Fintechs onderuit door Worldline; trekt Adyen mee omlaag

Het vertrouwen in fintechs krijgt opnieuw een knauw nu Worldline onderuit gaat met een koersverlies van ruim 50% na een winstwaarschuwing. Het Franse onlinebetalingsbedrijf trekt de aandelenkoers van Adyen mee omlaag. De hoge groei van de betalingsverwerkers lijkt eindig.

Robert van den Oever 25 oktober, 2023 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Het waren grote beloftes met een groei die niet op leek te kunnen, maar de betalingsdienstverleners zoals Adyen (ADYEN) krijgen te maken met verlies van vertrouwen nu ook het Franse Worldline (WLN) tegenvallers meldt. Plotseling economische tegenwind en problemen in met name Duitsland zorgen voor omzetverlies dat zo groot is dat Worldline een winstwaarschuwing geeft voor 2023.

Het aandeel Worldine kelderde aan de beurs van Parijs woensdagochtend met zo'n 55% naar omstreeks €10, waarop de handel werd onderbroken. Worldine trekt het aandeel Adyen aan Euronext Amsterdam mee met een koersverlies van aanvankelijk 10%, dat later op de dag verminderde naar -7% op €641.

Worldline stelt in een toelichting: “Tijdens het derde kwartaal van 2023 ondervonden sommige van onze kernlanden een macro-economische vertraging, met name de Duitse markt. In deze landen zijn consumenten hun uitgaven nadrukkelijker gaan beleggen in niet-discretionaire sectoren, ten koste van discretionaire sectoren, wat een impact heeft op onze groei en winstgevendheid."

Daarnaast diende zich een ander probleem aan: “Geconfronteerd met de algemene toename van cybercriminaliteit, de opkomst van nieuw frauduleus gedrag en de aanscherping van regelgevingsrichtlijnen en marktbeperkingen, hebben we ons risicobereidheidsbeleid aangescherpt.” Die toename van cybercriminaliteit heeft het bedrijf gedwongen om verschillende contracten op te zeggen, met omzetverlies tot gevolg.

Morningstar-analist Niklas Kammer ziet twee problemen in deze ontwikkelingen: ten eerste de abruptheid van de verandering in consumentengedrag die het management van Worldline volledig verrast lijk te hebben. Dat zaait twijfel over de vooruitblik die het bedrijf geeft. Tweede is dat het management eerder benadrukte dat Worldline goed bestand zou zijn tegen wisselingen tussen discretionaire en non-discretionaire uitgaven. Dat blijkt nu allesbehalve het geval te zijn. De winstmarge op discretionaire bestedingen, zoals reizen, verblijf en ontspanning, veel hoger dan non-discretionair, bijvoorbeeld online boodschappen bestellen.

Volgens de analist creëert dat nog meer onzekerheid over de guidance die et bedrijf geeft voor de toekomst. Hij zet het aandeel Worldline Under Review en daarmee ook de Fair Value.

 

Verwachtingen verlaagd

De betalingsverwerker is een van de grootste spelers in Europa en verwacht nu een organische groei van tussen de 6% en 7% voor 2023 (was eerder 8-10%), een bruto-exploitatieoverschot (“OMDA” in bedrijfsjargon) van ongeveer €1,1 miljard (een daling van 150 basispunten waar eerder werd gerekend op een stijging van meer dan 100 basispunten) en een vrije-kasstroom conversieratio van 30-35% (was eerder 46-48%).

Voor 2024 mikt het bedrijf op een verbetering van het bruto-exploitatieoverschot van €100 miljoen, maar gaf geen verdere details over hoe dit zou worden bereikt.

Het besluit om de dienstverlening aan bepaalde klanten stop te zetten zal resulteren in een omzetverlies van €130 miljoen in 2023, waarvan €30 miljoen in de tweede helft en ongeveer €100 miljoen in de eerste helft van 2024. Ook is €200 miljoen aan kostenbesparingen aangekondigd voor 2025.

 

Al langer onzekerheid


In het derde kwartaal boekte het bedrijf een omzet van €1,18 miljard, een stijging van 4,8% bij constante wisselkoersen, waar 7,2% was verwacht door analisten. Volgens analisten van Jefferies impliceert de verlaagde verwachting voor dit jaar een 'organische groei in het vierde kwartaal van 2-5% versus een consensus van 8,4%'. De beoogde kostenbesparingen zullen de impact op de OMDA-winst verzachten, maar 'de algemene bezorgdheid over een langdurige neergang zal waarschijnlijk tot verdere onzekerheid over het herstel leiden', aldus de analisten.

Die onzekerheid leeft al in de markt sinds de halfjaarcijfers van Adyen van afgelopen augustus. Toen meldde Adyen tegenvallende omzet- enwinstcijfers. De omzet viel tegen doordat de groei flink vertraagde in de Verenigde Staten en de operationele winst daalde omdat Adyen veel kosten maakte voor het binnenhalen van nieuwe mensen om toekomstige groei te kunnen aanjagen. Een bewuste keus, zei Adyen's co-CEO Pieter van der Does toen.

De hapering van de groei in de VS bij Adyen wakkerde de vrees aan dat aanhoudend hoge groei in markten waar je geen koploper bent, niet vanzelfsprekend is. Als de concurrentie verhevigt, blijkt betalingsverwerking zowat een commodity te zijn, viel te horen bij geschrokken analisten. Macro-economisch leidt een afkoelende economie simpelweg tot minder betalingstransacties als consumenten meer de hand op de knip houden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten