Top-5 EMD in lokale valuta: DPAM aan kop

Menig analist verwachtte dat opkomende economieën ook in 2023 kwetsbaar zouden zijn voor rentestijgingen, maar de schade lijkt mee te vallen en dat is beleggers niet ontgaan.

Thomas De Fauw 24 juli, 2023 | 8:12
Facebook Twitter LinkedIn

De JPM GBI-EM Global Diversified index sloot het tweede kwartaal af met een winst van 2,1 procent gemeten in euro’s wat het year-to-date rendement op 5,5 procent brengt. Daarmee is het een van de best presterende obligatie indices tot dusver dit jaar. Het optimisme onder Europese beleggers was merkbaar in april en mei met een instroom van rond de 1,5 miljard euro voor emerging market obligatiefondsen in lokale valuta. Strategen van vermogensbeheerders, zoals Amundi, Schroders en BlackRock, zijn ook positief over deze activaklasse en anticiperen op renteverlagingen door de lokale centrale banken.

Het positieve rendement van de index dit jaar is deels te verklaren door gunstigere wisselkoersontwikkelingen met name in Zuid-Amerika waar de Braziliaanse real per eind juni bijna 9 procent apprecieerde ten opzichte van de dollar. De Mexicaanse peso deed het nog beter met een winst van 13,8 procent. Maar zoals vaak is er veel divergentie tussen opkomende economieën. Terwijl de Thaise baht (-2,8 procent) zijn verlies wist te beperken, verloor de Zuid-Afrikaanse rand 9,1 procent van haar waarde in de eerste jaarhelft van 2023. De dollar apprecieerde dan weer 27 procent ten opzichte van de Pakistaanse rupee en het land moest een beroep doen op het IMF om een dreigend faillissement te voorkomen.

 

Het inflatiespook lijkt verdreven

Beleggers in emerging-market obligaties beoordelen de financiële stabiliteit van landen door hun fiscale positie, monetaire omstandigheden en beleidsdoelstellingen te onderzoeken.
In tegenstelling tot de crisissen in de jaren 80 en 90 in Latijns Amerika en Zuidoost-Azië, gingen veel van de grotere opkomende markten de Covid-19 pandemie in met een sterker banksysteem en meer fiscale discipline.

Ook op monetair vlak reageerden centrale banken in opkomende economieën relatief snel en kordaat op prijsstijgingen. Zo werd in Mexico de beleidsrente sinds juni 2021 met 725 basispunten verhoogd tot 11,3%. De inflatie in opkomende markten ligt op een paar uitzonderingen na vandaag de dag niet hoger dan in de meer ontwikkelde landen (The Economist’s 2023 voorspelling: India 5,3%; Indonesia 3,8%; Zuid Korea 3%; Brazilië 4,8%; Mexico 5,5%; China 1,2%), wat doet vermoeden dat centrale banken het einde van de verkrappingscyclus al kunnen ruiken.

 

Turkije terug op de goede weg?

Een uitzondering is Turkije, dat op monetair vlak een achterstand heeft goed te maken. De Turkse centrale bank, onder leiding van gouverneur Hafize Gaye Erkan, verhoogde in juni de 1-weekse repo rente van 8,5 procent naar 15 procent, maar de markt verwachtte duidelijk meer van de voormalige directeur van Goldman Sachs, want de Turkse lira verloor aan waarde sinds haar aanstelling. De US dollar/ Turkse lira koers noteerde eind juni 2023 aan 26, terwijl dat in 2014 nog onder de 2,5 was.

Verdere renteverhogingen worden verwacht in de komende maanden, maar een zekerheid is dat niet. Jarenlang volgde de Turkse centrale bank, mede onder invloed van president Erdogan, immers een onorthodox beleid waarbij het ondanks de torenhoge inflatie de beleidsrentes bleef verlagen. De centrale bankiers die hierin niet meegingen werden prompt ontslagen.

 

De Top-5

Voor de Top-5 van deze week kijken we naar de best presterende fondsen in de eerste jaarhelft van 2023 die beleggen in emerging market obligaties in lokale valuta.

Bovenaan staat het DPAM L Bonds Emerging Markets Sustainable fonds, een van de grotere fondsen binnen deze categorie die excellente prestaties kan voorleggen sinds haar lancering in maart 2013. Het fonds wordt sinds januari 2018 beheerd door Michael Vander Elst. Hij kreeg in mei 2019 het gezelschap van Hugo Verdiere die overkwam van Candriam. Vander Elst is sinds 2018 actief voor Degroof Petercam Asset Management en werkte voorheen onder meer voor AXA Bank en ABN AMRO. Het fonds belegt hoofdzakelijk in staatsobligaties uitgegeven in opkomende markten en maakt actief gebruik van macro-economische, krediet- en duurzaamheidsanalyses. Dit is een Article 9 fonds onder SFDR wat zeer uniek is binnen deze categorie.

Op plek vier in de top-5 staat het Capital Group’s EM Local Debt fonds dat van Morningstar analisten een Bronze rating krijgt voor deze fondsklasse. De strategie wordt momenteel beheerd door de ervaren Kirstie Spence, Robert Neithart en Luis de Oliveria, maar Neithart gaat aan het eind van dit jaar met pensioen. De drie hebben gemiddeld 30 jaar ervaring waaronder 28 jaar bij Capital Group. Eerder dan een consensus te zoeken is elke beheerder verantwoordelijk voor het beheer van ongeveer een derde van de portefeuille. Met ingang van 1 oktober 2023 zal het grootste deel van Neithart’s portefeuille worden beheerd door het zevenkoppig analistenteam van Capital Group.

Het proces combineert top-down macro inzichten met bottom-up fundamentele analyse. Het leeuwendeel van het vermogen wordt belegd in obligaties in lokale valuta, maar beheerders hebben enige ruimte om off-benchmark te gaan. De duration van de portefeuille, een maatstaf voor de rentegevoeligheid, kan met 1 jaar verschillen van die van de JPM GBI-EM Global Diversified benchmark. Landenselectie is waar het team verwacht de meeste waarde toe te voegen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten