Top-5 wereldwijde aandelen: DPAM aan kop

Met een fraaie plus van ruim 6% in het tweede kwartaal van 2023 staat de MSCI World index na het eerste halfjaar op een royale winst van 12,58%. Een geleidelijk dalende inflatie, meevallende bedrijfscijfers en de hoop dat centrale banken aan het eind van de verkrappingscyclus zijn aangekomen drukte de zorgen over de soliditeit van Amerikaanse regiobanken, de houdbaarheid van vastgoedfinancieringen en de sputterende Chinese economische groei naar de achtergrond.

Jeffrey Schumacher, CFA 10 juli, 2023 | 8:09
Facebook Twitter LinkedIn

Het toverwoord van het tweede kwartaal was echter wel AI. Bedrijven die kunnen profiteren van de mogelijkheden en oplossingen die kunstmatige intelligentie kan bieden werden door beleggers stevig omarmd, met Nvidia als het meest illustere exponent van de AI-euforie. De chipmaker werd de eerste semiconductorfabrikant die de marktkapitalisatiegrens van 1 biljoen dollar doorbrak na sterke resultaten en het afgeven van optimistische groeiverwachtingen. Het aandeel schoot in het tweede kwartaal nog eens ruim 50% omhoog, na in het eerste kwartaal al 86% te zijn gestegen. Een plus van ruim 180% in euro maakt dat Nvidia een van de absolute smaakmakers was van de eerste jaarhelft.

Datzelfde kan ook gezegd worden van Apple, het bedrijf dat op het slot van het kwartaal een recordwaardering bereikte van meer dan 3 biljoen dollar. Gezamenlijk met Tesla, Meta Platforms, Amazon.com, Microsoft en Alphabet vormen ze een selecte groep, ook wel aangeduid als de Magnificent Seven, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de beste eerste jaarhelft sinds 1983 van de technologie-gedomineerde Nasdaq, met een winst van 36% in euro.

Gemiddeld stegen de koersen van deze elitegroep met 85% in euro over de eerste zes maanden van 2023, tegenover ongeveer 7% voor de overige 493 aandelen die de S&P 500 index vormen. Het verklaart ook het grote verschil tussen het rendement van 14,1% voor de S&P 500 index en de gelijkgewogen variant van de index die niet verder komt dan een plus van 4,4% over de eerste jaarhelft.

 

Sectoren

Een andere sector die uitblinkt is die van cyclische consumentengoederen. Hoewel het scenario van een naderende recessie nog steeds reëel is, zijn de producenten van luxegoederen zeer goed bestand gebleken tegen de economische tegenwind. LVMH presenteerde, mede dankzij solide resultaten in China, uitstekende kwartaalcijfers wat het luxeconcern als eerste Europese bedrijf een marktwaarde van meer dan 500 miljard dollar gaf. Ook concurrenten zoals Moncler en Hermes zagen hun koersen tientallen procenten oplopen in de eerste jaarhelft. Tegenover de luxemerken doen de fabrikanten van fast-fashion zoals Inditex en H&M eveneens goede zaken en profiteren Booking, Carnival en Airbnb van reislustige consumenten.

Een veel minder florissant jaar is het vooralsnog voor de energiesector, die vorig jaar nog een van de weinige schuilplaatsen voor beleggers bleek. Dalende olieprijzen leidde tot een verrassende productieverlaging door de olieproducerende landen verenigd in de OPEC+ alliantie met meer dan 1 miljoen vaten, bovenop de 2 miljoen vaten per dag die al eerder uit de markt werden gehaald. Met een verlies van 6% is de MSCI World Energy de rode lantaarndrager per eind juni.

 

De Top-5

De top-5 aandelen wereldwijd, gebaseerd op het rendement over het eerste half jaar van 2023 voor de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd waarvan een recente volledige portefeuille beschikbaar is, wordt aangevoerd door DPAM INVEST B - Equities NewGems Sustainable dat in 2020 een buitengewoon succesvol jaar kende, maar daarna achterbleef toen het sentiment kantelde en meer waardegeoriënteerde aandelen beter presteerden. Daarnaast moet het fonds door het vertrek van beheerders Alexander Roose en Quirien Lemey in 2021 belangrijke ervaring en expertise missen. Dries Dury en Tom Demaecker bleven aan boord en vormen nu met Jonathan Graas en Aurelien Duval het kwartet dat de strategie overziet.

Een welkome opsteker is dan ook het herstel in prestaties dat het team in het eerste halfjaar van 2023 kan overleggen. De strategie, die onveranderd is gebleven, belegt in wat de beheerders beschouwen als de bedrijven van de toekomst. Het team identificeert dergelijke bedrijven aan de hand van het acroniem NEWGEMS (trends en thema's van activiteiten met betrekking tot nanotechnology, ecology, well-being, generation Z, E-society, Industry 4.0 en security) en op basis van ESG-criteria.

Onder de grootste posities in de circa 75 namen tellende portefeuille vinden we enkele bekende namen waaronder Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet en Apple. Hoewel deze bedrijven allemaal fraaie rendementen behaalden in het eerste halfjaar van 2023, werd de mede gedreven door posities in BE Semiconductor, Advanced Micro Devices en Airbnb.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten