Marktbarometer mei: groei loopt uit op waarde

De Morningstar Style Box oogt nogal bleekjes over mei. Lichte verliezen in de meeste van de negen stijlsegmenten en twee niptje winstjes aan de groei-zijde. De waarde-stijl leverde in ten opzichte van groei. Dit is Morningstar's Marktbarometer over mei.

Fernando Luque 05 juni, 2023 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Style Box over mei toont eens te meer een betere prestatie voor de groei-stijl dan voor waarde. Bij de stijlsegmenten voor waarde en gemengd zien we lichtrood, dus lichte verliezen, terwijl aan de groei-zijde er twee segmenten zijn met een kleine winst. Daardoor wint groei weer terrein ten opzichte van waarde.  In de voorbije kwartalen wist de waarde-stijl meer dan eens een inhaalslag te maken, maar op de langere termijn gaat per saldo de groei-stijl voorop.

mb mei 23 1

 

De winst voor het stijlsegment large-cap groei is deels te danken aan de sterke prestatie van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML, die 17,1% won na stevige verliezen in de maanden die achter ons liggen. Ook het Franse Dassualt Systemes droeg flink bij aan het rendement met 12,7% winst.

Bij het segment large-cap waarde waren de oliebedrijven grotendeels verantwoordelijk voor het verlies van 1,8%, terwijl deze oliereuzen een maand eerder nog de wind in de rug hadden. Shell, BP en TotalEnergies verloren in mei respectievelijk 6,6%, 12,4% en 8,4%.

Ook bedrijven in andere sectoren drukten dit segment, bijvoorbeeld British American Tobacco met -10,9%, Vodafone met -18,7% en Bayer met -8,7%.

 

Sectoren
Op sectorniveau waren er twee sectoren die mei positief afsloten: technologie met 8,1% winst en nutsbedrijven met 1,9% winst. De nutssector werd gestuwd door de uitzonderlijke koerswinst van 60% van het Duitse Uniper dat sterke eerstekwartaalcijfers bekendmaakte. 

De slechtst presterende sectoren waren energie (-7,6%) en defensieve consumentengoederen. Bij die laatste hadden met name de grote bierbrouwers een negatief effect met Anheuser-Busch InBev op -14,3% en Heineken op -9,2%.

mb mei 23 2

 

Waarderingen
Door de magere prestatie in mei is de waarde-stijl nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd met nu een korting van 23%. En ondanks de koersstijging bij technologie is ook die sector nog ondergewaardeerd, zij het bescheidener met 8%. 

Bedrijven met aantrekkelijke waarderingen zijn onder meer Adyen (koers/Fair Value verhouding 0,81), Infineon Technologies (0,75), STMicroelectronics (0,74), Capgemini (0,80) en Nokia (0,64). 

mb mei 23 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten