Spectaculaire groei Nvidia zet door

De spectaculaire groei bij chipontwikkelaar Nvidia zet door in het derde kwartaal. De dominante positie van Nvidia in grafische processors lijkt voorlopig niet in gevaar te komen.

Robert van den Oever 23 november, 2023 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse chipontwikkelaar Nvidia (NVDA) rapporteerde zoals verwacht uitstekende resultaten over het derde kwartaal (dat loopt van augustus tot en met oktober) die boven de verwachtingen lagen. Ook de vooruitzichten van het bedrijf voor het vierde kwartaal van het lopende boekjaar waren beter dan de eerdere verwachtingen van Morningstar-analist Brian Colello: "Nvidia is duidelijk de dominante leverancier van grafische processors, of GPU's, die in datacenters worden gebruik, en we verwachten niet dat het zijn suprematie snel zal verliezen."

Colello handhaaft zijn Fair Value calculatie van $480 en beschouwt het aandeel als fair gewaardeerd. Aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq noteert het omstreek $497, en dat kleine verschil tussen actuele koers en Fair Value leidt tot 3 Morningstar sterren. Op de schaal van 1 tot 5 sterren betekent dat midden dus niet ondergewaardeerd en ook niet overgewaardeerd.

Het aandeel is omgeven met zeer hoge onzekerheid, omdat de timing en omvang van de toekomstige groei van de kunstmatige intelligentie-GPU's onduidelijk blijft, vooral vanwege de recente Amerikaanse beperkingen op de verkoop van chips in China, aldus de analist. Wel geven de kwartaalcijfers het vertrouwen een kleine boost, want Collelo denkt dat Nvidia Morningstar's projectie van $100 miljard aan datacenterinkomsten in boekjaar 2027-2028 kan gaan halen, vergeleken met slechts $15 miljard vorig boekjaar en Morningstar's projectie van $46 miljard in 2023.

 

Groei zet onverminderd door

Nvidia's omzet in het derde kwartaalbedroeg $18,1 miljard, een stijging van 34% kwartaal-op-kwartaal en maar liefst 206% jaar-op-jaar. Het is hoger dan Morningstar's verwachting van $16 miljard. De omzet uit datacenters, aangejaagd door de onverzadigbare vraag naar GPU's voor toepassing in kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence), blijft volgens de analist het belangrijkste onderwerp bij Nvidia. De omzet uit de business bedroeg $14,5 miljard, een stijging van 41% op kwartaalbasis en 279% op jaarbasis.

De vraag naar AI GPU's komt van alle soorten klanten: cloudaanbieders, consument-gerichte internetbedrijven, etcetera. De forse prijszettingsmacht van Nvidia op zijn GPU's blijft intact, aangezien de aangepaste brutomarge steeg naar 75% en de aangepaste operationele marge uitkwam op 64%. Dat was hoger dan Morningstar's verwachtingen van respectievelijk 72,5% en 53%.

 

Gezonde vooruitzichten

Nvidia verwacht voor het vierde kwartaal (november-januari) een omzet van $20 miljard, een stijging van 10% op kwartaalbasis en 230% jaar-op-jaar. Binnen dat totaalcijfer zal de omzet uit datacenters  naar schatting van Morningstar $16,8 miljard bedragen, een stijging van maar liefst 366% op jaarbasis.

Een aanzienlijke omzetdaling voor de activiteitein in China wordt verwacht, maar die zal worden gecompenseerd door een robuuste groei elders in de wereld, aldus Colello. Hij voorziet een aangepaste brutomarge van 75,5% en een uitzonderlijke aangepaste operationele marge van 65% voor het lopende vierde kwartaal.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten