Dit zijn de beste high yield obligatiefondsen

High yield deed het sinds 2022 beter dan vele andere obligatiecategorieën, maar blijft net als aandelen recessiegevoelig. Een overzicht van Morningstar’s beste fondsideeën in deze categorie.

Thomas De Fauw 28 november, 2023 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

De obligatiemarkten kenden in 2022 één van de grootste uitverkopen van de afgelopen decennia. De beleidsrente werd door de centrale banken in recordtempo verhoogd om de inflatie te beteugelen en dat zorgde ervoor dat aanvangsrendementen stegen doordat obligatieprijzen corrigeerden.

High yield deed het in die omgeving minder slecht dan langlopende staats- of bedrijfsobligaties omwille van hun lagere rentegevoeligheid. Momenteel krijgen beleggers, die bereid zijn meer kredietrisico te nemen, rendementen van ongeveer 7,1% en 8,5% voorgeschoteld in respectievelijk Europese en Amerikaanse hoogrentende obligaties.

De vrees was dat in 2023 de agressieve renteverhogingen een recessie zouden gaan veroorzaken, wat gewoonlijk slecht nieuws betekent voor aandelen, maar ook voor hoogrentende obligaties. Echter, de Amerikaanse economie bleek veel veerkrachtiger dan economen aan het begin van dit jaar hadden voorspeld en die positieve verrassing was goed nieuws voor high yield. Over de eerste 10 maanden van 2023 liet de activaklasse een winst van tussen de 5 en 6 procent in euro zien, merkbaar beter dan de brede obligatie indices. 

 

Hoewel hoogrentende obligaties inkomensgerichte beleggingen zijn en geen eigendom in een bedrijf vertegenwoordigen, hebben ze wel gemeenschappelijke kenmerken met aandelen. Zo zullen beide activaklassen goed presteren bij een verbetering van de economie of de prestaties van het bedrijf in kwestie, terwijl verslechterde omstandigheden tot een prijsdaling kunnen leiden. Daarnaast hebben ze normaliter een lage correlatie met andere obligatiesectoren, zoals staats- of bedrijfsobligaties met een hoge(re) beleggingskwaliteit omdat hun kredietrisico hoger en renterisico lager ligt.

Hoogrentende obligaties kunnen dus gebruikt worden om zowel inkomsten als diversificatie te genereren in een portefeuille met staatsobligaties en aandelen. Ze hebben historisch gezien op de lange termijn vergelijkbare rendementen opgeleverd als aandelenmarkten, maar met een lagere volatiliteit door de aanwezige inkomenscomponent.

 

Fondsen met een positieve beoordeling

Morningstar analisten volgen verschillende high yield strategieën nauwgezet. Hieronder volgt een lijstje van positief beoordeelde fondsen die beschikbaar zijn voor Nederlandse beleggers binnen de euro, dollar of wereldwijde hoogrentende obligatie categorieën. Ze zijn gerangschikt volgens hun Morningstar Medalist Rating, waarbij ieder fonds in de lijst minstens één van de pillar ratings op High of beide op Above Average heeft.

HSBC GIF Euro High Yield Bond, PGIM Broad Market US High Yield Bond en Robeco’s (European) High Yield fondsen krijgen de hoogste onderscheiding.

Robeco High Yield heeft de tand des tijds doorstaan en wordt geleid door doorgewinterde beheerders. Sander Bus maakt sinds de oprichting van het fonds in 1998 deel uit van het beheerteam en nam het roer over in maart 2001. Co-manager Roeland Moraal voegde zich in 2003 bij Bus en het duo staat sinds 2005 ook aan het roer van Robeco European High Yield Bond. Ook de breedte van het ondersteunende team wekt vertrouwen. De twee managers worden bijgestaan door een ervaren team van meer dan 20 bedrijfskredietanalisten met gemiddeld bijna 20 jaar ervaring. Het team is de afgelopen jaren gegroeid door toevoegingen op het hoofdkantoor in Rotterdam alsook in buitenposten in New York en Singapore.

Deze strategieën zijn voornamelijk gebaseerd op bottom-up effectenselectie waarbij top-down bèta beheer een kleinere rol speelt. De managers vermijden geconcentreerde belangen in afzonderlijke namen en spreiden hun beleggingen doorgaans over een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 250 emittenten. Hun voorkeur voor bedrijven met solide fundamenten resulteert doorgaans in een iets hogere gemiddelde kredietrating dan veel concurrenten en verklaren deels waarom het fonds beter stand hield tijdens periodes van marketvolatiliteit. Aan de andere kant blijft het fonds soms achter bij meer agressieve rivalen wanneer de kredietmarkten zich herstellen zoals in 2021.

PGIM Broad Market US High Yield Bond profiteert ook van een indrukwekkend team. Het bestaat uit zes portefeuillebeheerders, ongeveer 30 senior kredietanalisten en nog eens ruim 20 junior analisten. Er is wat verloop geweest rond de geplande pensionering van manager Daniel Thorogood in medio 2022 en het vertrek van Brian Barnhurst, maar het team behoudt vier managers met een lange staat van dienst.

De kredietactiviteiten van PGIM hebben diepe wortels en het fondshuis heeft een lange geschiedenis in het beheren van verzekeringsportefeuilleactiva. De beheerders van dit fonds geven de voorkeur aan een goed bedrijf met een middelmatige financiële gezondheid dat het potentieel heeft om te verbeteren in plaats van een bedrijf met zwakke bedrijfsfundamenten. De strategie heeft op alle fronten sterke resultaten opgeleverd, maar is niet immuun voor tegenvallers. Het kreeg bijvoorbeeld te maken met een terugval van 21% tijdens de marktcorrectie begin 2020.

HSBC GIF Euro High Yield Bond heeft het de voorbije drie jaar lastig gehad, maar het fonds blijft zijn Morningstar Medalist Rating van Gold behouden. Philippe Igigabel is hier al meer dan 20 jaar een baken van stabiliteit. Zijn compromisloze focus op risico en waarderingen vereist een aantrekkelijke risicopremie voordat hij zich ertoe verbindt het kredietrisiconiveau van de portefeuille te verhogen. Deze gedisciplineerde filosofie, gecombineerd met een sterke effectenselectie, is van cruciaal belang voor de aantrekkingskracht van de strategie.

Het wereldwijde kredietteam van het bedrijf behoort tot de grotere en meer ervaren binnen hoogrentende obligaties en bestaat uit 45 analisten met gemiddeld 20 jaar op de teller. Gezien het grote aantal Europese emittenten in het fondsuniversum wordt er sterker vertrouwd op het 16-koppige Europese kredietanalistenteam, dat ook in de loop van de tijd zeer stabiel is gebleven.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten