Weinig nieuwe themafondsen dit jaar

Historisch gezien hangt het aantal nieuw geïntroduceerde themafondsen nauw samen met de bewegingen op de aandelenmarkt. De magere prestaties in 2023 tot dusver leiden dan ook tot maar weinig fondslanceringen.

Fernando Luque 17 april, 2023 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

In Europa was wat de introductie van nieuwe thematische fondsen betreft het jaar 2021 een recordjaar met 139 nieuwe fondslanceringen. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien hoe 2021 boven de andere jaren uitsteekt en ook is goed zichtbaar hoe sterk thematisch beleggen aan populariteit heeft gewonnen in zo'n 10 jaar tijd.

thema f1

 

Nu in 2023 ziet het plaatje er heel anders uit. De matige prestaties op de aandelenmarkten in 2022 hebben fondshuizen terughoudend gemaakt dat werkt door in 2023. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Europa maar heel weinig nieuwe thematisch beleggingsfondsen en ETF's gelanceerd; slechts 9 en die zetten we in onderstaande tabel op een rij:

 

 

Een van de meest innovatieve producten die we eruit lichten is de VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF (NUKL). Die repliceert de MarketVector Global Uranium and Nuclear Energy Infrastructure Index, die de prestaties volgt van de grootste en meest liquide bedrijven die betrokken zijn bij uraniumwinning en infrastructuur voor kernenergie.

Het is niet de enige op kernenergie gerichte ETF die beschikbaar is voor Europese beleggers. Er zijn ook nog de Global X Uranium ETF USD (URNU), SG ETN Uranium Mining (URAM) en Sprott Uranium Miners ETF USD (URNM).

Een ander thema dat ondervertegenwoordigd is in het Europese universum, is water. Dit kwartaal hebben we een nieuwe vertegenwoordiger bij dit thema: de Xtrackers MSCI Global SDG 6 Clean Water & Sanitation UCITS ETF (XDG6). Deze ETF biedt blootstelling aan bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de Verenigde Naties' Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling nummer 6: het waarborgen van de beschikbaarheid en het duurzame beheer van water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.

Vermeldenswaard is ook het nieuwe fonds CPR Invest Circular Economy, dat zich richt op een ongewoon onderwerp: de circulaire economie. De circulaire economie is een economisch model dat tot doel heeft verspilling en het lineaire, eenmalige gebruik van hulpbronnen te elimineren door producten, diensten en systemen te ontwerpen die materialen, grondstoffen en hulpbronnen zo lang mogelijk in gebruik houden.

Ten slotte is Lazard Demographic Opportunities een fonds waarvan de strategie gericht is op het vaststellen van de gedragsdynamiek tussen generaties in de wereldbevolking; wat speelt er rondom jonge mensen, gepensioneerdeerden en vervangende generatiecohorten van de wereldbevolking. De set investeringsmogelijkheden bestaat uit aandelen die gunstig zijn blootgesteld aan veranderende consumentenbestedingspatronen van typische vertegenwoordigers binnen deze cohorten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten