Amerikaanse inflatie koelt af, ongewijzigde rente verwacht

De Amerikaanse inflatie komt over november uit op 3,1% en dat tekent de afkoeling van de prijsstijgingen. De verwachting in de markt is dat de Fed de Amerikaanse rente ongewijzigd zal laten.

Morningstar 13 december, 2023 | 15:22
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

De inflatie in de Verenigde Staten vertoonde meer tekenen van afkoeling in november. Bijvoorbeeld aan de pomp, waar consumenten minder geld kwijt waren aan een volle tank brandstof.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics rapporteerde een Consumer Price Index die in november 3,1% steeg op jaarbasis en 0,1% op maandbasis. De stijging komt door hogere woonlasten, terwijl de energieprijzen een matigend effect hadden. Het cijfer kwam iets hoger uit dan economen vooraf hadden verwacht.

 

CPI vs Core CPI

 

Source: Bureau of Labor Statistics

De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen nier meerekent, steeg met 4,0% op jaarbasis nadat eenzelfde stijging werd genoteerd in oktober.

Nieuwe inflatiedata laten zien dat de consumentenprijzen in november lichtjes stegen als gevolg van kosten voor huisvesting, zelfs bij dalende energieprijzen. "Overall was de inflatie over november opnieuw laag,” zegt Preston Caldwell, Morningstar's hoofdeconoom voor de Amerikaanse markt. “De kerninflatie komt nu in de buurt van de niveaus die wij verwachten en zal verder dalen naar onze verwachting van 2% voor heel 2024, precies het doel van de Fed.”

 

Consumer Price Index

Month-on-month changes

Source: Bureau of Labor Statistics

Het nieuwe inflatierapport komt voorafgaand aan de laatste vergadering van de Federal Reserve voor dit jaar op woensdag. Analisten verwachten in overgrote meerderheid dat de centrale bank de rente onveranderd zal houden op een bandbreedte van 5,25%-5,50%.

Ook Morningstar-econoom Caldwell rekent op basis van de nieuwe inflatiecijfers op een ongewijzigd rentetarief. Vanaf de Fed-vergadering in maart 2024 acht Caldwell de kans op een renteverlaging mogelijk, bij het huidige economische beeld.

 

Expectations for December Fed Meeting

Probabilities (%) for federal-funds rate level

Data as of December 12, 2023. Source: CME FedWatch Tool

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten