Morningstar's vooruitblik op de kansen en risico's voor 2024

VIDEO - Morningstar blikt terug op 2023 en kijkt vooruit naar 2024 met Michael Field, Morningstar's Europese marktstrateeg, in gesprek met James Gard, Morningstar's UK editor in Londen. Waar liggen de risico's en waar de kansen? Belijk de video om daar achter te komen.

James Gard 19 december, 2023 | 10:27
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Aan het begin van 2023 leek de markt klaar voor een stevige opwaartse beweging: covid was voorbij, China ging weer open, er waren tal van positieve signalen voor structureel herstel van de economie. Maar de hoge rente deed zich voelen en leidde tot financieringsmoeilijkheden in uiteenlopende sectoren. Dat zette een rem op de economieën wereldwijd. Naarmate het besef neerdaalde dat de rentepiek bereikt was, gingen de markten alweer renteverlagingen inprijzen voor 2024 en maakten de beurzen alsnog behoorlijke rally's mee in de tweede helft van het jaar.

De hoge rente zal ook in 2024 nog een grote rol spelen, verwacht Field, voordat de verwachte renteverlagingen een feit zijn. Dat zal volgens hem bijvoorbeeld negatief uitwerken op cyclische consumentengoederen, omdat huishoudens keuzes moeten maken met hun bestedingen. 

Intussen zijn de koersen van veel aandelen de laatste maanden flink opgelopen en zitten ze niet zo ver meer af van hun Fair Values. In combinatie met een trage groei in sommige sectoren door bestedingskrapte leidt dat ertoe dat beleggers selectief moeten zijn, waarschuwt Field. Sectoren zoals defensieve consumentengoederen, financials en communicatie zijn goedkoop, maar dat heeft in sommige gevallen een reden, en dus moeten beleggers opletten.

Een van de ondergewaardeerde sectoren die nu interessant zijn, is nutsbedrijven. In de video legt Michael Field uit waarom nu het juiste moment is om daar in te stappen. En het sleutelwoord is dividend. Bekijk de video.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten