Aandeel ARM overgewaardeerd, maar businessmodel is ijzersterk

Het aandeel ARM zakte na een aanvankelijk succesvolle beursintroductie terug naar een koers omstreeks het niveau van zijn introductieprijs. Morningstar volgt ARM vanaf nu en vindt het aandeel veel te duur. Wel is het businessmodel ijzersterk waardoor ARM een Wide Moat rating krijgt.

Robert van den Oever 20 oktober, 2023 | 11:38
Facebook Twitter LinkedIn

arm

Morningstar volgt vanaf nu het aandeel ARM Holdings (ARM), de ontwikkelaar van architectuur voor chips die in september naar de beurs ging en een notering kreeg aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Naar die beursgang werd reikhalzend uitgekeken door de markt, maar vooralsnog is het geen succes te noemen. Na de beursintroductie op $51 steeg het aandeel en leek het enkele dagen op weg naar de $60, maar al snel zette de koers een glijvlucht in en momenteel koerst het weer in de buurt van zijn introductieprijs.

Morningstar-analist Javier Correonero, die sinds kort binnen Morningstar's aandelenresearchteam de chipsector volgt, vindt het aandeel bij de huidige waardering veel te duur. Hij calculeert een reële waarde (Fair Value zoals Morningstar het noemt) van $34. Dat cijfer waardeert ARM op 41 keer en 31 keer de operationele winst (EBIT) voor respectievelijk 2024 en 2025.

Dat vindt analist Correonero al aan de hoge kant, laat staan de waarderingen op basis van de IPO-prijs van $51: "We hebben moeite om de hoge IPO-waardering van ARM te rechtvaardigen, ondanks de goede groeivooruitzichten. Bij $51 per aandeel zouden de EBIT-multiples uitkomen op respectievelijk 59 en 41 keer. Wij vinden de aandelen overgewaardeerd." 

 

IJzersterk businessmodel

De analist wijst ook op de risico's omtrent ARM. Want ondanks een zeer sterk bedrijfsmodel is Arm niet vrij van risico's en daarom kent de analist het bedrijf een High Uncertainty Rating toe. ARM verkoopt geen chips, maar ontwikkelt chiparchitectuur en geeft zijn intellectueel eigendom in licentie aan zijn klanten. Bovenop de licentie-inkomsten krijgt ARM een royaltypercentage van de waarde van de geproduceerde chips (gemiddeld 1,7%). Als bijvoorbeeld een smartphone van $1.000 voor $200 aan ARM-inhoud bevat, krijgt Arm $3,40 (1,7% van $200). Naast de volumegroei heeft ARM volgens de analist potentieel om zijn royaltytarieven gestaag te verhogen, omdat het nieuwe functies ontwikkelt die de prestaties van chips verbeteren. Daardoor kan het royaltytarief stijgen van 1,7% nu naar 2,5% in 2030.

ARM heeft een ongeëvenaarde marktpositie in apparaten die op batterijen werken. Het heeft een marktaandeel van 99% in smartphone-CPU's en 65% in andere mobiele chips, terwijl het ook zijn intrede doet in de datacenter- en automarkten. Analist Correonero ziet de grootste groeimogelijkheden in de datacenter business. Energie is een van de belangrijkste kostenposten van een datacenter, dus minimaliseren van het energieverbruik is van het allergrootste belang. ARM heeft marktaandeel gewonnen omdat het dankzij energiezuinigere CPU's meer computerkracht kan genereren, waardoor het stroomverbruik per eenheid wordt verminderd.

De analist voorziet een omzetgroei van 11% op jaarbasis voor de komende tien jaar, waarbij de operationele marges stijgen van 23% in 2023 naar 39% in 2026 door het operationele hefboomeffect.

 

Wide Moat door langdurige klantrelaties

ARM krijgt van analist Correonero een Wide Moat rating op basis van overstapkosten en immateriële activa. Zodra een bedrijf een chip in een bepaalde architectuur ontwikkelt, accepteert het impliciet dat toekomstige nieuwe generaties van de chip in diezelfde architectuur zullen worden gemaakt. Zelfs voor grote bedrijven als Apple kan het jaren en miljoenen dollars kosten om van architectuur te veranderen, zoals gebeurde met Mac-laptop-CPU's die overstapten van Intel's x86 naar ARM.

Arm heeft dus langdurige relaties met zijn klanten, waardoor het inzicht krijgt in de toekomstige ontwerpen van klanten, waardoor R&D-innovatie mogelijk wordt. ARM-producten hebben ook een zeer lange houdbaarheid: 46% van de bedrijfsomzet komt nog steeds uit producten die tussen 1990 en 2012 zijn uitgebracht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten