7 grafieken over de AI hype na een jaar ChatGPT

De hype rond kunstmatige intelligentie (AI) kreeg een jaar geleden een flinke boost door de introductie van ChatGPT. Dat heeft veel teweeg gebracht, zo laat Morningstar zien in zeven grafieken die inzicht geven in de beleggingswereld rondom AI.

Tom Lauricella 15 december, 2023 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

ChatGPT

Toen ChatGPT een jaar geleden werd gelanceerd, was het meer dan de nieuwste coole online tool. Het veranderde de discussie rond kunstmatige intelligentie, of AI, en veroorzaakte een waanzin onder beleggers die op zoek waren naar de aandelen die het meeste zouden kunnen profiteren van de wijdverbreide acceptatie van dergelijke tools.

Sommige waarnemers zijn van mening dat ChatGPT – op 30 november 2022 door de makers ervan bij OpenAI voor het publiek vrijgegeven – misschien net zo transformatief is als de adoptie van internet, maar geconcentreerd is in één enkel product, net zoals de iPhone niet alleen de markt voor mobiele telefoons heeft hervormd, maar ook talloze toepassingen, bedrijfsmodellen en het dagelijks leven.

Ontwerper van halfgeleiderchips Nvidia is het voorbeeld geweest van de AI-boom. De aandelen van het bedrijf zijn de afgelopen twaalf maanden met meer dan 200% gestegen, gedreven door de dominantie van de markt voor de chips die het meest geschikt zijn voor de datacenters die AI mogelijk maken.

Breder bekeken is de Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index in 2023 ongeveer 68% gestegen, meer dan driemaal de rally die op de bredere markt heeft plaatsgevonden. 

Salesforce Stock Price

Venn diagram showing the different aspects of artificial intelligence.

 

Wat is ChatGPT en waarom is het belangrijk?

ChatGPT is niet zomaar vanuit het niets ontstaan. De onderliggende technologie valt onder de brede paraplu van AI, een concept dat al tientallen jaren bestaat. De tool staat bekend als generatieve AI, wat betekent dat hij leert hoe hij op aanwijzingen moet reageren en tekst of afbeeldingen moet genereren.

Generatieve AI opent de deur voor aanzienlijke efficiëntieverbeteringen in een breed scala van industrieën en de samenleving als geheel. Het roept ook zorgen op over misbruik. 

 

Het Artificial Intelligence landschap

Venn diagram showing the different aspects of artificial intelligence.

“Deze markt explodeerde in 2023 met toenemende investeringen in generatieve AI, en we zien deze markt niet snel vertragen”, zegt Brian Colello, Morningstar's aandelenanalist voor de technologiesector.

AI staat nog in de kinderschoenen als tool voor bedrijven, en er is een hele voedselketen die verder gaat dan halfgeleiderbedrijven als Nvidia en Taiwan Semiconductor Manufacturing [TSM], die de komende jaren ook zullen profiteren van de uitbreiding ervan. Hiertoe behoren onder meer chipapparatuurleverancier Applied Materials [AMAT] en datacenter-infrastructuurbedrijven zoals Arista Networks [ANET].

Een groot aantal bedrijven begint AI in hun producten te integreren. Salesforce [CRM] maakt sinds 2016 gebruik van AI. Microsoft [MSFT] integreert nu zijn chatbot Copilot in de veelgebruikte Microsoft 365-software. Colello merkt op dat sommigen, zoals Wendy's [WEN] en Walmart [WMT], AI rechtstreeks gebruiken voor particuliere klanten.

Om beleggers te helpen bij het navigeren door de business van AI, hebben Morningstar's aandelenanalisten deze onderverdeeld in vier brede thema’s: generatieve AI, AI-data en -infrastructuur, AI-software en AI-diensten.

 

AI beleggingsthema's en aandelen

Diagram showing the four AI themes within the Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index.

Source: Morningstar

Grote ideeën lopen vaak vooruit op wat technologie kan om ze succesvol en breed toegankelijk te maken. Om taken uit te voeren die de menselijke intelligentie nabootsen, hebben computers extreem krachtige, snelle en flexibele chips nodig – ook wel versnellers genoemd – en toegang tot enorme hoeveelheden informatie om mee te leren. Het internet creëerde een grote hoeveelheid informatie waaruit modellen konden putten. Ondertussen hebben we de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van de chiptechnologie, met name de grafische chips van Nvidia, die voor het eerst op grote schaal werden toegepast in videogames.

"Cloud computing-bedrijven zullen geld moeten uitgeven aan accelerators, en de chip-toeleveringsketen investeert in capaciteit en technologie om enorme groei te stimuleren", zegt Colello. De hausse aan AI-aandelen kwam nadat Nvidia in mei van dit jaar een toename van de vraag naar AI-gerelateerde chips meldde, die de verwachtingen van Wall Street ver overtrof.

"Een oud gezegde suggereert dat de beste manier om te profiteren van de goudkoorts in het westen van de Verenigde Staten halverwege de 19e eeuw het verkopen van houwelen en schoppen aan mijnwerkers zou zijn geweest, in plaats van te wedden op de mijnwerkers zelf", zegt Colello. “OpenAI was misschien wel het eerste grote taalmodelbedrijf dat ‘goud sloeg’ in de AI-goudkoorts, maar anderen zullen waarschijnlijk winnen, en weer anderen zullen falen. Ondertussen heeft Nvidia een waardering van een biljoen dollar bereikt en het meest geprofiteerd van de vroege investeringen in generatieve AI, die de dominante makers van pikhouwelen en schoppen in de huidige tijd zijn gebleken". 

 

Nvidia's datacenter omzet zal exploderen

Nvidia data centre growth line graph

Colello vervolgt: "De uitbreiding van Nvidia naar software en netwerkapparatuur is alsof een schoppenmaker ook probeert uit te breiden naar laarzen en spijkerbroeken".

Hoewel de werkelijke impact van AI op het bedrijfsleven en de wereld als geheel pas over jaren zal worden gerealiseerd, zijn de grootste vroege winnaars de fabrikanten van de chips die nodig zijn voor de enorme hoeveelheden berekeningen die AI-modellen en trainen en zoekopdrachten laten vervullen. 

 

Enorme groei voor AI accelerators

Estimates of accelerator revenues.

AI accelerator revenue growth bar chart rising

De volgende grote spelers kunnen bijvoorbeeld de aanbieders van cloud computing zijn. De komst van generatieve AI heeft de opkomst van cloud computing verder aangewakkerd, nu al een van de grootste recente trends op het gebied van technologie-investeringen. Het is inmiddels gebruikelijk geworden om computercapaciteit te huren bij marktleiders zoals Amazon via Amazon Web Services, Microsoft via zijn Azure-platform, Alphabet's Google Cloud en Oracle's Cloud. 

De immense hoeveelheden data die nodig zijn om AI modellen te trainen en te beheren zijn een buitenkans voor cloud computing aanbieders die onmisbaar zijn om al die data te herbergen.

 

Generatieve AI sleutel tot groei cloud computing

Estimated cloud-computing industry revenue.

Generative AI bar chart growth

Al die gegevens vereisen beheer. Op dit niveau zullen anderen profiteren van AI, zoals data lake-bedrijven Snowflake en MongoDB.

"Wij denken dat de datasfeer – alle data die in de wereld bestaan – zal exploderen als een functie van metadata die wordt gecreëerd door AI zoals ChatGPT, evenals de netto nieuwe datapunten die moeten worden verzameld om te worden opgenomen in AI-modellen," zegt Morningstar-analist Julie Bhusal Sharma. “Dit is het passieve argument waarom bedrijven als Snowflake en MongoDB nog veel groei in het verschiet hebben, nog afgezien van hun superieure technische status.” 

 

Groeimarkt voor database management software

Forecasted DBMS Market

Database management software market size trend chart showing growth

 

Namen om te onthouden

Onderstaande tabel bevat een overzicht van enkele belangrijke namen uit de wereld van AI om in de gaten te houden binnen de technologiesector:

Table with a list of AI stocks, performance and valuations.xplo

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten