Credit Suisse keldert: Zurich zwakke plek in Europa, niet Silicon Valley

De duikvlucht van Credit Suisse volgt op het afhaken van een belangrijke financier. Nu liggen er alleen nog moeilijke opties op tafel voor de Zwitserse bank, zegt Morningstar-analist Johann Scholtz.

Lukas Strobl 15 maart, 2023 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse HQ in Zurich

Credit Suisse, de op één na grootste leningverstrekker van Zwitserland (CSGN) is met 29% gedaald nadat de grootste aandeelhouder, Saudi National Bank, zei dat het geen verdere financiële steun zou bieden. De uitverkoop komt bovenop de eerdere dalingen van de afgelopen week als gevolg van het omvallen van Silicon Valley Bank (SVB) en heeft het aandeel naar een historisch dieptepunt van 1,56 Zwitserse frank geduwd.

Bankanalist Johann Scholtz van Morningstar heeft zijn Fair Value van CHF 2,90 en zijn Narrow Moat rating under review geplaatst, omdat Credit Suisse's hogere financieringskosten "haar continuïteitsstatus bedreigen".

De analist is van mening dat een nieuwe claimemissie de beste oplossing zou zijn om de nood te lenigen: "Het beste scenario is dat Credit Suisse met succes opnieuw een claimemissie uitvoert om het vertrouwen van investeerders en klanten te versterken." Scholtz wijst erop dat credit default swaps nu de mogelijkheid inprijzen van een default, ofwel in gebreke blijven. "Hoewel een default nog steeds niet een scenario is waar we vanuit gaan, kunnen we de mogelijkheid ervan niet uitsluiten."

Het mogelijke faillissement van een van de grootste kredietverstrekkers in de regio heeft voor nieuwe schokgolven gezorgd in een sector die een dag eerder pas een einde maakte aan een reeks door de SVB-kwestie veroorzaakte koersverliezen. De Stoxx Europe 600 Banks Index, die grote banken in de eurozone, Scandinavië en het VK omvat, maar niet Credit Suisse, daalde woensdagmiddag met 7%.

"De financieringskosten van Credit Suisse zijn zo onbetaalbaar geworden dat we verwachten dat het verlies in 2023 zodanig zal toenemen dat de kapitaaldekking in gevaar zou kunnen komen'', legt analist Scholtz uit. De liquiditeitspositie van de bank lijkt voldoende om de uitstroom van deposito's aan te kunnen, en de mogelijkheid van lenen op basis van zijn obligatieposities bij de Zwitserse Nationale Bank als onderpand blijft bestaan. Tegelijk is het zo dat een dergelijke stap de winstgevendheidsproblemen van Credit Suisse niet zou oplossen en de kapitaalproblemen evenmin.

 

Een onzekere uitweg

De beste manier voor de bank om de uitstroom in te dammen en de zorgen van potentiële financiers weg te nemen, is om opnieuw een claimemissie te doen, zegt Scholtz. Nog maar kortgeleden, afgelopen december, haalde de bank CHF 2,2 miljard op in een claimemissie om een herstructurering te financieren en zijn financiën te versterken.

Destijds zei CEO Ulrich Koerner dat het opgehaalde kapitaal Credit Suisse in staat zou stellen "onze strategische prioriteiten verder te ondersteunen vanuit een kapitaalkrachtige positie en om een eenvoudigere, stabielere en meer gefocuste bank te creëren die is gebouwd rond de behoeften van de klant." Drie maanden later zijn de twijfels over de kapitaalkracht groter dan ooit.

Volgens Scholtz zijn er twee problemen met een mogelijke claimemissie: ten eerste zouden aandeelhouders te maken krijgen met een aanzienlijke verdere verwatering, nadat ze in de afgelopen twaalf maanden al 75% van de waarde van hun posities hebben verloren. Wat nog belangrijker is, als de Saudi National Bank niet meedoet, is het onduidelijk of een dergelijke claimemissie überhaupt zou slagen. Door in december CHF 1,75 miljard te investeren via een onderhandse plaatsing speelden de Saoedi's een sleutelrol in het succes van die financieringsronde.

In plaats daarvan zou de bank kunnen worden opgesplitst: de Zwitserse bankactiviteiten, het vermogensbeheer en wealth management van Credit Suisse kunnen worden verkocht of afzonderlijk worden genoteerd, legt Scholtz uit, terwijl de markten of handelsactiviteiten waar geen perspectief is, kunnen worden geëlimineerd. Dit zou kunnen leiden tot een bijna volledig waardeverlies voor de aandeelhouders, ervan uitgaande dat obligatiehouders niet gecompenseerd worden.

De vooruitzichten zijn sinister voor aandeelhouders in Credit Suisse, die misschien minder dan een dag geleden nog opgelucht ademhaalden, toen de aandelen een bescheiden stijging lieten zien en een reeks dalingen doorbraken die waren veroorzaakt door de ineenstorting van Silicon Valley Bank. Die opluchting lijkt nu al heel ver weg.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten