Zo kun je waarde-beleggen met duurzame fondsen

VIDEO - Duurzame beleggingsfondsen hebben vaak een neiging naar de groei-stijl. Maar afgelopen jaar pakte dat slecht uit vanwege de correctie in groei-beleggen. Hoe kunnen fondsbeleggers meer de waarde-stijl opzoeken? Morningstar's fondsanalist Ronald van Genderen legt het uit en geeft drie voorbeelden van duurzame fondsen die gericht zijn op waarde-beleggen.

Robert van den Oever 01 december, 2023 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Welkom bij Morningstar. Vandaag spreek ik met Ronald van Genderen, Manager Research Analist bij Morningstar in Amsterdam, over hoe om te gaan met de groeiineiging van duurzaam beleggen.

Welkom Ronald. Afgelopen jaar was er een sterke vraag naar duurzame beleggingen. Hie is dat in 2023 tot dusver gegaan?

Ronald van Genderen: De vraag naar duurzame strategieën is in 2023 een stuk zwakker geweest. In principe is dat een voortzetting van de trend die we al in 2022 zagen. Duurzame fondsen trokken dit jaar nog steeds geld aan, maar in een iets langzamer tempo dan vorig jaar en aanzienlijk onder het niveau dat dat hebben we de jaren daarvoor gezien.

Van den Oever: Wat zijn volgens jou de redenen achter deze zwakkere vraag?

Van Genderen: Waarschijnlijk meerdere redenen natuurlijk. De productontwikkeling vertraagde onder meer als gevolg van beschuldigingen van greenwashing en verscherpte regelgeving. Maar een andere belangrijke reden is de sterke prestatie van waardeaandelen in 2022, of anders gezegd: de ondermaatse prestatie van groeiaandelen.

Van den Oever: Dat betekent dus dat duurzaam beleggen een groei-neiging heeft. Kun je daar wat meer over vertellen?

Van Genderen: Ja, dat is vaak zo. En daarom heeft de substantiële underperformance van de groeistijl in 2022 duurzame beleggers waarschijnlijk voorzichtiger gemaakt. Maar zoals ik al zei, we kunnen ook dingen omdraaien. Er is gewoon een duidelijk tekort aan duurzame waarde-aandelenfondsen, en ik kan dit ondersteunen met enkele cijfers als voorbeeld. Op het gebied van wereldwijde large-capaandelen zijn er 150 duurzame fondsen met een groeistijl. Maar er zijn echter slechts 14 duurzame waardefondsen beschikbaar. Dus ik zou zeggen: ja, er is een groeineiging verbonden aan duurzaam beleggen. Maar je kunt het ook anders zeggen en zeggen dat er nauwelijks duurzame waardefondsen bestaan. 

Van den Oever: Hoe kunnen beleggers omgaan met deze stijlvoorkeur bij duurzaam beleggen?

Van Genderen: Als beleggers de stijl van hun portefeuille in evenwicht willen brengen, hebben ze grofweg drie opties. Het meest voor de hand liggende is om te proberen een waardefonds te vinden dat past bij hun duurzaamheidsdoelstellingen en dat zich bewezen heeft. Maar zoals ik al zei, er zijn er maar een paar. Als alternatief kunnen ze kiezen voor duurzame fondsen met een blendstijl. Of ten slotte kunnen beleggers kiezen voor groeifondsen, maar misschien wel eentje met een relatief milde stijl bias. 

Van den Oever: Kun je ons enkele voorbeelden geven van fondsen die passen binnen de drie opties die je noemde? 

Van Genderen: Ja, absoluut. Ik heb één voorbeeld voor elk van de drie opties binnen het segment duurzame wereldwijde aandelen. De analisten van Morningstar volgen één fonds waar ze ook een positieve overtuiging op hebben. Dat is Schroder Global Sustainable Value. Het is nog een jong fonds. Het werd pas in 2021 gelanceerd. Het wordt beheerd door een drietal portefeuillebeheerders die profiteren van voldoende ondersteunende middelen. Ze passen een tegendraadse waardebenadering toe die overeenkomsten vertoont met andere waardegerichte strategieën van Schroder. Dit fonds vult dat echter aan met een focus op ESG-leiders. Dit zijn bedrijven die een positieve sociale impact hebben en toonaangevend zijn in de sector wat betreft hun ESG-profiel.

Binnen de categorie van wereldwijde large-cap blend-aandelen is AXA Sustainable Equity QI eigenlijk een van onze meest overtuigende keuzes. Deze strategie wordt beheerd door een team met een zeer lange staat van dienst op het gebied van systematisch en factorgebaseerd beleggen. Voor dit fonds zoekt het kwantitatieve model naar aandelen met een lage volatiliteit, een hoge kwaliteit en gunstige ESG-kenmerken. Naast het uitsluiten van verschillende sectoren om ESG-redenen, kan de aanpak worden omschreven als beste in zijn klasse, omdat in aanmerking komende aandelen volgens het model worden gerangschikt op basis van ESG-scores.

Dan, ten slotte, een groeifonds dat niet erg sterk in de richting van de groeistijl neigt en waar wij een positieve overtuiging van hebben, en dat is Impax Global Equity Opportunities. Dit fonds wordt beheerd door een doorgewinterd duo dat deel uitmaakt van een zeer uitgebreid team dat hen ruime onderzoeksondersteuning biedt. De aanpak investeert in bedrijven met duurzame concurrentievoordelen die profiteren van de transitie naar een duurzamere economie. Hoewel dit gepaard gaat met een natuurlijke neiging naar groeiaandelen, past het team een zeer sterke waarderingsdiscipline toe, en dit weerhoudt de portefeuille ervan een zeer sterke groeistijl aan te nemen.

Van den Oever: Oké Ronald, hartelijk dank voor je inzichten in deze stijl bias van duurzaam beleggen en voor je drie fondsvoorbeelden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten