 14,5% en steeg daarmee 54,9% in het afgelopen jaar. Het aandeel Buzzi Unicem, dat wordt verhandeld op €31,52 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 1,43% en keert beleggers een jaarlijks dividend uit van €1,80 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt momenteel verhandeld in de buurt van zijn gecalculeerde reële waarde van €33,23 per aandeel.

TF1 Groupe
De Franse omroep TF1 Groupe steeg in januari met 14,4% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 17,8%. De koers van het aandeel van €8,16 geeft het een forward dividendrendement van 6,13%. TF1 Groupe betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €2 per aandeel. Met een kwantitatieve schatting van de reële waarde van €9,94 per aandeel is het No Moat aandeel matig ondergewaardeerd; het noteert tegen een korting van 18%.

Secunet Security Networks
Het Duitse softwarebedrijf Secunet Security Networks steeg in januari met 13,6% en daalde in het afgelopen jaar met 22,3%. Op €165,80 per aandeel heeft Secunet Security Networks een forward dividendrendement van 1,72% en een jaarlijks dividend van €11,44 per aandeel. Het aandeel met een Narrow Moat wordt verhandeld in de buurt van de geschatte reële waarde van €218,10 per aandeel.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen milieu-, sociale of bestuurscriteria.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Dit artikel is geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door regionale redacteuren.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Bedrijven die formeel niet door de analisten van Morningstar worden gevolgd, hebben kwantitatieve ratings. Deze bedrijven worden statistisch gematcht met bedrijven die door analisten beoordeeld zijn, waardoor onze modellen een kwantitatieve Moat, Fair Value en onzekerheidsrating kunnen berekenen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten