Is Arm na rally koopwaardig?

De veelbelovende softwaremaker Arm kende in de laatste weken van 2023 een rally, maar die lijkt nu te keren. Het aandeel is nog overgewaardeerd, maar wanneer wordt het koopwaardig?

Robert van den Oever 11 januari, 2024 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

Arm Holdings

 

Softwaremaker Arm Holdings (ARM) heeft in de laatste weken van 2023 een fikse rally meegemaakt en is daardoor overgewaardeerd geraakt. Inmiddels daalt het aandeel weer en dat roept de vraag op wanneer het weer interessant wordt om in te stappen.

Arm ging in september 2023 naar de beurs voor $51 per aandeel. Het aandeel sloot op 28 december 2023 op een post-IPO-hoogtepunt van $77,47, maar is sindsdien gedaald tot ongeveer $72.

Arm heeft een monopolie op het gebied van smartphones met een marktaandeel van 99% en ook in wearables, waar het weliswaar geen 99% heeft, maar wel een zeer hoog marktaandeel. Daarnaast begint hetmarktaandeel te winnen in datacenters en automotive die beide zeer aantrekkelijke markten zijn. Dat komt doordat de chips van Arm minder krachtig zijn dan x86-chips (architectuur die Intel en Advanced Micro Devices (AMD) gebruiken), maar energiezuiniger.

Wij denken dat Arm zich in een financieel gezonde positie bevindt, met een kaspositie van $1,6 miljard en geen schulden. Volgens het prospectus van de beursgang is het bedrijf niet van plan om dividend uit te keren op zijn gewone aandelen. We verwachten ook niet dat er significante fusies en overnames zullen plaatsvinden, aangezien Arm waarschijnlijk te maken zal krijgen met mededingingsonderzoek voor elke middelgrote of grote deal vanwege het zeer hoge marktaandeel.

Gezien het gebrek aan dividenden en fusie- en overnamemogelijkheden verwachten we dat Arm zijn intern gegenereerde cashflow zal gebruiken om in het bedrijf te herinvesteren via R&D, inkoop van eigen aandelen te financieren of eenvoudigweg zijn balans te versterken.

 

Arm overgewaardeerd na rally

De aandelenkoers is na de derdekwartaalcijfers van medio november na een aanvankelijke teleurstelling over de outlook weer gaan oplopen en daardoor is het aandeel nu 2 sterren  volgens de beoordeling van Morningstar, ofwel: overgewaardeerd vergeleken met de schatting van de reële waarde op lange termijn.

Morningstar-analist Javier Correonero hanteert een Fair Value schatting van $34 per aandeel voor Arm, wat een ondernemingswaarde/EBIT multiple impliceert van 41 keer en 31 keer voor de boekjaren 2024 en 2025. Bij Arms introductiekoers van $51 per aandeel zou deze multiples  2024 en 2025 respectievelijk 59 en 41 bedragen. 

 

Economic Moat rating

De analist kent Arm een Wide Economic Moat  toe op basis van zijn immateriële activa en overstapdrempel. Arm is de ontwikkelaar van de Acorn RISC-machine architectuur en eigenaar van dat intellectueel eigendom dat wordt gebruikt in de CPU-kernen van 99% van alle smartphones ter wereld. Het heeft ook grote marktaandelen in andere op batterijen werkende apparaten, zoals wearables, tablets en sensoren.

 

Risico door blootstelling aan China

Arm krijgt een High Uncertainty rating, waarbij de belangrijkste risico's uit China komen en de langzame maar gestage adoptie van RISC-V een rol speelt.

Ruim 20% van de omzet van Arm komt uit China. Arm China is de enige entiteit die het intellectuele eigendom van Arm in het land mag verkopen, maar wordt niet gecontroleerd door Arm Holdings. In plaats daarvan geeft Arm licenties voor IP aan Arm China, die het vervolgens in sublicentie geeft aan Chinese klanten zoals Xiaomi of Huawei. De erkenning van Arm's inkomsten uit het land is afhankelijk van de informatie die Arm China verstrekt, en de controles op de financiële rapportage zijn historisch gezien zwak geweest.

SoftBank (de belangrijkste aandeelhouder van Arm Holdings) heeft nog steeds aanzienlijke invloed op Arm China, maar als het bedrijf zou vertrekken, zou het een ingewikkeld web van dochterondernemingen achterlaten. Er kunnen pogingen worden ondernomen om intellectueel eigendom van Arm China te stelen, gezien de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. In 2022 was er een reeks toestanden bij Arm China, want de vorige CEO Allen Wu werd beschuldigd van onethisch gedrag. Het duurde maanden voordat SoftBank en andere belangrijke investeerders van hem af waren, en hij heeft nog steeds een belang in het bedrijf. 

 

Morningstar over Arm

  • Fair Value: $34
  • Morningstar Rating: 2 sterren
  • Economic Moat Rating: Wide Moat
  • Uncertainty Rating: High

  

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten