10 ondergewaardeerde Wide Moat aandelen

We kijken naar de meest ondergewaardeerde aandelen in de Morningstar Wide Moat Focus Index en naar de nieuwste wijzigingen in de samenstelling ervan. En u zult versteld staan van de prestaties van Wide Moat aandelen in 2023 ten opzichte van de bredere markt.

Morningstar 02 januari, 2024 | 13:59
Facebook Twitter LinkedIn

neon dollar

De Morningstar Wide Moat Focus Index volgt bedrijven die een Wide Moat rating hebben en het meest ondergwaardeerd zijn ten opzichte van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten ervoor berekenen. Een Wide Economic Moat betekent dat een bedrijf een gezonde balans heeft en ook een voorsprong op de concurrentie die voor langere tijd houdbaar is.

Hoe heeft deze verzameling van ondergewaardeerde Wide Moat aandelen gepresteerd in 2023? Nou, behoorlijk goed, want de Morningstar Wide Moat Focus Index heeft de bredere Morningstar US Market Index verslagen met bijna 6 procentpunten per 15 december 2023. De ondergewaardeerde Wide Moat aandelen die deel uitmaken van de index hebben de bredere markt ook verslagen over de trailing drie-, vijf- en tienjaarsperioden.

Met zulke resultaten op zak zijn de namen in de Morningstar Wide Moat Focus Index vruchtbaar jachtgebied voor lange-termijn beleggers die op zoek zijn naar aandelen van hoge kwaliteit met een gunstige waardering die nu goedkoop op te pikken zijn met het oog op de lange termijn.

Het meest ondergewaardeerde Wide Moat aandeel op de lijst is Etsy en dat noteerde op 15 december 44% onder Morningstar's Fair Value schatting. Onder aan de lijst vinden we Campbell Soup dat 28% onder Morningstar's reële waarde noteert. Wij denken dat de tien namen op de lijst allemaal hoogwaardige ideeën zijn die lange-termijn beleggers kunnen overwegen.

Om de index gefocust te houden op de minst dure aandelen van hoge kwaliteit, voert Morningstar regelmatig een herziening van de index door. De index bestaat uit twee subportefeuilles met elk 40 aandelen, waarvan er vele overlappende posities zijn. De ze twee subportefeuilles worden halfjaarlijks in afwisselende kwartalen volgens een gespreid schema samengesteld.

Morningstar evalueert de posities van de index opnieuw en voegt aandelen toe of verwijdert deze op basis van een vaste methodologie. Omdat aandelen binnen elke subportefeuille gelijk worden gewogen, omvat het reconstructieproces ook het herwegen van posities. 

Na de recentste herziening op 15 december zijn er zeven aandelen toegevoegd en zeven verwijderd. Onderstaand overzicht maakt de wijzigingen inzichtelijk:

De aandelen die nieuw zijn opgenomen in de index, zijn afkomstig uit verschillende sectoren: defensieve consumentengoederen, industrie en gezondheidszorg kregen er ieder twee namen bij in de subportefeuille. Kijken we op sectorniveau, dan zijn er echter maar twee ondergewaardeerd: defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg.

Aandelen kunnen om verschillende redenen uit de index worden verwijderd: als de aandelenanalisten van Morningstar hun Economic Moat rating verlagen, als hun marktkapitalisatie onder een bepaald niveau daalt of als de verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value aanzienlijk stijgt. Ruim de helft van de aandelen die bij de herziening van december uit de subportefeuille werden verwijderd, werden verdrongen door aandelen die op dat moment een aantrekkelijkere koers/reële waarde-verhouding hadden, of met andere woorden: goedkoper waren.

Opgemerkt moet worden dat aandelen die verwijderd zijn, niet altijd zonder meer verkoopwaardig zijn. Het kan zijn dat ze nog steeds ondergewaardeerd zijn, maar dat andere aandelen simpelweg nóg aantrekkelijker gewaardeerd zijn.

 

Wat zijn Wide Moat aandelen?

Morningstar beoordeelt bedrijven op de mate van concurrentievoordelen die ze hebben door hun immateriële activa (zoals sterke merken of patenten), hun netwerkeffect, hun schaalvoordelen (en dus kostenvordeel), hun overstapdrempel die klanten belemmert om over te stappen naar een concurrent  of hun prijszettingsmacht (die vaak voortkomt uit hun immateriële activa). Bedrijven die een voorsprong op hun concurrenten hebben op basis van deze factoren krijgen een Narrow Moat of een Wide Moat rating toegekend.

In de loop van de tijd heeft Morningstar ontdekt dat de strategie van beleggen in aandelen met een Wide Moat die noteren tegen een korting ten opzichte van hun reële waarde, een effectieve benadering van aandelenbeleggen is geweest. Lees meer over die aanpak in “How to Find Stocks Poised to Outperform.” 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten