Top-5 Aandelen Global Large-Cap Value – Carbon Risk Score: Nordea aan kop

Duurzame beleggers kregen vorig jaar over het algemeen een flinke dreun te verwerken, nadat groeiaandelen een zeer teleurstellend jaar beleefden. Immers, duurzaam beleggen gaat vaak hand in hand met een hang naar deze stijl. Voor een meer gebalanceerde portefeuille zou een grotere blootstelling aan waardeaandelen welkom zijn, maar in die categorie zijn maar weinig duurzame fondsen te vinden. Als alternatief kan worden gekeken naar fondsen die op duurzame aspecten relatief goed scoren, zoals de Carbon Risk Score, oftewel het risico dat bedrijven lopen bij de transitie naar een koolstofarme economie.

Ronald van Genderen 13 november, 2023 | 7:58
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de grootste uitdagingen voor duurzame beleggers is het controleren van de beleggingsstijl van hun portefeuille. Bij het samenstellen van een duurzame portefeuille zal deze namelijk al snel richting een groeistijl buigen. Aandelen van duurzaam geachte bedrijven blijken maar al te vaak over groeikarakteristieken te beschikken. Dit kan gevolgen hebben voor het rendement wanneer bijvoorbeeld de groeistijl uit de gratie raakt, zoals in 2022. In dat jaar behaalde de MSCI World index een rendement van -12,78%, terwijl de MSCI World Growth index een verlies leed van maar liefst 24,57%. De MSCI World Value index wist daarentegen het verlies te beperken tot slechts 0,39%.

Voor een gebalanceerde portefeuille zouden duurzame beleggers dus ook blootstelling aan waardeaandelen nodig hebben. Echter, er zijn maar weinig duurzame beleggingsfondsen beschikbaar die in waardeaandelen beleggen. Uit een inventarisatie van Morningstar blijkt dat van de 156 fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde er slechts 17 over een duurzaam mandaat te beschikken.

Een mogelijke oplossing voor duurzame beleggers is het toevoegen van waardefondsen die weliswaar geen expliciet duurzame benadering hanteren, maar desondanks redelijk scoren op duurzaamheidscriteria, zoals bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk van de bedrijven in de portefeuille. Een hieraan gerelateerde maatstaf is de Portfolio Carbon Risk Score van Sustainalytics. Deze meet het materiële risico dat bedrijven lopen bij de transitie naar een koolstofarme economie, waarbij een lagere score duidt op minder risico.

De MSCI World index heeft een score van 7,54, maar daar binnen lopen de scores ver uiteen. Het zal geen verbazing wekken dat de energiesector, en dan vooral olie- en gasbedrijven als BP, Exxon Mobil en Shell, tot de meest risicovolle behoren met scores die variëren van 30 tot 60. Daarnaast behoren industrieën zoals de auto-industrie (en binnen deze industrie kennen General Motors, Nissan Motors en Subaru de slechtste Carbon Risk Score) en de luchtvaartindustrie (Air Canada, Deutsche Lufthansa en Southwest Airlines), ook tot degene met hoger risico. De gemene deler van deze aandelen is dat ze over het algemeen een waardekarakter hebben.

 

Gunstige scores

De andere kant van het spectrum wordt gevormd door bedrijven in de sectoren communicatie services (Netflix en The Walt Disney Co), gezondheidszorg (Danaher, Thermo Fisher Scientific en UnitedHealth Group) en technologie (Advanced Micro Devices, Keyence en NVIDIA). Veel van deze bedrijven hebben zelfs een Carbon Risk Score van 0.

Veel van deze aandelen beschikken over groeikarakteristieken. Er zijn echter ook nog voldoende aandelen te vinden die wel degelijk te bestempelen zijn als waardeaandelen en dus ook lage Carbon Risk Score kunnen overleggen. Een aantal daarvan zullen desondanks niet de goedkeuring kunnen dragen van duurzame beleggers, zoals de tabaksfabrikanten Altria Group, British American Tobacco en Philip Morris International, maar er blijven genoeg mogelijkheden over voor duurzame beleggers die waardeaandelen aan hun portefeuille willen toevoegen. Zo zijn er binnen de MSCI World index 213 aandelen die een lagere Carbon Risk Score hebben dan de score van 7,54 van de index. Daaronder vinden we onder andere Cisco Systems, Comcast en Johnson & Johnson.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf fondsen met de laagste, dus gunstigste Portfolio Carbon Risk Score in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend zijn die niet ouder zijn dan drie maanden.

Het fonds Nordea 1 - Global Stable Equity voert de ranglijst aan, terwijl dit het enige fonds in de top 5 is dat niet wordt beheerd volgens een ESG-mandaat. Het ervaren duo Claus Vorm en Robert Næss zijn de grondleggers van deze kwantitatieve benadering en staan sinds 2005 aan het roer van de strategie. De focus ligt op bedrijven met stabiele winsten en lage of gematigde volatiliteit van de aandelenkoersen. Hoewel de strategie dus geen uitgesproken duurzaamheidsmandaat kent, worden ESG scores van bedrijven desondanks wel in ogenschouw genomen.

De kwantitatieve benadering kent een grote hang naar de sectoren communicatie, defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en technologie, terwijl energie, financiële diensten, grondstoffen en industrie zijn onderwogen. Onder de aandelen met de laagste Carbon Risk Score treffen we onder andere The Cigna Group, CVS Health en Elevance Health aan.

Op de tweede plaats staat Schroder ISF Global Sustainable Value, dat een Morningstar Medalist Rating van Bronze heeft voor de distributievergoedingvrije C Acc EUR aandelenklasse. Het fonds werd pas in december 2021 geïntroduceerd en wordt sindsdien beheerd door het trio Roberta Barr, Liam Nunn en Simon Adler. Zij maken deel uit van het Schroder Global Value team dat meerdere wereldwijde en regionale waarde- en dividendstrategieën beheert en bestaat in totaal uit 12 beheerders en analisten.

Nunn en Adler zijn naast dit fonds ook betrokken bij het beheer van Schroder ISF Global Recovery wat eveneens een Morningstar Medalist Rating heeft van Bronze. Deze duurzame strategie belegt in waardeaandelen van ondernemingen die door het team worden gezien als leiders op het gebied van duurzaamheid binnen hun eigen industrie. De portefeuille is geconcentreerd met circa 35 tot 40 posities. Het fonds heeft geen enkele blootstelling aan de sectoren grondstoffen, energie en nutsbedrijven. Daarentegen is de sector communicatie sterk overwogen en maakt meer dan een kwart van de portefeuille uit. Manpower, ProSiebenSat1 Media en WPP zijn posities die behoren tot degenen met de beste Carbon Risk Score.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten