Marktbarometer april: waarde verslaat groei

De hele Morningstar Style Box kleurt groen over april. Opvallend is dat de waarde-stijl deze keer de groei-stijl weet te verslaan met een hoger rendement. Dit is Morningstar's Marktbarometer over maart.

Fernando Luque 08 mei, 2023 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Style Box over april kleurt groen in alle negen segmenten, maar niet overal even intens groen. Anders dan in maart wist de waarde-stijl afgelopen maand de groei-stijl te verslaan in rendement: 2,7% winst voor waarde tegen 1,8% voor groei. In de voorbije kwartalen wist de waarde-stijl regelmatig een inhaalslag te maken, maar per saldo gaat de groei-stijl voorop.

mb april 1

 

Op de langere termijn doen groeiaandelen het duidelijker beter dan waarde-aandelen en dat is al een hele tijd zo. Kijken we naar de prestaties over een periode van 12 maanden, dan boekte de groei-stijl een rendement van 20,5%, terwijl de waarde-stijl niet verder kwam dan 7,5%. 

Binnen de waarde-stijl deden oliebedrijven zoals Shell en TotalEnergies het goed met beide koerswinsten van ruim 6%. Tegelijk waren er ook bedrijven die in de min gingen, en daarmee de prestatie van de waarde-stijl als geheel drukten. Mijnbouwers Anglo American en Rio Tinto leden koersverliezen van respectievelijk 8,7% en 7,8%.

Aan de groei-zijde droegen LVMH, Novo Nordisk en L'Oréal positief bij met respectievelijk 4%, 3,5% 3n 6,7%. Maar het koersverlies van 8% bij ASML was de belangrijkste reden achter de magere prestatie van groei in april.

 

Sectoren
Op sectorniveau waren er twee sectoren die april in het rood afsloten: technologie met 3% verlies (vooral anwege ASML) en grondstoffen met 1,1% verlies.

De winsten waren voor vastgoed dat 5,1% won en gezondheidszorg met een plus van 4,6%. Bij de vastgoedsector moet nog opgemerkt worden dat ondanks deze maandwinst er over de voorbije 12 maanden samen sprake is van een verlies van 16%. Bij gezondheidszorg droegen Roche en Novartis het meeste bij met respectievelijk 8,5% en 9%.

Ook de Europese bankensector deed het goed met een winst van 4,3%, ondanks koersdalingen bij de Europese bankenreuzen UBS (-2,8%) en Banco Santander (-5,3%).

mb april 3

 

Waarderingen
De koersbewegingen van april resulteren nog altijd in een verschil tussen de waarderingen van de stijlsegmenten large-cap waarde en large-cap groei. De verhouding tussen koers en Fair Value ligt voor eerstgenoemde op 0,84 en voor de laatste op 1,14.

Financials is nu de goedkoopste sector met een koers/Fair Value verhouding van 0,85. Deze heeft tevens het hoogste dividendrendement in europa met 4,5%. Opvallend is hoe voordelig de technologiesector in Europa momenteel is met een koers/Fair Value verhouding van slechts 0,86.

mb april 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten