NN Group: kansen na de schikking

NN ging eindeloos gebukt onder de onzekerheid die de woekerpolissenaffaire met zich meebracht. Nu deze kwestie definitief is afgehandeld, kan het concern zich op nieuwe kansen concentreren – zoals de bedrijfspensioenenmarkt.

Rentsje de Gruyter 24 januari, 2024 | 15:54
Facebook Twitter LinkedIn

Hè hè, zullen veel aandeelhouders van NN Group (NN) twee weken geleden gedacht hebben, eindelijk zijn we van die vermaledijde woekerpolissenaffaire verlost en gaat de beurskoers misschien ten langen leste écht omhoog. Op 10 januari bereikte de verzekeraar, zoals bekend, een schikking in het slepende conflict dat zij had met gedupeerde klanten van de door haar verkochte, vaak beroerd presterende beleggingspolissen.

Tijd om de balans op te maken nu die affaire, die maar liefst achttien jaar op het bedrijf drukte sinds het schandaal in 2006 losbarstte, definitief ten einde is. Hoe staat Nederlands grootste verzekeraar - die overigens ook nog in tien andere landen actief is, waaronder Japan - ervoor? En voorziet aandelenanalist Henry Heathfield van Morningstar die het bedrijf volgt, dat de koers van het geplaagde aandeel NN nu zal gaan stijgen en meer de reële waarde gaat weerspiegelen?

Duidelijk is dat het aandeel volgens de analist nu zwaar ondergewaardeerd is: de huidige koers schommelt rond de €37,50, terwijl de Fair Value, de term die Morningstar gebruikt om de reële waarde per aandeel aan te geven, €55,50 is. Die waarde handhaafde Heathfield ook nadat de finale schikking van NN Group twee weken geleden bekendgemaakt was.

Dit ondanks het feit dat het bedrag dat daarmee gemoeid gaat uiteindelijk wel hoger uitviel dan hij ingecalculeerd had, op basis van de schikking die collega-verzekeraar en concurrent ASR afgelopen november afsloot. De analist ging uit van een schikkingsbedrag van €255 miljoen, zij het met een marge van circa €100 miljoen. Het werd uiteindelijk €360 miljoen.

 

Tergende onzekerheid

Beleggers houden niet van onzekerheid, en dat heeft NN Group, dat geleid wordt door bestuursvoorzitter David Knibbe, de afgelopen achttien jaar gevoeld. Want tot nog toe wisten zij steeds niet wat het bedrijf nog precies boven het hoofd hing aan claims. Want hoe weet je hoeveel van de ruim twee miljoen mensen die lang geleden een polis afsloten voor een beleggingsverzekering, een claim gaan indienen? Dat kún je niet weten, en al zou je het wél weten: dan nog zou je geen idee hebben hoeveel kans van slagen de ingediende claims hebben.

Goed dus dat die onzekerheid – en daarmee het risico – dat gepaard ging met een belegging in NN Group, eindelijk ten einde is, een kwart eeuw nadat de verzekeraar de vanwege hun onredelijk hoge kosten gewraakte beleggingspolissen aan de man bracht – vooral in de jaren negentig. Afgesproken is met alle partijen dat dit de finale schikking is; NN heeft zelfs een bedrag opzijgezet voor individuele casussen, schrijnende gevallen van gedupeerden die zich niet bij een van de claimstichtingen aangesloten hebben. 

Wat overblijft nu het bedrijf met een schone lei doorgaat, is volgens analist Heathfield een bedrijf met voorspelbare inkomstenbronnen uit de vier divisies van het concern. Dat heeft in totaal meer dan twintig miljoen klanten, waarvan er ruim vijf miljoen onder Nationale-Nederlanden vallen, volgens de website van de verzekeraar zelf. Daarnaast vallen onder de paraplu bijvoorbeeld ook Movir, BeFrank en Ohra.

 

Hoger dividend

Tegelijk met het nieuws over de schikking maakte NN bekend dat het het dividend gaat verhogen met ten minste 10% (een zogeheten ‘dubbelcijferig percentage’ zoals NN het zelf noemt). Dat is uiteraard goed nieuws voor beleggers. En daar komt nog bij dat NN vanaf nu ook elk jaar eigen aandelen gaat inkopen ter waarde van ten minste €250 miljoen.

Ook goed om te weten: de €360 miljoen die NN gereserveerd heeft voor de schikking, heeft zij al opzij gezet. Hiervoor heeft de verzekeraar het vierde kwartaal van 2023 reeds een voorziening genomen. NN Life, de levensverzekeringstak, kreeg daarbij een kapitaalinjectie van een miljard om de schikking te kunnen betalen en zijn financiële positie te verbeteren.

 

Hoge schulden

Dat wil niet zeggen dat alles koek en ei is bij de verzekeraar, die daarnaast ook hypotheken verkoopt. Zo stelt Morningstar-analist Heathfield dat NN Group "een zwakke financiële gezondheid" heeft. Eind 2022 stond er meer dan €15 miljard aan schuld op de balans, waarvan ruim €11 miljard op het conto van NN Bank staat.

De verhouding tussen schuld en vermogen, een ratio die beleggers in dit verband belangrijk vinden, noemt Heathfield "relatief hoog, vergeleken met de andere Europese verzekeraars die Morningstar volgt". Hij verwacht echter wel dat deze ratio op de lange termijn zal dalen naar een gezonder percentage.

 

Morningstar over NN Group

Fair Value: €55,50

Morningstar rating: 5 sterren

Economic Moat: None

Uncertainty Rating: Medium

 

Kansen door nieuwe pensioenwet

Positief is de analist ook over de kansen die NN heeft op pensioengebied, vanwege de nieuwe pensioenwet die afgelopen jaar in Nederland is aangenomen. Sinds de acquisitie van Delta Lloyd, die in 2017 is afgerond, is NN’s positie op pensioenvlak veel sterker geworden, vindt Heathfield.

Hij denkt dat NN beter gepositioneerd is dan concurrent ASR (ook sinds diens recente fusie met Aegon) om werk van pensioenfondsen over te nemen. Zo heeft NN Group sterke partnerschappen met de banken ABN Amro, SNS en ING, plus een samenwerkingsovereenkomst met Goldman Sachs Asset Management - de vermogensbeheertak van deze Amerikaanse zakenbank.

Ook heeft NN sterk geïnvesteerd in technologie, zoals in een geavanceerde klantendatabase, waardoor het bijvoorbeeld sneller nieuwe producten op de markt kan introduceren, aldus het Morningstar-rapport. Ook heeft het concern haar efficiëntie vergroot en de administratieve kosten omlaag gekregen sinds de overname van Delta Lloyd, zo’n zeven jaar geleden.

De synergievoordelen van deze take-over bleken aanzienlijk: sinds 2017 zijn bijvoorbeeld allerlei overbodige kosten uit de boekhouding gesneden, zoals die van dubbele kantoorvestigingen binnen één stad, en andere zaken die zwaar op de vaste lasten van een onderneming drukken.

 

Bedrijfspensioenfondsen

Terug naar de pensioenmarkt: Heathfield denkt dat NN het werk van een deel van de kleinere bedrijfspensioenfondsen zou kunnen overnemen, als die dat vanwege de nieuwe pensioenregels willen afstoten. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 110 van dit soort bedrijfspensioenfondsen, waarvan de kleintjes een vermogen van bijna €65 miljard beheren.

Dat is klein bier vergeleken met het beheerd vermogen van de grote pensioenfondsen, die dit voor een hele bedrijfstak regelen, zoals de metaalindustrie of de overheid. Die waken over €1,4 biljoen (oftewel een miljoen maal een miljoen euro). Maar stel dat NN Group een klein deel van deze business zou overnemen, dan zou dat mooi zijn. Heathfield denkt in elk geval dat het mogelijk moet zijn om een beheerd vermogen in deze hoek ter waarde van circa 4,8 miljard over te nemen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten