Genomineerde obligatiefondsen voor Morningstar Awards 2023

Dit zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023 in de categorie Euro Obligaties. Kijk snel welke obligatiefondsen kans maken op de felbegeerde trofee.

Thomas De Fauw 01 maart, 2023 | 15:09
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in hun soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in België relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties, met nadruk op de prestaties in 2022, en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro Obligaties (op alfabetische volgorde):

 

BlueBay Inv Grd Euro Govt Bd B EUR Acc

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: Above Average

Mark Dowding staat aan het roer van deze strategie sinds de lancering in december 2010 en brengt een schat aan ervaring mee naar het stabiele investment-grade team van BlueBay. Sinds mei 2019 neemt hij ook de functie van CIO op zich. De strategie zag de afgelopen tijd echter wel verloop in de co-manager opstelling. Russel Matthews en Mark Bathgate verlieten het team in 2019 en Kaspar Hense werd toegevoegd. Hense kwam in 2014 bij het fondshuis en droeg al die tijd bij aan de analyse van staatsobligaties en het generen van ideeën. Hij is sinds 2017 ook beheerder van het BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond fonds. Morningstar analisten maken zich niet al te veel zorgen over de impact van deze veranderingen en behouden het vertrouwen in het ervaren manager duo en het bredere team van macrospecialisten.

Typerend voor BlueBay’s filosofie, en anders dan bij veel andere concurrenten, heeft de strategie de flexibiliteit om buiten zijn Bloomberg Euro Aggregate Treasury benchmark te beleggen. Die flexibiliteit is effectief gebruikt door de beheerders, die vertrouwen op een verscheidenheid aan factoren zoals het beheer van de looptijd, spelen met relatieve waardes, directionele posities in staatsobligaties en actieve valutatransacties. Geleid door de sterke fundamentele benadering van het team, leverde de landenselectie historisch gezien de grootste bijdrage aan de outperformance van het fonds ten opzichte van haar benchmark. Het presteerde ook beter dan zijn concurrenten over de laatste vijf en 10 jaar en ondanks de bovengemiddelde volatiliteit is het voor risico gecorrigeerde profiel van het fonds ook aanzienlijk sterker.

 

Candriam Bds Euro High Yld R EUR Cap

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: Above Average

Nicolas Jullien nam in januari 2020 het roer van dit fonds over van het voormalige hoofd hoogrentende obligaties Philippe Noyard, die werd gepromoveerd tot hoofd global credit bij Candriam. Deze overgang was minder moeizaam gezien Jullien de afgelopen 13 jaar samenwerkte met Noyard bij het beheer van deze strategie. Terwijl Jullien nu verantwoordelijk is voor de dagelijkse besluitvorming, blijft Noyard een belangrijke schakel door zijn rol als voorzitter van het krediet comité van de groep, waar alle emittenten uitgebreid worden doorgelicht door managers en analisten. Jullien wordt verder ondersteund door comanager Thomas Joret, die zich voornamelijk richt op de wereldwijde high-yield mandaten en een ervaren team van zes high-yield analisten.

Jullien heeft hier niets veranderd aan het beleggingsproces, dat voornamelijk berust op kredietselectie ondersteund door grondige fundamentele analyse in combinatie met relatieve waarde overwegingen. De beheerder maakt ook met mate gebruik van derivaten om de gevoeligheid van de portefeuille aan de kredietmarkt aan te passen of om tegen lagere kosten blootstelling te verkrijgen aan bepaalde veel verhandelde emittenten. In tegenstelling tot veel concurrenten belegt de strategie minder in de financiële sector. Deze beperktere opportuniteiten hebben de strategie er echter niet van weerhouden haar categorie te verslaan over de laatste vijf en 10 jaar.

 

Robeco European High Yield Bonds DH €

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: High

Roeland Moraal beheert dit fonds al sinds de start in 2005 en Sander Bus, die in 2017 formeel werd aangesteld als medebeheerder heeft hem hier vanaf het begin in bijgestaan. Hoewel Bus sinds april 2007 co-hoofd van het kredietteam van Robeco is en hij dus niet al zijn tijd aan deze portefeuille kon besteden, neemt hij met ingang van februari 2023 afstand van die rol om zo meer tijd te besteden aan het beheren van fondsen. Beiden zijn risicobewuste investeerders met een rentmeesterschapsmentaliteit en ook het ondersteunende analisten team wekt vertrouwen. Bus en Moraal worden sinds 2016 ondersteund door junior portefeuillebeheerder Christiaan Lever en een ervaren team van 23 kredietanalisten.

Deze strategie is voornamelijk gebaseerd op bottom-up effectenselectie, waarbij het top-down beheer van bèta een kleinere rol speelt. De beheerders vermijden geconcentreerde belangen in afzonderlijke emittenten en spreiden hun inzet meestal over een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 100 emittenten. Hun voorkeur voor bedrijven met solide fundamentals, resulteert meestal in een iets hogere gemiddelde kredietrating dan hun benchmark. Dit verklaart ook deels waarom het fonds beter stand heeft gehouden dan zijn concurrenten tijdens volatiele periodes. Verder heeft dit team oog voor de capaciteit van deze strategie. In september 2020 werden de hoogrentende strategieën gesloten voor beleggers toen het fonds zijn capaciteitslimiet van 12 miljard euro bereikte. Na een daling van de activa werd het fonds vervolgens heropend.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 15 maart bekend gemaakt tijdens het Trends Investment Summit event in Brussel. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings