'Pessimisme rond China is overdreven'

VIDEO - De Chinese markt staat er minder slecht voor dan het nieuws ons doet geloven en daarom moeten beleggers zich voorbereiden om opnieuw de Chinese markt op te gaan, zodra het sentiment keert en de economie gaat aantrekken, zegt Andy Rothman van Matthews Asia.

Sunniva Kolostyak 06 september, 2023 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. Het lijkt alsof iedereen momenteel pessimistisch is over China en het is een van de slechtst presterende markten dit jaar. Maar niet iedereen is even pessimistisch. Bij mij is vandaag Andy Rothman van Matthews Asia en hij heeft een iets positievere outlook.

Andy, dank dat je hier bent. Laten we beginnen met de grote vraag: what's happening? Wat gaat er niet goed voor China op dit moment?

Andy Rothman: Dank dat ik vandaag hier mag zijn. Ik weet dat veel mensen pessimistisch zijn over China omdat ze zich zorgen maken over structurele problemen zoals de schuldenlast en de vastgoedmarkt, maar ik ben iets minder pessimistisch, omdat ik denk dat die problemen niet zo groot zijn. Ik denk niet dat China zich in een crisismodus bevindt.

Wat volgens mij de grote problemen zijn, is het gebrek aan vertrouwen onder Chinese ondernemers, de eigenaren van kleine bedrijven die de drijvende kracht zijn achter de banencreatie, de welvaart en de innovatie in China, en onder de consumenten. Ze maken zich zorgen over waar het overheidsbeleid naartoe gaat, vooral ten aanzien van de particuliere sector, het grootste deel van de economie.

Dus ik denk dat de oplossing relatief eenvoudig is. De regering hoeft de mensen alleen maar gerust te stellen dat de trend van openheid en hervormingen, die de Chinese economie meer richting de markt en minder richting de overheid leidt, weer op de goede weg is. En zodra het vertrouwen onder Chinese zakenmensen en huishoudens weer op gang komt, zal ook het vertrouwen onder beleggers weer aantrekken.

Kolostyak: Laten we nog even bij de regering blijven, want er is behoorlijk wat geopolitieke spanning met betrekking tot China. Ik ben dus benieuwd naar jouw kijk op hoe jij dat zich ziet ontwikkelen.

Rothman: Het goede nieuws is dat ik denk dat de regering-Biden in april haar benadering van China begon te herijken. Toen hield minister van Financiën Janet Yellen een toespraak over het Amerikaans-Chinese beleid. En in de loop van de zomer hebben we drie kabinetsfunctionarissen, waaronder Yellen, naar China zien gaan. Recentelijk was de minister van Handel, Gina Raimondo, aanwezig. De betrokkenheid neemt dus weer toe. De dialoog komt weer op gang. De betrekkingen tussen de VS en China zullen niet snel beter worden, maar ik denk dat deze herijking betekent dat het onwaarschijnlijk is dat deze nog verslechteren.

Maar laten we ook niet vergeten dat China in werkelijkheid een door de binnenlandse vraag aangedreven economie is, net als onze economieën. Handel speelt geen grote rol in de Chinese economie. Deze politieke spanningen zouden dus kunnen wegen op het sentiment van buitenlandse investeerders. Maar ik denk niet dat ze een significante invloed hebben op de binnenlandse consumptie, de binnenlandse vraag en het binnenlandse beleggerssentiment.

Kolostyak: Dus als ik het goed begrijp, is China op dat moment waarschijnlijk niet zo bezorgd over het vervreemden van westerse markten. En is geopolitieke spanning in die context überhaupt van belang?

Rothman: Ja. Ik wil teruggaan naar het verhaal over de binnenlandse vraag. Dit is niet het China van je grootvader, waar handel een groot deel van uitmaakte. Zelfs de productie speelt nu een veel minder grote rol. Vorig jaar was het elfde jaar op rij waarin het tertiaire deel van het BBP, de diensten, het grootste deel uitmaakte. En het is de binnenlandse consumptie die tegenwoordig bijna alles in China aanstuurt. Nogmaals, geen handel.

En sommige van die cijfers zijn niet slecht. Als je bijvoorbeeld terugkijkt op het tweede kwartaal in China, bedroeg de reële, voor inflatie gecorrigeerde inkomensgroei in juli 8%. De omzet van restaurants en bars steeg met 16% op jaarbasis. In de eerste zeven maanden stegen de consumentenuitgaven aan diensten met 20%. Dus hoewel er zwakke delen van de Chinese economie zijn, bijvoorbeeld de vastgoedsector, gaat het met een groot deel van de economie goed.

En dus denk ik ook dat we moeten onthouden dat buitenlanders ook geen grote rol spelen op de Chinese aandelenmarkt. Als je naar de binnenlandse markt van A-aandelen kijkt, bezitten buitenlanders ongeveer 5% van de marktkapitalisatie. De Chinese regering concentreert zich dus terecht op wat er thuis gebeurt als ze aan haar economie denkt.

Kolostyak: Hoe moeten buitenlandse beleggers dan over China denken? 

Rothman: Ik begrijp waarom buitenlandse beleggers pessimistisch zijn over China. Het politieke klimaat in onze landen ten aanzien van China is momenteel moeilijk. Een groot deel van het verhaal over China is volgens mij overdreven negatief. Kijk bijvoorbeeld naar de vastgoedmarkt. Elke dag zien we in het nieuws dat er een crisis op de vastgoedmarkt is. Maar laten we niet vergeten dat de verkoop van nieuwe huizen op basis van vierkante meters in de eerste zeven maanden van dit jaar 74% bedroeg van wat het in 2019 was, voordat de pandemie begon. Zwak dus, maar geen crisis. De prijzen van nieuwe huizen bleven in juli jaar-op-jaar stabiel en vergeleken met twee jaar geleden liggen ze 2% lager, maar 18% hoger vergeleken met vijf jaar geleden en meer dan 40% hoger dan tien jaar geleden. Geen crisis dus.

Dus ik denk dat als beleggers enige troost vinden in het verhaal dat ik hier beschrijf, ik je niet noodzakelijkerwijs zou aanmoedigen om vandaag de markt te betreden, omdat er overhang en zorgen zijn, maar ik zou nu wel mijn due diligence doen, want laten we niet vergeten dat China de op één na grootste economie ter wereld is. De Chinese economie is doorgaans jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de mondiale groei. Dat is een groter aandeel van de mondiale groei dan dat van de VS, Europa en Japan samen.

Dus, willen u of uw klanten daar enige blootstelling aan hebben, vooral omdat dit over het algemeen niet gecorreleerd is met de Amerikaanse markt? Dus ik zou nu mijn due diligence doen en bedenken hoe ik voorbereid kan zijn voor het moment dat de Chinese markt en de Chinese economie gaan keren, zodat je klaar bent om op dat moment weer de markt op te gaan.

Kolostyak: Andy, dank je wel dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten