Beste en slechtste ETF's in december en heel 2023

De best presterende ETF's over december 2023 zijn bijna allemaal crypto-volgers. Het beeld over heel 2023 wordt beheerst door energie- en grondstoffen-ETF's die nogal wat volatiliteit kenden.

Valerio Baselli 09 januari, 2024 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

ETF

Volgens data van Morningstar zit er over december 2023 tussen de best renderende ETF (exchange-traded fund) en de slechtste een verschil van meer dan 116 procentpunten. ETF's zijn puur passieve producten en weerspiegelen de evolutie van de marktbewegingen, zonder dat de prestaties worden vertekend door de keuzes (goed of slecht) van een actieve beheerder.

De top 10 van ETF's over december bevat uitsluitend instrumenten op het gebied van cryptocurrencies en digitale activa. De hele sector zette de rally voort die medio oktober 2023 begon, waarbij Bitcoin tussen 11 oktober en 31 december met 51% steeg, waardoor experts dachten dat er een nieuwe bullmarkt voor digitale valuta in het verschiet lag.

Het positieve momentum bevestigde de interesse van institutionele beleggers. Volgens dataprovider CCData is het gemiddelde dagelijkse volume van beleggingsproducten voor digitale activa met 35,3% gestegen naar $481 miljoen, het hoogste maandvolume sinds maart 2023.

Ondertussen is er vooruitgang geboekt met betrekking tot de autorisatie door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van de eerste spot-ETF op Bitcoin in de VS. In december had de SEC naar verluidt een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van ten minste zeven bedrijven die van plan zijn begin 2024 Bitcoin-spot-ETF’s te lanceren, waaronder BlackRock, Grayscale Investments, ARK Investments en 21Shares.

Veel cryptobeleggers zijn van mening dat de lancering van een dergelijk product de deuren zou openen voor institutionele investeringen en een stevige boost aan deze markt zou kunnen geven. Voorlopig hebben de Amerikaanse autoriteiten verschillende ETF’s goedgekeurd die Bitcoin- en Ethereum-futurescontracten verhandelen, maar hebben ze tot nu toe herhaaldelijk aanvragen voor spot-ETF’s afgewezen. Dit komt omdat de SEC heeft betoogd dat spot-cryptocurrency-ETF's onveilig zijn voor beleggers vanwege de kwetsbaarheid van de markt voor manipulatie. Maar nu lijkt het klaar te zijn voor een doorbraak. 

 

De flop van december

In de ranglijst van de replicanten die in december het meeste verloren hebben, staat de WisdomTree Sugar ETC, die is blootgesteld aan suikerprijsschommelingen, op de eerste plek met een verlies van 21,6%. Hierbij moet opgemerkt worden dat suiker in de eerste elf maanden van het jaar met ongeveer 40% is gestegen.

Op de lijst staan ook vijf ETF's die de Amerikaanse aardgasmarkt (Henry Hub) volgen en die werden gedrukt door een hoge productie en voorspellingen van mild weer tot minstens januari, waardoor de vraag naar verwarming laag zal blijven en nutsbedrijven gasopslagen kunnen blijven vullen. Intussen zal Europa, waar de energievoorziening op maximale capaciteit zit, ook te maken krijgen met een mogelijke heropleving van de energieprijzen in de winter.

 

De top van 2023

De ranglijst van de beste ETP’s van 2023 lijkt sterk op die van december: de cryptowereld regeert oppermachtig. Bitcoin is zeker de belangrijkste motor van de hele sector, maar ondanks het jaarlijkse rendement van 154% waren de best presterende cryptocurrencies van 2023 andere, vooral Solana en Avalanche.

Vooral Solana beleeft een echte wedergeboorte na het schandaal rondom cryptobeurs FTX, een van de belangrijkste spelers die het ecosysteem van crypto ondersteunde. De recente rally van Solana is deels te danken aan het enthousiasme van investeerders over de transactiesnelheden en lage kosten van het netwerk, evenals door een reeks lanceringen van 'meme-munten' voor Solana-gebruikers.

De totale kapitalisatie van de mondiale cryptocurrency-markt piekte in november 2021 op ruim $2,8 biljoen, maar daalde tijdens de ergste van de zogenaamde ‘crypto-winter’ in 2022 tot onder $800 miljoen. Aan het eind van het jaar herstelde de kapitalisatie zich weer tot $1,7 biljoen.

 

De flop van 2023

De ETP die in 2023 het meeste verloor was de SG ETN VIX FUTURE. Die is blootgesteld aan de volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt en verloor in het afgelopen jaar 75,4%. Op 12 december 2023 bereikte de VIX-index zelfs het laagste niveau sinds vóór het uitbreken van de pandemie in maart 2020.

Tot slot vinden we onder de minst presterende producten van het jaar nog steeds verschillende ETC’s die zijn blootgesteld aan aardgas, naast rhodium, dat (samen met iridium) het zeldzaamste niet-radioactieve metaal op aarde is. De waarde ervan is nauw verbonden met de automobielindustrie vanwege de transitie naar elektrische auto’s en hangt eveneens sterk samen met het politieke en industriële disfunctioneren van Zuid-Afrika, een land waar 83% van de wereldproductie geconcentreerd is.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten