Europese defensie-aandelen stijgen na aanval op Israel

Het militaire conflict leidt tot forse bewegingen op de financiële markten, waarbij aandelen van defensiebedrijven sterk stijgen op de Europese beurzen. De Israelische beurs van Tel Aviv is significant gedaald.

Ollie Smith 09 oktober, 2023 | 0:04
Facebook Twitter LinkedIn

Israel soldiers

De Europese defensie-aandelen stegen maandagochtend bijna allemaal nadat de Israëlische regering had aangekondigd dat burgers Gaza moesten evacueren na een georganiseerde aanval van Hamas tijdens het weekend.

De Europese defensie-aandelen zijn gestegen als reactie op deze aanzienlijke escalatie van het geweld in het Midden-Oosten. Op het moment van schrijven op maandagochtend steeg het aandeel Rheinmetall met 5,7%, BAE Systems met 4,2%, terwijl het Italiaanse Leonardo met 5,7% steeg. Andere reuzen hebben dit voorbeeld gevolgd. Dassault Aviation stijgt 4,5%, terwijl Thales 4,6% in de plus staat.

Ook olie-aandelen staan maandagochtend op winst. Het aandeel Shell (SHELL) wint in Amsterdam bijna 3% en BP (BP) stijgt in Londen ruim 2%.

"Zoals bijna altijd heeft een escalatie van de spanningen in de regio de olieprijzen doen stijgen. Dit is onvermijdelijk gezien het feit dat een groot deel van de oliereserves en -productie in de wereld daar geconcentreerd is", aldus beleggingsdirecteur Russ Mould van AJ Bell: “Een zeldzaam energieaandeel dat niet profiteerde van hogere prijzen was Energean, dat een substantieel gasveld aan het ontwikkelen is voor de kust van Israël en daarom midden in de huidige onzekerheid zit.”

In Tel Aviv is intussen de Israëlische TA-35 significant gedaald. Op maandagochtend noteert deze 0,3% lager na een forse daling van 4,8% een dag eerder.

 

Gecoördineerde aanval

Op zaterdagochtend begonnen Hamas-strijders een wat een gecoördineerde aanval lijkt te zijn op diverse burgerdoelen – een daarvan was het Supernova muziekfestival in de Negev woestijn. De Israëlische autoriteiten stellen dat de aanval meer dan 600 mensen het leven heeft gekost. Gedurende het weekend kwam er beeldmateriaal naar buiten dat laat zien dat Hamas-leden geweld plegen tegen burgers.

De Israëlische luitenant-kolonel Jonathan Conricus omschreef de gecoordineerde aanval in historische termen: "Dit kan een 9/11 en een Pearl Harbour in één zijn." Op zondag betuigden de Amerikaanse president Biden en andere Westerse regeringen steun aan Israel.

Israel zet zijn leger in en voert tegenaanvallen uit tegen wat het noemt Hamas "terroristen", waaronder artillerie- en luchtaanvallen op Gaza. In de Gaza strook zijn al honderden burgers gedood. De Verenigde Naties proberen gevluchte en ontheemde burgers op te vangen en is in contact met beide kampen om vrede te brengen in de regio.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten