Top-5 Dollar staatsobligatiefondsen: BNY Mellon aan kop

De Amerikaanse obligatiemarkt is de belangrijkste en meest liquide financiële markt ter wereld en is volop in beweging. November was een van de beste maanden in decennia en het optimisme heerst.

Thomas De Fauw 27 december, 2023 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

De berenmarkt lijkt teneinde. Amerikaanse overheidsobligaties, vooral die met langere looptijden, zijn de laatste weken aan een heuse rally bezig en de Federal Reserve liet vorige week doorschijnen dat we de piek in de beleidsrente nu wel gezien hebben. Voorzitter Jay Powell hield de rente op 5,25% tot 5,5%, het hoogste niveau in meer dan 20 jaar, maar gaf een duidelijk signaal af dat de centrale bank in 2024 zou beginnen met het verlagen van de rente.

Beleggers bouwden een feestje, het rendement op tweejarige staatsobligaties daalde na de aankondiging van de Fed met 0,3 procentpunt naar 4,43% terwijl de 10-jaars inmiddels onder de 4% zit, een scherpe daling ten opzichte van de bijna 5% in oktober.

Zo zijn we weer terug naar af als het ware. In september sprak iedereen immers nog van “higher for longer” terwijl aan de start van dit jaar de consensus was dat de Amerikaanse economie in een recessie zou belanden wat de Fed zou aanzetten tot renteverlagingen. Aandelen gingen vorige week ook hoger wat aantoont dat risicomarkten nu renteverlagingen verwachten zonder een recessie. Steeds meer beleggers geloven in een zogenaamde zachte landing, maar historici blijven herhalen hoe uniek die uitkomst zou zijn.

 

Vooruitzichten

Eén ding is duidelijk: voorspellingen zijn moeilijk. Toch weerhoudt dat fondshuizen niet hun vooruitzichten voor 2024 te publiceren.

PIMCO voorziet tragere groei en inflatie met een kans op een milde recessie. Multi-asset managers Erin Browne en Geraldine Sundstrom verkiezen kwaliteitsvolle obligaties boven aandelen. CIO Dan Ivascyn ziet opportuniteiten en een constructievere omgeving voor obligaties in 2024, maar waarschuwt beleggers dat de volatiliteit van dit jaar wel eens zou kunnen aanhouden. Cash lijkt attractief volgens de obligatiebelegger, maar om rendementen vast te leggen voor een langere periode moet toch naar obligaties gekeken worden. Hij vindt het 3 tot 5 jaar segment het attractiefst met rendementen van 6% tot 8% voor obligaties van hoge kwaliteit. Ook aantrekkelijk zijn TIPS en AMBS, volgens Ivascyn.

Rick Rieder ziet uitdagingen, maar toch ook vooral kansen. De BlackRock beheerder focuste dit jaar vooral op de voorkant van de rentecurve waar de risico’s het laagst zijn en waarschuwde in een interview met de Financial Times in november dat de obligatiemarkt nog heel wat nieuwe uitgiftes moet absorberen.

Toch is hij ook net als Ivascyn positief over 3 tot 5 jarige activa. Veel zorgen maakt de belegger zich niet over een recessie omwille van het hoge aandeel van consumptie (70%) in de Amerikaanse economie, die gezien de lage werkloosheid en in de afwezigheid van een financiële crisis of pandemie in prima staat verkeerd. Hij benadrukte hierbij wel het belang van de vastgoedmarkt, waar veel Amerikanen een groot deel van hun vermogen huisvesten.

 

De Top-5

Voor de top-5 van deze week kijken we een maand voor het afsluiten van 2023 naar de best presterende US dollar obligatiefondsen binnen de USD Government Bond Morningstar categorie waarvan een recente volledige portefeuille beschikbaar is. Let wel, de rendementen hier zijn in euro en die steeg 2,9 procent tegenover de Amerikaanse dollar over de eerste 11 maanden van dit jaar.

Op de eerste plek vinden we BNY Mellon US Municipal Infrastructure Debt die zoals de naam doet vermoeden voornamelijk belegt in belastbare en belastingvrije obligaties uitgegeven door Amerikaanse lokale overheden ter financiering van infrastructuurprojecten. De USD Government Bond Morningstar categorie is divers en niet beperkt tot fondsen die enkel in US Treasuries beleggen. Deze strategie wordt beheerd door ervaren portefeuillebeheerders Jeffrey Burger en Thomas Casey. Burger werkt sinds september 2021 voor Insight na de overgang van de vastrentende strategieën van Mellon Investments naar het bedrijf. Voor 2009 werkte bij Columbia Management en Fitch Ratings. Casey is manager op deze strategie sinds april 2017 en werkt sinds 1989 in de beleggingssector. Hij trad in 1993 in dienst bij Mellon Investments als analist gespecialiseerd in obligaties uitgegeven door lokale overheden.

Per eind november 2023 was zowat de helft van de activa van het fonds belegd in obligaties met een AA-rating voor een gemiddelde kredietkwaliteit van A+ net onder die van de benchmark. Het fonds geeft de voorkeur aan zogenaamde revenue bonds, een categorie van obligaties die zijn verzekerd door de inkomsten uit een specifiek project zoals een snelweg of tolbrug. In dit geval is het fonds overwogen in ziekenhuizen, transport, onderwijsinstellingen en luchthavens. Ze geloven dat deze sectoren zullen blijven profiteren van de sterke binnenlandse economische activiteit in de VS. De top vijf blootstellingen vertegenwoordigen ongeveer 54% van de portefeuille, bestaande uit obligaties uitgegeven door Californië, New York, Illinois, Pennsylvania en Massachusetts. Omdat kapitaalprojecten doorgaans decennia meegaan is het zo dat belastbare obligaties uitgegeven door lokale overheden vaak een langere looptijd hebben, wat deze effecten rentegevoeliger maakt. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten