Marktbarometer juni: waarde verslaat groei dankzij Shell

De waarde-stijl wist in juni groei te verslaan, onder meer dankzij Shell en de grote Europese banken. Maar gemeten over de eerste helft van 2023 is de groei-stijl aan de winnende hand. Dit is Morningstar's Marktbarometer over juni.

Fernando Luque 04 juli, 2023 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn

In de eerste zes maanden van 2023 hebben groei-aandelen het duidelijk beter gedaan dan waarde-aandelen: kijken we naar de Europese large-cap aandelen dan boekte het stijlsegment large-cap groei een rendement van 22,4% in de eerste helft van 2023, versus 12,6% voor large-cap waarde.

In de voorbije maand juni valt op dat over die periode juist waarde de overhand had boven de groei-stijl, en dat ook nog eens in alledrie de marktkapitalisaties; large-, mid-, en small-caps. Het stijlsegment large-cap waarde won 4,4% in juni versus 3,3% voor large-cap groei. Bij de mid-caps was het verschil veel groter; 5,5% winst tegen een verlies van 0,2%.

Heat maps

De sterke performance van de twee belangrijke sectoren voor de waarde-stijl, financials en energie, verklaart het verschil in rendement. De energiesector won 4,9% in juni en financials 4%, waar de Morningstar Europe NR index 2,3% won. De grootste bijdrage in juni kwam van Shell, dat 5,7% winst noteerde. De oliereus heeft de grootste marktkapitalisatie in het segment large-cap waarde. 

In de bankensector vielen de Italiaanse en Spaanse banken op: UniCredit won 18,7%, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 14,9% en Banco Santander 11,1%. Nog een sector die de waarde-stijl vooruit hielp was automotive; de grote Duitse namen zoals BMW en Volkswagen boekten koerswinsten van respectievelijk 10,4% en 5,5% in juni.

In het segment large-cap groei vielen twee Franse grootmachten op; luxe-producent van mode en dranken LVMH Moet Hennessy die 6% won en L'Oreal dat 7% pluste.

Daartegenover stond een magere prestatie van de grote farmacienamen AstraZeneca en Novo Nordisk die respectievelijk 3,1% en 1,5% verloren. Mede daardoor bleef het rendement van large-cap groei achter bij large-cap waarde.

Returns

Op sectorniveau is opmerkenswaardig dat gezondheidszorg de enige sector met een negatief rendement is in juni; het verlies was vrij gering op 0,7%.

De best presterende sector was cyclische consumentengoederen met een winst van 6,5%. Zeer opvallend was hier Carnival, 's wereld's grootste cruise onderneming die een reuzensprong maakte met 66% rendement.

Wat de waarderingen betreft is het interessant om te zien hoe alll sectoren behalve cyclische consumentengoederen noteren tegen een discount (Price/Fair Value lager dan 1), terwijl tegelijk het segment large-cap groei significant overgewaardeerd is met P/FV van 1,14. Dat betekent dat er binnen sectoren groei- en waardebedrijven zijn waarvan de waarderingen behoorlijk uiteenlopen.

PFV

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten