SFDR: al 57% van totale fondsvermogen is duurzaam

Na de golf van downgrades in 2022 waren er in het eerste kwartaal van het jaar veel upgrades van beleggingsfondsen vanuit de SFDR categorie Artikel 6 naar Artikel 8 en zelfs naar Artikel 9. De fund flows gingen met name richting Artikel 8 fondsen. Opvallend was dat nieuwe lanceringen stokten.

Hortense Bioy, CFA 10 mei, 2023 | 15:40
Facebook Twitter LinkedIn

SFDR

Iets meer dan twee jaar na de invoering van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) - de regels van de Europese Unie over duurzame financiering - blijft het universum van fondsen geclassificeerd als 'lichtgroen' (Artikel 8) of 'donkergroen' (Artikel 9) zich ontwikkelen te midden van aanhoudende bezorgdheid over greenwashing en onzekerheid over nieuwe regelgeving.

Het eerste kwartaal van 2023 werd gekenmerkt door de implementatie van de SFDR Level 2 Regulatory Technical Standards (RTS) en door de verplichting tot het verstrekken van de risico's en impact van duurzaamheid in precontractuele documenten en periodieke rapporten.

Met het oog op deze update en in navolging van de nieuwe richtlijnen moesten de beheerders de classificatie van hun fondsen herzien. Dat had tot gevolg dat in het vierde kwartaal van 2022 de rating van meer dan 300 fondsen omlaag ging van Artikel 9 naar Artikel 8.

In het eerste kwartaal van 2023 daarentegen zagen we juist weer veel opwaarderingen. Er gingen 263 fondsen van Artikel 6 naar Artikel 8 of zelfs rechtstreeks van Artikel 6 naar Artikel 9, wat in twee gevallen gebeurde. Vermogensbeheerders zijn inderdaad fondsen blijven updaten door ESG-integratieprocessen te verbeteren, bindende ESG-criteria toe te voegen (inclusief doelstellingen voor CO2-reductie) of door in sommige gevallen het mandaat van de strategie volledig te wijzigen.

Volgens gegevens van Morningstar waren er in het eerste kwartaal van 2023 slechts 14 downgrades van Artikel 9 naar Artikel 8, terwijl er 7 verlagingen van Artikel 8 naar Artikel 6 waren.

 

Ruim de helft is duurzaam

Rekening houdend met de downgrades en upgrades zagen de Artikel 8-fondsen hun marktaandeel per eind maart verder groeien tot 53,8%. Het aandeel Artikel 9 fondsen bleef vrijwel ongewijzigd op 3,2%, terwijl hun activa de afgelopen drie maanden met 1,5% daalden tot 277 miljard euro. 

SFDR

Gemeten naar het aantal fondsen steeg het gecombineerde marktaandeel van Artikel 8 en Artikel 9 fondsen echter tot 44,3%. Het aantal Artikel 9 fondsen is gestegen tot 887, wat overeenkomt met een marktaandeel van 3,6% vergeleken met 3,2% eind december 2022. Ondertussen is de categorie Artikel 8 gestaag gegroeid tot 9.934 fondsen eind maart, waarmee de markt wordt uitgebreid aandeel tot 40,7%.

 

Verzameling

Het goede momentum van de Artikel 8 fondsen hield aan in het eerste kwartaal van 2023, met een netto-instroom van € 25,4 miljard, ondanks aanhoudende macro-economische druk, waaronder stijgende rentetarieven, inflatie en de dreigende recessie. Dit is meer dan het dubbele van de instroom van € 12,2 miljard in het voorgaande kwartaal.

Ondertussen trokken Artikel 9 fondsen in het eerste kwartaal slechts € 4 miljard vers kapitaal aan, een derde minder dan de € 6,2 miljard in het voorgaande kwartaal en de laagste instroom voor deze groep sinds de introductie van de SFDR in maart.

Deze substantiële afname wordt grotendeels toegeschreven aan het grote aantal fondsen dat is geherclassificeerd naar aanleiding van ESMA's verduidelijkingen bij de Europese Commissie in juni 2021. ESMA specificeerde toen dat fondsen die informatie verstrekken op grond van Artikel 9 alleen duurzame beleggingen mogen aanhouden, met uitzondering van contanten en activa die worden gebruikt om mee te hedgen.

Ondertussen begonnen Artikel 6 fondsen het jaar met een netto-instroom van € 24,8 miljard, waarmee een einde kwam aan drie opeenvolgende kwartalen van uitstroom.

SFDR

 

Adempauze nieuwe lanceringen

Na een sterke productontwikkeling in het afgelopen jaar daalde het aantal nieuwe Artikel 8 en Artikel 9fondsen in de eerste drie maanden van 2023 scherp tot een historisch dieptepunt van 145 tegen 260 in het vierde kwartaal van 2022. Naar verwachting zal het de komende tijd onder de historische trend blijven.

SFDR

 

De afname van nieuwe producten kan deels worden toegeschreven aan het algehele marktsentiment, getemperd door het uitdagende macro-economische klimaat van hoge inflatie en mogelijke recessie, aangezien er in het eerste kwartaal ook minder lanceringen van Artikel 6 fondsen waren dan in voorgaande kwartalen. Andere factoren die zouden kunnen bijdragen aan de vertraging van de activiteiten op het gebied van duurzame productontwikkeling zijn beschuldigingen van greenwashing en de steeds veranderende regelgeving.

Lees het volledige rapport over SFDR in Q1 2023

Klik hier voor uw exemplaar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten