Dividend springt eruit bij strategic beta ETF's

Het landschap van strategic beta ETF's laat over 2022 een opmerkelijke vorkeur van beleggers zien voor dividend georiënteerde strategieën. Die haalden het meeste nieuw vermogen op en groeiden daardoor het hardst. In een woelig beursklimaat zochten beleggers meer dan ooit naar ETF's met een stabiel en regelmatig inkomstenprofiel. Morningstar analyseert de trends en de fund flows.

Sara Silano 05 juli, 2023 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn

In 2022 vertoonden in Europa gevestigde strategic beta exchange-traded products (ETP's) een aanzienlijke volatiliteit in beheerd vermogen en fund flows. Strategic beta fondsen zijn er vooralsnog niet in geslaagd om in Europa hetzelfde enthousiasme op te wekken onder beleggers als in de Verenigde Staten.

Er is echter een groep ETF's waar Europese beleggers wel van houden: dividendstrategieën. Dividend-ETF's boden een aantrekkelijk alternatief voor beleggers die op zoek waren naar reguliere inkomsten. Morningstar analyseert de ontwikkelingen in het landschap van strategic beta-ETF's voor Europa en de prestaties over 2022.

Vaak wordt deze categorie 'smart beta' genoemd, maar Moningstar hanteert de term strategic beta en die refereert in grote lijnen naar een groep indices en de ETP's en andere beleggingsproducten die deze volgen. De meeste van die producten proberen een hoger rendement te boeken dan de index of het risico te minimaliseren ten opzichte van meer traditionele benchmarks.

Andere proberen de vaak aangehaalde nadelen van standaardbenchmarks aan te pakken, zoals het negatieve effect van contango in long-only grondstoffenfuturesindexen en de overweging van de emittenten met de meeste schulden in marktkapirtalisatie-gewogen obligatie-benchmarks. Deze indices kunnen ook gericht zijn op het vastleggen van een specifieke factor of reeks factoren, zoals waarde, momentum, kleine omvang, lage volatiliteit of kwaliteit.

 

Beleggers omarmen dividendfondsen 

Volgens Morningstar's Global Guide to Strategic-Beta Exchange-Traded Products stroomde in 2022 het meeste vermogen, namelijk $6,7 miljard naar dividendstrategieën in Europa. Dividendstrategieën presteerden beter dan de markt voor strategic beta als geheel, want die kende een netto-instroom van $3,2 miljard. In Europa bereikte het netto beheerd vermogen in strategic beta-ETP's vorig jaar ongeveer $96 miljard. Dat cijfer was goed voor een bescheiden marktaandeel van ongeveer 6,8% in de totale Europese ETP-markt.

"Gedurende 2022 vertoonden in Europa gevestigde strategic beta-ETP-activa en -stromen een aanzienlijke volatiliteit als gevolg van uitdagende prestaties op de aandelenmarkt en fluctuaties in wisselkoersen", zegt Monika Calay, directeur passieve strategieën bij Morningstar. "Deze volatiliteit kwam tot uiting in de fluctuerende netto-activa van strategic beta-ETP's, die in maart een piek van $114 miljard bereikten, maar in september een aanzienlijke uitstroom kenden en daardoor een laagte punt van 2022 op $85,4 miljard aantikten".

 

Waarom is dividend zo populair? 

Aangezien 2022 een periode van historische neergang op de wereldmarkt markeerde en zelfs obligaties niet zo veilig aanvoelden, moesten veel beleggers hun inkomensstrategieën heroverwegen. Tegen die achtergrond boden dividendfondsen een aantrekkelijk alternatief voor wie op zoek was naar een vast inkomen en een zekere mate van stabiliteit.

Dividend strategice beta-ETP's staan bovenaan de voorkeuren van beleggers, niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld. In 2022 haalden ETP's die behoren tot de categorie Dividend Strategic Beta wereldwijd netto $ 85 miljard aan nieuw geld op, goed voor 52% van de totale wereldwijde netto-instroom in strategice beta producten.

In de VS, de grootste markt ter wereld, behaalde Morningstar's categorie dividend strategic betagroep in 2022 de eerste plaats op de ranglijst van fund flows, goed voor $ 69,8 miljard aan nieuw geld. Dat vertaalde zich in een organische groei van 21%, het hoogste cijfer sinds 2013, toen de activa nog maar eenderde daarvan bedroegen.

De opwaartse trend voor dividendstrategieën zet dit jaar door. In Europa was het eerste kwartaal ruimschoots positief met bijna 2 miljard aan instromen. Het was het op twee na beste kwartaal ooit (na het tweede en eerste kwartaal van 2022). De instroom in dit type fondsen is sinds januari 2022 sterk hersteld na een lange periode van bescheiden instromen.

 

Momentum kent grote uitstroom

Afgezien van dividendstrategieën vertoonden andere strategische bèta-ETP-activa en -stromen een aanzienlijke volatiliteit in 2022. De meeste van hen hadden te maken met een grote uitstroom in september, toen de Morningstar Global Net Return Index in de loop van de maand met meer dan 9% daalde, een van de ergste maandelijkse dalingen in de afgelopen twee decennia.

Het marktsentiment werd in september gedrukt door zorgen over hoge inflatie en het besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen, wat de marktonzekerheid verder deed toenemen. Bovendien was er de aanhoudende impact van de pandemie van het coronavirus, waaronder verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens, marktvolatiliteit en verhoogde verkoopdruk ontstonden. In die omgeving ondervonden Momentum- en Commodity-ETP's de grootste uitstroom met $ 2,1 miljard.

 

Risicostrategieën maken comeback 

Tot de weinige strategic betafondsen met met netto-instroom in 2022 behoorden risicogeoriënteerde strategieën. Die boekten een instroom van $ 785 miljoen en hun beheerd vermogen groeide tot $ 13,4 miljard. Het cijfer is niet verrassend in een klimaat van marktturbulentie. Risicogeoriënteerde ETP's in Europa bestaan meestal uit strategieën met minimale variantie of lage volatiliteit, die beleggers een evenwicht proberen te bieden tussen blootstelling aan de aandelenmarkt en het minimaliseren van risico's.

Sinds begin 2023 overheerst echter uitstroom, waarschijnlijk omdat beleggers inmiddels in de gaten hebben dat risicogeoriënteerde strategieën het best presteren in neergaande markten.

sb etf 1

 

De grootste strategic beta fondsen 

De voorkeur van beleggers voor hoog dividend ETF's komt tot uiting in de rangschikking van de individuele Europese ETP's. Omdat beleggers het meeste geld in dividendproducten stoppen, komen die als grootste uit de bus: bovenaan de lijst vinden we de SPDR® S&P US Dividend Aristocrats ETF met een beheerd vermogen van $4,8 miljard (per 31 december 2022) en een Morningstar Medalist Rating van Silver.

Twee andere dividend-georiënteerde producten in de top-10 zijn: Vanguard FTSE All World High Dividend Yield ETF met $3,2 miljard aan assets en een Gold Medalist Rating en de iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF die $2,1 miljard aan assets heeft en een Neutral Medalist Rating (ratings per 31 mei 2023).

sb etf 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten