Een nieuw tijdperk voor Amerikaanse defensiebedrijven?

De oorlog in Oekraïne en de oplopende spanningen met China dwingen de Verenigde Staten om de defensie-inspanningen op te voeren. Amerikaanse defensiebedrijven gaan hier het eerst en het meest van profiteren.

Jocelyn Jovene 20 februari, 2023 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal zijn budget in de komende twee jaar met bijna 10% laten groeien, sneller dan de Amerikaanse economie, tot $ 813 miljard, volgens het FY 2023 National Defense Budget Request. Deze toename weerspiegelt de dreiging die voortkomt uit de oorlog in Oekraïne, de oplopende spanningen met China of het ontstaan van lokale conflicten in het Midden-Oosten of in Afrika.

Ondanks de toegenomen militaire uitgaven door de overheid zijn de prestaties van de grootste Amerikaanse defensiebedrijven die deze orders binnenhalen verre van spectaculair. In de afgelopen 5 jaar presteerde de Morningstar US Aerospace and Defense index aanzienlijk slechter dan de brede Morningstar US Market index. Onderstaande grafiek laat dat heel duidelijk zien:

Een van de redenen was de enorme ondermaatse prestatie van Boeing, dat verwikkeld was in het aan de grond houden van zijn 737 MAX toestel voordat het werd getroffen door de covid-19-pandemie. Morningstar-analist Nick Owens verwacht dat Boeing zal herstellen dankzij de certificering van zijn nieuwe 737 MAX-7- en MAX-10 vliegtuigontwerpen en de heropening van China, waar Boeings vliegtuigen onlangs weer in actieve dienst zijn genomen.

De rest van de sector deed het iets beter, met cumulatieve winsten tussen 39% en 80% over de afgelopen 5 jaar. 

 

Eerdere bezuinigingen 

De situatie voor de defensiebedrijven is niet altijd zo rooskleurig en voorspoedig geweest. als nu. Want tussen 2009 en 2014 daalden de defensie-uitgaven in de VS, waardoor de Amerikaanse aannemers zich meer moesten richten op margebescherming dan op bedrijfsuitbreiding. Na 2015 nam het budget weer toe, als gevolg van een groeiende vraag naar defensiesystemen en een focus op China en Rusland als toenemende bedreigingen.

In de markt vond een aantal fusies en overnames plaats en zo ontstond de combinatie van Harris en L3 Technologies en het samengaan van United Technologies en Raytheon tot Raytheon Technologies. Nu de oorlog in Oekraïne gaande is, kijken Amerikaanse bedrijven tegen het vooruitzicht van hogere militaire uitgaven en een groeiende winstpool aan.

Volgens consensusgegevens zal de cumulatieve omzet van de zes grootste Amerikaanse defensiebedrijven, Lockheed Martin, Raytheon Technologies, General Dynamics, Boeing, Northrop Grumman en L3Harris Technologies, tussen 2022 en 2025 naar verwachting met 7,1% per jaar groeien. Hun gezamenlijke totale nettowinsten zullen naar verwachting bijna verdubbelen van $ 19 miljard in 2022 tot $ 34 miljard in 2025.

Wat waardering betreft lijken die meer solide vooruitzichten intussen al grotendeels ingeprijsd te zijn door beleggers. De gemiddelde ondernemingswaarde/EBTIDA multiple voor de grootste Amerikaanse defensiecontractanten bedraagt momenteel 16,6 keer de schattingen voor de komende twaalf maanden, vergeleken met 12,6 keer voor de Amerikaanse markt als geheel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten