Top-5 Aandelen Japan: Amundi aan kop

Japanse aandelen behaalden over de eerste vier maanden van 2023 een rendement van bijna 10 procent in Japanse yen. Omdat de Japanse yen devalueerde, resteerde in euro’s echter maar een plus van slechts 3 procent. Dat betekende een underperformance versus andere ontwikkelde markten. Een beeld dat ook beklijft als wordt gekeken naar de prestaties van Japanse aandelen over langere periodes zoals vijf, tien of zelfs vijftien jaar.

Ronald van Genderen 15 mei, 2023 | 8:17
Facebook Twitter LinkedIn

Japanse aandelen noteren over de eerste vier maanden van dit jaar weliswaar een plus van 3,03 procent in euro’s (gemeten aan de hand van de MSCI Japan index), maar dat betekent ook een underperformance versus de belangrijkste indices voor de ontwikkelde markten, zoals de MSCI USA (5,30 procent) en MSCI World (5,97 procent) indices, maar vooral tegenover de MSCI Europe index (11,32 procent).

Op de Japanse aandelenmarkt was de waardestijl de afgelopen twee kalenderjaren het populairst onder beleggers, terwijl velen die beleggingstijl ten grave hadden gedragen in de jaren daarvoor. In de opgaande markt van 2022 boekte de MSCI Japan Value index een rendement van 13,92 procent, terwijl de MSCI Japan Growth index bleef steken op 5,11 procent. Het afgelopen jaar kleurden de koersenborden bloedrood en zo ook in Tokio. Japanse groeiaandelen verloren maar liefst 22,31 procent, maar waardeaandelen wisten nipt de voeten droog te houden met een kleine plus van net geen 1 procent.

Dit jaar zijn de rollen over de eerste vier maanden weer omgedraaid en leiden groeiaandelen weer de dans. Zij behaalden een rendement van 4,69 procent, terwijl waardeaandelen een positief rendement van 1,49 procent lieten optekenen.

 

Verrassend monetair beleid

De aandacht van beleggers in Japan ging de afgelopen maanden onder meer naar de centrale bank van het land, oftewel de Bank of Japan (BoJ). In december 2022 had Haruhiko Kuroda, de gouverneur van de BoJ, de markt nog verrast met een aanpassing in van het rentebeleid. Een maand later verraste hij de markt opnieuw. Deze keer juist door niets te doen, terwijl de markt speculeerde op een verhoging van de rentestanden.

Het kon niet voorkomen dat de Japanse yen in waarde daalde ten opzichte van de euro in de daarop volgende maanden Daarnaast ging de focus van marktvorsers al snel over op de opvolging van Kuroda door Kazuo Ueda, die begin april haar beslag kreeg.

 

Meer beleggers aantrekken

Ander belangrijk nieuws in april kwam van de Tokyo Stock Exchange (TSE) dat nieuwe plannen bekendmaakte die de waarde van genoteerde bedrijven moet verhogen en meer beleggers moet aantrekken. Onderdeel daarvan is de vereiste voor bedrijven om met plannen te komen om hun aandelenkoers te verhogen indien hun koers/boekwaarde ratio lager dan 1x is.

Het past in de trend die onder voormalig premier Shinzo Abe werd ingezet om de winstgevendheid van het Japanse bedrijfsleven te verbeteren en de waardering van beursgenoteerde bedrijven te verhogen. Dit werd onder meer betracht middels diverse corporate governance en stewardshipcodes. Hoewel er wel degelijk vooruitgang werd geboekt, noteert per april 2023 bijna 45% van de bedrijven op een koers/boekwaardeverhouding die beneden de 1 ligt. Ter vergelijking, in Europa is dat voor bijna 25% van de bedrijven het geval en in de VS voor slechts 5%.

 

Langdurige underperformance

Een hogere waardering voor Japanse aandelen zal ze wellicht van de langdurige underperformance af kunnen helpen. Want niet alleen over de eerste vier maanden van 2023 bleven de prestaties achter bij Amerikaanse, Europese en wereldwijde aandelen. Ook over langere periodes zoals vijf, tien en vijftien jaar is er sprake van een achterstand. Zo behaalden Japanse aandelen over de afgelopen tien jaar een rendement van 6,05 procent per jaar. Europese aandelen behaalden over die tijdsspanne een jaarlijks rendement van 7,22 procent. Amerikaanse en wereldwijde aandelen behaalden echter een fors hoger rendement van 13,44 procent, respectievelijk 10,65 procent.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Japan Large-Cap op basis van hun prestaties over de eerste vier maanden van 2023.

De absolute koploper van deze ranglijst is Amundi MSCI Japan ESG Climate Net Zero Ambition CTB Index. Een tracker uit de stal van het Franse Amundi die zo nauwkeurig mogelijk de MSCI Japan ESG Broad CTB Select index probeert te volgen. De index streeft naar een maximale blootstelling aan positieve milieu-, sociale en governance-factoren (ESG), terwijl de risico- en rendementskenmerken vergelijkbaar dienen te blijven met die van de conventionele MSCI Japan index.

Per begin mei 2023 belegde de ETF in 222 aandelen, waarbij Toyota Motor en Sony Group duidelijk de grootste posities waren met wegingen van 4,43 procent en 3,78 procent. Over de eerste vier maanden van het jaar behoorden Renesas Electronics, Toppan en Dai Nippon Printing tot de best presterende aandelen in de portefeuille, nadat zij alle drie een rendement behaalden van ongeveer 40 procent.

De ranglijst wordt afgesloten door Pictet-Japanese Equity Selection. Hoofdbeheerder is de ervaren Sam Perry, die reeds sinds maart 2009 hier de scepter zwaait. Hij maakt onderdeel uit van een eveneens ervaren team dat onder leiding staat van Adrian Hickey. Die laatste geeft leiding aan een team van zeven beheerders en analisten, waarvan er vier zijn gevestigd in Tokyo. Perry hanteert een filosofie die zich het best laat omschrijven als een growth-at-a-reasonable price of GARP benadering.

De aandelenanalyse van het team focust zich onder andere op de groeidrijvers van een onderneming, de kwaliteit van de franchise en financiële analyse. Uiteindelijk stelt Perry een redelijk geconcentreerde portefeuille met circa 40 posities samen, waarin per eind januari 2023 Shin-Etsu Chemical, Keyence en Sony Group de grootste posities waren. Ook hier was Renesas Electronics het best presterende aandeel in portefeuille, op ruime afstand gevolgd door onder andere Sony Group en Asahi Group.

 

Top-5 Aandelen Japan

Japan BE

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten